Nieuws/Vrouw
1772041896
Vrouw

Mijn kind stikte in een stukje appel: dankzij de EHBO-cursus kon ik hem redden

EyeEm Mobile GmbH

EyeEm Mobile GmbH

Zoals elke ochtend begon Willem (1,5) ook gisterochtend de dag met het eten van een stukje appel. We zaten samen te kletsen en mijn vriend was boven aan het douchen. Opeens kwam er geen geluid meer uit Willem, liep hij roodpaars aan en keek hij met grote ogen naar mij. Hij stikte! Mijn kind was aan het stikken! Ik dacht: ‘Dit is het, dit is het moment, je baby stikt. Denk na, denk na, denk na.’ Godzijdank was ik in staat om na te blijven denken en wist ik wat ik moest doen.

EyeEm Mobile GmbH

EyeEm Mobile GmbH

Adrenaline

In één beweging tilde ik Willem uit zijn stoel, kon niets zien in zijn keel, legde hem op mijn been en sloeg hem vijf keer, behoorlijk hard, tussen zijn schouderbladen. Het stukje appel schoot uit zijn keel en Willem begon meteen te brullen. Ik voelde de adrenaline door mijn lijf gieren en begon over mijn hele lijf te beven. Met trillende benen liep ik met Willem de trap op naar boven.

Keihard janken

Pas toen Willem in zijn kamer weer vrolijk ging zitten spelen en mijn vriend de badkamer uitkwam, kwam bij mij de ontlading. Keihard moest ik janken en ik denk dat ik mij in mijn hele leven nog nooit zo opgelucht heb gevoeld.

Wat was ik blij dat ik vorig jaar de cursus EHBO voor baby’s en kinderen heb gevolgd, want ik wist nu precies wat ik moest doen.

EHBO voor baby’s en kinderen

Bij een EHBO-cursus voor baby’s en kinderen wordt precies verteld hoe je een kind kunt helpen. Zo’n klein lijfje werkt toch net wat anders dan een volwassen lijf als je het bijvoorbeeld moet reanimeren, of als een kind stikt.

Van tevoren had ik weinig zin in de cursus. Ik kan niet tegen bloed en word al naar van het idee dat mijn kind kan stikken, een koortsstuip krijgt, of in een vijver valt. Liever stak ik mijn kop in het zand met het idee: dat overkomt mijn kind niet. Of: iemand anders heeft dan vast wel EHBO gedaan, die weet op zo’n moment wat er moet gebeuren.

Lieve ouders, volg die cursus

Maar ik was alleen gisterochtend. Als hij echt was gestikt, was een ambulance niet op tijd geweest. Ik moest het zelf oplossen. En ik deed het. Ik deed het door tegen mezelf te zeggen dat ik rustig moest blijven en dat ik moest blijven nadenken.

Ik wist niet dat ik het kon en ergens ben ik ontzettend trots dat het me is gelukt. Dat ik nog steeds een vrolijk en gezond mannetje heb rondlopen en dat ik tegen alle ouders kan zeggen: volg die cursus, begin vandaag nog!

Heb jij een bijzonder verhaal dat je wilt delen? Stuur het naar de redactie.

JIJ op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.