Vrouw/Columns & Opinie
1781168953
Columns & Opinie

Juliana, arme eenzame koningin

koningin Juliana had naar verluidt een slecht huwelijk met prins Bernhard

koningin Juliana had naar verluidt een slecht huwelijk met prins Bernhard

Nou daar zat u dan, vastgelegd voor de eeuwigheid aan een oud bureau. Notenhout denk ik. Ik weet niet waarom. Bij oude bureaus denk ik altijd aan notenhout. Mijn oma had dezelfde bril. Ze was enorm fan van u.

koningin Juliana had naar verluidt een slecht huwelijk met prins Bernhard

koningin Juliana had naar verluidt een slecht huwelijk met prins Bernhard

De oma van mijn Lief ook. U deed het goed in de jaren ’70 en ’80 bij grootmoeders. Moeder des vaderlands of zoiets. Daar vielen ze voor als een blok. Een jurk met een riempje en de haren netjes in krul en lak, keurig ABN: 'Ik ben gezegend omdat ik mijn man nog steeds naast me heb.' Of iets van die strekking.

Huwelijksreis

Het waren andere tijden. Ik kan er niks anders van maken. Ik had die man allang de deur uit gebonjourd. Biograaf Jolande Withuis las een stukje uit een brief voor van een onbekende man die toevallig tegelijkertijd in hetzelfde hotel zat als u tijdens uw huwelijksreis. De prinsgemaal liet geen moment onbenut om u te vernederen. Hij had vooral interesse in andere vrouwen. ‘Hij mag dan een prins zijn, een heer is het niet’, zo schreef de medegast.

Ik vond u hartverscheurend eenzaam in de documentaire die de NOS gisteren uitzond. De gelukkige momenten? Die beleefde u kennelijk vooral als u zich wist te omringen met andere vrouwen; met vriendinnen in een vakantiehuis, met medestudentes in Leiden, zelfs met de gelijkgestemden in de kring rond die vermaledijde Greet Hofmans. In een sekte was het gezelliger dan thuis. Hoe sneu is dat?

Collectieve verontwaardiging

Ondertussen ging het los op social media. Daar heeft u geen last meer van. U was al overleden voor de eerste tweet in Nederland het levenslicht zag. Godzijdank. Want het was niet alleen die overspelige lapzwans van een echtgenoot die het moest ontgelden. Daar zou ik nog wel begrip voor hebben gehad. De collectieve verontwaardiging mag best groot zijn als bekend wordt dat welke man dan ook (hij hoeft niet eens getrouwd te zijn met een koningin) zijn vrouw keer op keer besodemietert, vernedert en tot overmaat van ramp de roddelpers opzoekt om haar zwart te maken.

Ik zat zelf ook te stuiteren op de bank van kwaaiigheid. Stel je toch voor dat je man dat doet! Jij doet iets wat hem niet zint, en hij zet je publiekelijk in de zeik. Wow, ik had hem met straffe hand de voordeur uit geveegd. Had u ook moeten doen, maar kennelijk veegt het niet zo gemakkelijk uit de poorten van een paleis.

BrunoPress

BrunoPress

Andere tijden

Het waren andere tijden. Ik zeg het nog maar een keer. Want in de documentaire zag ik een vrouw die zoveel wilde en probeerde en niks mocht en nergens credits voor kreeg. Het deed me denken aan mijn moeder en de andere vrouwen van haar generatie.

Slimme, creatieve meiden die wilden studeren, maar niet mochten, die iets wilden betekenen voor de maatschappij maar noodgedwongen op de achtergrond bleven, die daar in de schaduw van alles voor elkaar boksten zonder ooit gezien te worden.

Greep uit de reacties

Het is een pot nat, die hele familie. Schaf die onzin af. Meestal wordt een generatie overgeslagen in de erfelijke kenmerken. Wat voor biografie wordt er over 100 jaar over Alexander geschreven? Stoppen met deze flauwekul. Het geld kan beter aan ontwikkelingshulp worden besteed (Vincent). Die hele familie deugt voor geen meter. Afschaffen die achterlijke monarchie (Johan). Dat is ook overgeslagen naar haar kleinkinderen (Theo). Heel die familie is niks waar (Jamel).

Vuile was

En dan zijn er nog een heleboel reacties van mensen die vinden dat de koninklijke vuile was nooit aan de lijn had mogen worden gehangen. Ik kan er inkomen. Het is allemaal nogal wat voor de familie: een nare schuin marcherende vader, opa en overgrootvader, een dociele vernederde moeder, oma en grootmoeder. Wat doet dat met jou? En hoe 'leuk' is het dat het hele volk dat nou ook weet (nou ja, dat van dat vreemd gaan wisten we natuurlijk al. De man heeft overal kinderen).

Joh, niks. Het doet niks met jou. Je bent je voorvaderen niet. Mijn moeder mocht niet studeren, belandde in een huwelijk dat strandde en gooide de rest van haar leven al haar creativiteit in het zelf maken van kleding. Ik, haar dochter, studeerde wel en richtte mijn eigen leven in. En haar kleindochter heeft al dat creatieve talent geërfd en zit op de kunstacademie.

Werken en moederschap

Ik kreeg een mail van de redactie. Of ik niet iets kon schrijven over werken en moederschap. Dat dat allemaal best kan: fulltime werken en er een paar kinderen op na houden. Ik had net mijn laptop aangezet, gooide nog even een stofzuiger door de kamer, zag in de verte de boodschappenservice aankomen en mijn oudste zeurde om een lift naar school want hij moest zoveel meenemen voor een presentatie.

Op de tafel lag een briefje van Jongste: dat ie geen tijd had gehad om de hond uit te laten. Of ik dus even… En in mijn mailbox zat een bericht van de chef: de culipagina voor nummer 50 moest door. Of ik dat vandaag niet wilde vergeten. Hallo dacht ik: fulltime werken en moederschap. Zo simpel is het niet. Ik moet van alles…

Ik moet niks, ik mag alles

En toen dacht ik aan u. In uw eenzame paleis, smachtend naar een beetje erkenning. Naar liefde van uw man, naar aandacht. En ik realiseerde me 'Ik moet helemaal niks!'. Ik mag van alles. Ik mag zelfs mijn vent het huis uitgooien als ie de buurvrouw bezwangert (wat ie bij mijn weten overigens niet heeft gedaan). Ik mag een artikel schrijven waarin ik mijn mening verkondig. Rust u zacht koningin. Laat de mensen maar lullen. Bernhard was een eikel en daar is het hele volk het over eens. Daarover wel. Alsnog gerechtigheid.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.