Nieuws/Vrouw
1781710273
Vrouw

'Soms is het nodig om de telefoon van je kind te checken'

1 op de 3 kinderen chat weleens met een onbekende

1 op de 3 kinderen chat weleens met een onbekende

De politie deed er vrijdag een Amber Alert uit: de Rotterdamse meisje Hania (12) was vermist en er waren vermoedens dat zij het slachtoffer was van grooming. De tiener is gelukkig inmiddels weer terecht, maar zij is niet de enige die online weleens met een onbekende chat: in Nederland 1 op 3! . Kun je als ouder de signalen herkennen?

1 op de 3 kinderen chat weleens met een onbekende

1 op de 3 kinderen chat weleens met een onbekende

Hania zou haar docent hebben verteld dat ze een afspraak had bij de orthodontist, maar dit bleek niet te kloppen. Familieleden vertelden de politie al over eerder chatcontact van Hania. De politie meldt dat die gegevens later gewist bleken te zijn.

Alarmsignaal

"Als je ziet dat alle gegevens gewist zijn op de mobiele telefoon van je kind, dan is dat vaak een alarmsignaal. Dat doe je niet zomaar”, zegt opvoedkundige en pedagoge Krista Okma. Ze legt uit dat in Nederland 1 op de 3 kinderen wel eens online praat met een onbekende, slechts 6% spreekt ook met iemand af.

Ze benadrukt dat bijvoorbeeld het nieuwsbericht van Hania voor veel ouders een goed moment kan zijn om bij tieners een onderwerp als sexting of grooming (digitaal kinderlokken) aan te snijden. Alhoewel er nog vrij weinig duidelijk is, zou er een mogelijkheid kunnen zijn dat er bij Hania sprake is van grooming.

Vertrouwen

Kun je als ouders voorkomen dat je kind slachtoffer wordt van een kwaadwillende? Of zijn er signalen die je kunt herkennen? Krista: "Als ouder is het niet altijd makkelijk om met je pubers in contact te blijven. Je gunt ze hun privacy, wilt ze vertrouwen, maar anderzijds wil je ze misschien ook het liefst 24/7 volgen om er zeker van te zijn dat ze 's middags weer thuiskomen.

Probeer te ontdekken waar je kind staat. Je kunt vragen stellen als: 'Wat denk jij dat er met het meisje is gebeurd?' en: 'Kun je je voorstellen dat je zou afspreken met een onbekend persoon?' Het is belangrijk dat je als ouder interesse toont in wat je kind doet, zonder dit op een controlerende manier te doen."

Risico's

De opvoedkundige vertelt dat kinderen het gevoel moeten hebben dat ze bij een ouder terechtkunnen. "Als kinderen in een onveilige thuissituatie zitten, zijn ze eerder geneigd om met onbekende te praten of te chatten.

Pubers vertonen vaak experimenteel gedrag en over het algemeen kunnen ze minder goed risico’s inschatten. Ze zien daardoor minder snel het gevaar in van afspreken met een een onbekende. Daarnaast zitten ze ook in een onzeker seksuele fase. Ze zijn onzeker over hun lichaam, daar gebeurt van alles mee. Als iemand daar dan complimentjes over geeft, kan dat heel vleiend zijn."

Afspraken

Als je kind voor het eerst social media gaat gebruiken, is het verstandig om duidelijke afspraken te maken. Wat doe je als vreemden je berichten sturen? Zet je je profiel op openbaar of privé?

Maar zelfs als je die afspraken hebt gemaakt, weet je soms niet of je kind iets achterhoudt. Hoe kom je daarachter? Volgens Krista dien je alert te zijn op veranderingen.

Onderbuikgevoel

"Je kind kan ineens andere vrienden hebben, meer of juist minder afspreken. Je kind slaap slecht en eet anders, of houdt zijn of haar telefoon steeds uit je buurt. Volg ook je onderbuikgevoel: voelt iets niet pluis, dan is er vaak iets aan de hand."

Wat je dan doet? "Tieners hebben recht op privacy", zegt Krista. "Maar als je je als ouder echt zorgen maakt en het niet lukt om hier met je kind over in gesprek te komen, kan het toch nodig zijn om de telefoon van je kind te checken. Doe dat dan niet stiekem, maar stel voor om samen door de berichten op zijn of haar telefoon te kijken.

En mocht je berichten van vreemden tegenkomen, wees dan alert op bepaalde afkortingen als GYPO (get your pants off), POS (parents over shoulder), PIR (Parents in the room), NIPOC (naked in front of the camera) en IWS (I want seks). Zie je iets verdachts, ga dan het gesprek aan.

Grooming

Geef je kinderen het vertrouwen dat ze bij jou terecht kunnen, maar leg ze ook uit dat er sites zijn waar ze zelf hulp kunnen vragen. De kindertelefoon heeft bijvoorbeeld ook een chatfunctie. Ook bij helpwanted.nl kan je kind terecht.

Mocht je kind bij je aankloppen en vertellen dat er sprake is van grooming of sexting, raak dan niet meteen in paniek. "Er is een grote kans dat je kind zich schaamt. Hij/zij weet ook wel dat het niet slim is geweest, daarom is het van belang om niet direct te oordelen, maar samen naar een oplossing te zoeken."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.