Nieuws/Vrouw
1772868199
Vrouw

'Ik ben bang dat mijn moeder mij straks niet meer herkent'

Eigen beeld

Eigen beeld

In het RTL-programma Voordat ik het vergeet wordt een aantal jong dementerenden op de voet gevolgd. Het programma maakt veel los, ook bij Martina Braas (25). Haar moeder lijdt al vier jaar aan Alzheimer.

Eigen beeld

Eigen beeld

"Natuurlijk is mijn moeder er nog wel, maar toch voelt ze niet meer als mijn moeder", vertelde Martina eerder op VROUW.nl. Sindsdien is er helaas veel veranderd. "De toestand van mijn moeder is het afgelopen half jaar echt achteruit gehold."

Eigen wereld

"Vooral lichamelijk. Bij dagelijkse dingen als naar de wc gaan, tandenpoetsen en douchen heeft ze onze hulp echt bij nodig. Daarbij zal ik haar blijven helpen, ze heeft mij nu harder nodig dan ooit."

"Juist omdat ook haar geestelijke gezondheid steeds verder achteruit gaat ben ik af en toe heel verdrietig. Ze verdwijnt steeds meer in haar eigen wereld. Haar afwezige blik als ik met haar praat, bevestigt dat mijn moeder er niet meer helemaal is. Die confrontatie blijft heel verdrietig."

Worsteling

"Als ik haar een vraag stel, krijg ik vaak een antwoord dat totaal niet te herleiden valt. Ze kan ook niet meer onder woorden brengen wat ze voelt of bedoelt. Dat maakt het voor haar heel zwaar. Vaak zie ik de frustratie in haar ogen, maar omdat ze er dan niet uitkomt laat ze het gaan."

"Die worsteling vind ik vreselijk om te zien. Maar hoe graag ik het ook zou willen, ik kán haar niet helpen omdat ik totaal geen idee heb wat er in haar hoofd omgaat. Dat maakt het ook wel lastig om te bepalen in hoeverre ik haar nog moet én kan betrekken in mijn leven."

Mooie momenten

"Zo heb ik onlangs mijnatelier geopend. Natuurlijk heb ik mijn moeder uitgenodigd voor die opening, ook al begrijpt ze niet precies wat er gaande is. Maar uiteindelijk is zo'n avond heel vermoeiend voor haar. Ze is dan heel verward en heeft geen idee wat er gebeurt. Dat maakte het voor mij heel dubbel."

"Maar ik wil haar nou eenmaal nog zoveel mogelijk laten genieten van de mooie dingen in het leven. Soms pakt het verkeerd uit maar soms is het wel een doorslaand succes en zie ik haar met volle teugen genieten. En dát is natuurlijk waar we het met z'n allen voor doen en waarom we het voorlopig ook blijven doen."

Waardevolle lessen

"Ik weet dat haar gezondheid de komende jaren nog verder achteruit zal hollen. Waar ik het meest bang voor ben? Dat ik op een dag de kamer binnen kom en dat ze mij niet herkent. Al stop ik die gedachte zoveel mogelijk weg, want misschien breekt dat moment nooit aan."

"Ik vind het wel steeds lastiger om mijn 'oude' moeder voor de geest te halen, omdat ze al zo is veranderd. Al zijn er ook dingen die ik nooit zal vergeten. De liefdevolle blik waarmee mijn moeder naar het leven en de mensen om zich heen keek, het geven in plaats van nemen. Dat zijn waardevolle lessen die ik nooit zal vergeten."

Jij op VROUW.nl

Herken jij het verhaal van Martina? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.