Vrouw/Columns & Opinie
1766455112
Columns & Opinie

'Veertig en zwanger, dat is een gulle gift van moeder natuur'

VROUW-redacteur Daphne van Rossum (51) was -net als Eva Jinek straks- veertig toen ze moeder werd van dochter Josephine (inmiddels bijna 11). Ze schrijft deze open brief aan de talkshowhost.

Lieve Eva,

Van harte met je zwangerschap. Wat een feest, wat zal je in je nopjes zijn!

Anderhalf jaar ben je samen met tv-producer Dexter van der Voorn en die liefde is nu bekroond, zoals dat zo mooi heet. Het was voor mij, net als voor jou, pas vrij laat in het leven dat ik iemand tegenkwam met wie het echt leek te klikken en met wie ik graag kinderen wilde. Daardoor werd dus eigenlijk al door het lot bepaald dat ik op latere leeftijd moeder werd.

Zwanger en veertig|Eigen Beeld

Zwanger en veertig|Eigen Beeld

Kinderwensen

Gelukkig werd ik snel en probleemloos zwanger van mijn zoon toen ik 35 was. Ik had altijd gedacht dat het –gezien mijn leeftijd- bij één kind zou blijven. Ik had me daarbij neergelegd en vond het een prima combinatie: een kind en een mooie baan. Op die leeftijd moest je maar niet al te veel (kinderwensen) meer hebben, vond ik.

Babyspulletjes

Toch bleef het knagen. Ik had de babyspulletjes eigenlijk nooit weggedaan en ergens diep in mijn hart hoopte ik op nog een kindje. Gezien mijn leeftijd had ik die diepe wens eigenlijk al als ‘niet realistisch’ weggestopt. Ik werd 36, 37, 38 en 39. Mijn wens werd steeds dieper weggestopt onder vele argumenten om het niet te doen.

Lot

Toen ik 40 was bepaalde het lot anders. De anticonceptie faalde. Ik was zomaar zwanger. Pats, boem. Ik schrok ervan, het overviel me. Ik was er bezorgd door: zou alles wel goed gaan? Ik ging rekenen. 'Als ik vijftig ben is hij of zij tien, als ik zestig ben is hij of zij twintig'.

Gulle gift

Maar wat was ik ook blij! Wat zijn de kansen dat je nog zwanger wordt op die leeftijd? Dat is dan toch een hele grote en gulle gift van moeder natuur. Dat zei mijn huisarts ook, zij noemde het ‘een cadeau’.

Op mijn veertigste verjaardag deelde ik hoogzwanger traktaties rond op het werk. Het was 11 jaar geleden nog wat minder in zwang om op latere leeftijd kinderen te krijgen dan nu – het lijkt wel of de leeftijd steeds meer opschuift- en ik had het gevoel dat ik me moest verdedigen. Over mijn leeftijd in combinatie met die dikke pronte buik. Alsof ik iets uit te leggen had.

Fiere buik

Tegelijkertijd was ik supertrots op die fiere buik. De zwangerschap was er een volgens het boekje. Ik straalde. De controles gingen goed, alleen groeide ze (ik wist inmiddels dat hij/zij een zij werd) iets minder hard dan gemiddeld. Haar broer was ook een ‘kleintje’, maar ik was nog steeds vaak bezorgd. Zou ze wel gezond zijn? Hoe zou de bevalling gaan? Ook die groeiachterstand baarde me zorgen, de arts ook. Daarom kreeg ik in het laatste trimester elke week een groeiecho. Dat vond ik fijn, wat extra monitoring.

Wachten

Na veertig weken begon alsnog het grote wachten. Het dametje liet uiteindelijk bijna twee weken op zich wachten. Ik vond dat superspannend. Ik voelde haar soms niet meer zo goed en vond het maar raar dat ik niet ingeleid werd. Ze was toch al af? Mijn tante uit Parijs kon er helemaal niet over uit: ‘dat zouden ze daar nooit laten gebeuren’ deelde ze stellig mee.

Josephine als baby|Eigen Beeld

Josephine als baby|Eigen Beeld

Navelstreng

Ik werd meerdere malen gestript, maar ze kwam maar niet. Na twee weken vonden ook de artsen het welletjes en werd ze gehaald. De navelstreng zat om het nekje. De bevalling was zwaar, ze kwam er meer dood dan levend uit. Ze huilde niet, was blauwig, moest eerst aan het zuurstof. Maar hé, dit zou een vrolijke brief worden. Misschien heb ik ook gewoon niet al te veel talent voor baren. Ik zal je niet bang maken. Jij ziet eruit alsof je je mannetje wel zult staan in de kraamkamer. Je hebt in je talkshow vast wel voor hetere vuren gestaan.

Mini-me

Mijn Josephine bleek de mooiste en liefste verrassing die ik me nog had kunnen wensen. Een echte mini-me, het liefste meisje van de wereld. Ik geniet nog elke dag van haar. Ze heeft mijn leven zoveel rijker gemaakt. Nu ben ik 51 en wordt ze 11. So what? Ik heb de slapeloze nachten overleefd, ik doe alles wat een moeder van dertig of veertig ook doet. Ik ben hooguit wat oud op het schoolplein, maar echt veel last heb ik er niet van. Er zijn inmiddels wel wat meer oudere moeders bijgekomen en ik heb mijn leeftijd later bij het opgroeien nooit als een issue ervaren.

Josephine nu|Eigen beeld

Josephine nu|Eigen beeld

Kleinkinderen

Nog steeds reken ik weleens door. Als ze twintig is ben ik zestig. Als ze dertig is, ben ik zeventig. Ik hoop dat ik heel oud word, nog lang van haar mag genieten en dat ik zelfs mijn kleinkinderen nog mee ga maken. Haar broer zit nu hevig in de puberteit, dat vind ik wel zwaar als vijftiger. Vooral omdat je de zorg voor je (schoon-)ouders er ook nog bijkrijgt op deze leeftijd. Maar ik had haar voor geen goud willen missen. Ze maakt elke dag het verschil met haar duizend kusjes.

Lieve Eva geniet van je zwangerschap. Pregnant and forty never looked this good!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.