Nieuws/Vrouw
1772787
Vrouw

VROUW Magazine

’Ouders van pesters zouden vaker moeten ingrijpen’

Een kind dat wordt gepest, kun je helpen door zijn weerbaarheid te vergroten. Maar hoe dan? Door het te leren een goeie rechtse uit te delen? Of is er anno 2018, waarin kinderen elkaar via anonieme apps vreselijke dingen toewensen, een andere aanpak nodig?

De dochter van een vriendin heeft een app geïnstalleerd op haar telefoon. Ik ga daarvan de naam niet noemen; voor sommige dingen moet je zo min mogelijk reclame maken. Via die app kunnen anderen haar laten weten wat ze van haar vinden. Anoniem. Als gebruiker stel je de vraag: ’Zeg eens eerlijk, wat vind je nou echt van mij?’ en dan kan de rest van de wereld los.

Naïef

Zo’n meisje van een jaar of 13 hoopt dan natuurlijk op tal van lieve woordjes: ’Ik vind je heel erg mooi, lief en slim’ en/of ’Stiekem ben ik heel erg verliefd op je’. Want meisjes van die leeftijd zijn naïef. Terwijl iedere volwassene het allang weet: internet + anoniem = stront aan de knikker.

Wat heb je aan een goeie rechtse?

Pesterijen vinden nog maar zelden in de echte wereld plaats. De tegenpartij ligt waarschijnlijk rollend van het lachen onder het tienerbureau. Door de wol geverfd, weet ik inmiddels wat helpt. Praten, praten, praten. Alleen niet met het slachtoffer, maar met de dader(s).

Wil je verderlezen? Dat kan op VROUW.nl: ’Vrede wordt niet getekend door de beste verdediging, maar doordat de aanvaller besluit te stoppen met oorlogvoeren.’