Nieuws/Vrouw
1778635236
Vrouw

Joyce (46): 'Toen ik het woordje kanker hoorde, werd ik zo verdrietig'

Het is vandaag Nationale Huidkankerdag. Joyce Blok (46) dacht in eerste instantie niet aan huidkanker toen ze een plekje op haar voorhoofd ontdekte. Toen het wondje niet wilde genezen, besloot ze naar de huisarts te gaan die haar doorstuurde naar de dermatoloog. Het bleek foute boel.

"Ik heb een heel lichte, huid en rood haar. Vroeger was ik al niet zo’n zonaanbidder, omdat mijn huid daar simpelweg niet goed tegen kan. Natuurlijk wilde ik wel, net als mijn vriendinnen, hartstikke bruin worden, maar de zon zorgde er alleen maar voor dat ik achterbleef met een rode huid."

Plekje

"Ik smeerde mij altijd goed in, maar toch kon ik niet voorkomen dat ik een paar keer goed verbrandde. Naarmate ik ouder werd, probeerde ik af en toe de zonnebank uit, maar ook dat vond ik niet fijn. Vriendinnen zeiden dan dat ze er heerlijk van ontspanden, maar dat gevoel kreeg ik helemaal niet.

In 2007 kreeg ik een plekje op mijn voorhoofd. Een soort wondje, leek het wel. Af en toe kwam er een beetje bloed uit, dan kwam er weer een korstje op, maar helemaal helen deed het nooit. Het duurde best lang voordat ik ermee naar de huisarts ging, omdat ik er niet veel kwaad in zag. Het ging toch vanzelf wel weer over? De huisarts stuurde mij meteen naar de dermatoloog. Nadat de dermatoloog het plekje onderzocht, kreeg ik de uitslag te horen. Het was huidkanker."

Geschrokken

"Het horen van het woordje 'kanker' deed mij enorm schrikken. Je denkt meteen aan het ergste. Zoiets wil je gewoon niet horen. Dat wil niemand. Gelukkig werd ik daar goed geholpen en waren ze heel vriendelijk. Ze legden mij uit dat de vorm van huidkanker die ik had, niet dodelijk was. Het was de mildste vorm, maar verdrietig was ik wel. Hoeveel plekjes op mijn lijf heb ik dan wel niet?

Na dat eerste plekje op mijn voorhoofd, volgden er steeds meer. In het begin telde ik ze, maar daar ben ik nu mee opgehouden. Eén keer per jaar breng ik nu een bezoek aan de dermatoloog om mij te laten controleren en soms wordt er een plekje weggehaald. Doe ik aan zo’n plekje niets, dan wordt hij wel groter, maar hij kan niet veranderen in iets kwaadaardigs."

Veranderen

"Ik ben mij nu heel erg bewust van de zon. Ik ga de deur niet uit zonder een beschermde dagcrème met SPF. Als de zon schijnt, smeer ik mij natuurlijk in met zonnebrandcrème. Ik draag meer kleding met lange mouwen of draag laagjes over elkaar. Ik gebruik meer petjes en hoedjes om mijn huid te bedekken en zit het liefst in de schaduw. Zo ga ik ook niet op een terrasje zitten waar ik niet onder een parasol kan gaan zitten. Dan ga ik liever ergens anders naartoe of ga ik binnen zitten. Ook als ik met anderen ben.

Het is weleens voorgekomen dat ik met collega’s buiten iets ging bespreken, maar dan leg ik uit dat ik niet in de volle zon wil zitten en dan wordt daar rekening mee gehouden."

Genieten

"Betekent het dan dat ik nooit geniet van de zon? Natuurlijk wel, maar ik ben wel voorzichtig. In het voor- en najaar geniet ik erg van de zon op mijn huid. Je moet oppassen met de zon, maar het is natuurlijk ook gewoon gezond. Toch hou ik er altijd rekening mee. Niet te lang in de zon, want dat is gewoon niet goed voor je huid. Het hebben van deze milde vorm van huidkanker beheerst mijn leven niet, maar ik hou er zeker rekening mee."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.