Nieuws/Vrouw
1777901419
Vrouw

'Vakantie is alles behalve relatietherapie'

Man en vrouw voor tent

Man en vrouw voor tent

Na een jaar lang te hebben geploeterd op de werkvloer, is het dan eindelijk tijd voor die langverwachte zomervakantie. Lekker een paar weken met het gezin de hort op naar een zonovergoten camping of resort. En eindelijk weer eens tijd voor elkaar. De kinderen wonen praktisch in het zwembad, dus alle vrijheid en rust om elkaar weer eens écht te zien en te spreken...

Man en vrouw voor tent

Man en vrouw voor tent

Heerlijk samen op een ligbed in de zon boek na boek verslinden, ’s avonds een wijntje drinken en nog uren buiten zitten als de kinderen op bed liggen. Je zou zeggen: ultieme relatietherapie. Maar niets is minder waar.

Na de zomervakantie zit er altijd een piek in het aantal echtscheidingsaanvragen. Hoe is dat mogelijk na twee weken rust en zon? Yolande de Best, mediator bij o.a. echtscheidingen en familieconflicten, vindt dat helemaal niet gek.

"Elk gezin heeft zijn dagelijkse routine. Maandag en dinsdag kook ik en breng jij de kinderen naar zwemles. Woensdagavond werk ik en ga jij wielrennen. Donderdag heb ik een meidenavond en ben jij de oppas. Een huishouden is net een goedlopend bedrijf. Maar op vakantie valt deze hele routine weg, waardoor het hele gezin ontregeld is."

Verwachtingen

"Als je op vakantie gaat, zijn er altijd hele hoge verwachtingen. Je leeft er al weken, misschien zelfs maanden, naartoe en betaalt veel geld voor zo’n vakantie, dus dat is logisch. Eindelijk hét moment om weer aan elkaar toe te komen en lekker helemaal niks te doen. Maar je moet je realiseren dat je het hele jaar door geleefd wordt en dat je door de dagelijkse drukte weinig aandacht voor elkaar hebt. Als je dan op vakantie ineens dag en nacht tijd met elkaar doorbrengt, kan dat botsen. Al helemaal omdat je allebei je eigen verwachtingen hebt geschapen. Vaak heel verschillende verwachtingen."

"Bespreek daarom van tevoren: Wat willen we doen? Hoe vaak gaan we op pad en wanneer gaan we bij het zwembad hangen? Spreek je verwachtingen uit. Mannen weten namelijk bijna nooit iets als je het ze niet vertelt. Wij denken vaak dat ze het wel aan ons ‘zien’, maar dat is niet zo. Dus zeg het ze! Maak een soort globale planning met z’n tweeën. Nu denk je namelijk dat ‘niksen’ het meest geweldige is om te doen, maar na twee dagen ‘niksen’ ga je je vervelen. En dat komt de gezelligheid nooit ten goede."

"Ga ook af en toe iets voor jezelf doen: alleen een stadje verkennen, een boek lezen, een wandeling maken of een terrasje pakken. Op deze manier geef je elkaar allebei de vrijheid om je eigen ding te doen."

Weekendjes weg

Maar doe buiten de vakanties om juist het tegenovergestelde en maak af en toe tijd voor elkaar, zo maak je de stap naar een vakantie kleiner. Ga er lekker een nachtje tussenuit of samen uit eten, maar neem ook de tijd om met elkaar naar bed te gaan. Vaak is de verwachting van de vakantie groots, ook op seksueel gebied. Maar vaak is het niet veel anders dan thuis en dat is soms teleurstellend. Ik kan me voorstellen dat je je minder vrij voelt in een stacaravan of tent, maar zeg dat tegen elkaar. Het hoeft niet in je tentje, het kan ook als je een wandeling maakt."

Relaxed inpakken

En ga nóóit meteen op vakantie op je eerste vakantiedag. Ga eerst even relaxed inpakken. De vakantie kun je inluiden door eerst samen een glaasje te drinken of naar het strand te gaan. Neem je rust, anders ga je weg als een ballon die op knappen staat. Eén prikje is dan voldoende om de bom te laten barsten en zo wil je je reis naar Zuid-Frankrijk niet beginnen. Het is vakantie, tijd zat!"

VROUW Jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.