Vrouw/Praat Mee
1781865126
Praat Mee

De school is weer dicht... Heb jij nog begrip voor de staking?

Leraren staken, de school is weer dicht

Leraren staken, de school is weer dicht

Staking nummer 3 op rij is een feit. Vandaag zijn alle basisschoolkinderen thuis, want de leraren staken, de schooldeuren blijven gesloten. En het einde van de staking is nog niet in zicht. Heb jij nog begrip voor de acties?

Leraren staken, de school is weer dicht

Leraren staken, de school is weer dicht

Uit onderzoek van Ouders & Onderwijs is de steun voor de staking vergeleken met de vorige actie flink gedaald. Was de laatste keer 83% van de ouders positief, nu staat nog maar 48% volledig achter de staking. Andere ouders steunen de actie gedeeltelijk en 1 op de 10 vindt de staking zelfs onzinnig.

Flesseman

Uit de recente Financiële staat van het onderwijs van de Onderwijsinspectie blijkt dat alle Nederlandse basisschoolbesturen in 2016 samen 75 miljoen euro níet hadden uitgegeven. Joke Middelbeek, bestuurder van Stichting Westelijke Tuinsteden (STWT), daarover in Het parool: "Maar dat geld is bedoeld voor nieuwbouw of scholen aan te kleden. Niet om op te maken aan salarissen van leraren."

De schoolbesturen van het primair onderwijs hebben afgesproken dat er wel actíef gestaakt moet worden; thuis op de bank zitten voldoet niet. Sommige scholen hebben daarom ludieke acties bedacht, zoals in Amsterdam, waar een aantal teamleden van De Witte Olifant om 10.00 uur de bewoners van woonzorgcentrum Flesseman gaat trakteren op taart. Onder het motto Zorg en onderwijs, Gedeelde zorg. "Tenslotte wordt er ook in de ouderenzorg constant bezuinigd en moet ook daar meer geld bij."

Estafettevorm

Overigens is het einde van de stakingen nog niet in zicht. De bonden hebben aangekondigd in 2018 in estafettevorm te staken totdat de doelen zijn bereikt en Arie Slob - Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media - met 1,4 miljard over de brug komt.

RTL Z-presentator Peter van Zadelhoff kwam met een onorthodoxe oplossing: hij vond dat de ouders het gevraagde bedrag bijeen moeten sprokkelen. "Ouders kunnen dan 500 euro per leerling per jaar betalen. Naar draagkracht. Dat is het onderwijs toch wel waard? Maar dan moet je ze wel wat bieden. Dus onderwijs kom met een plan! En stuur de rekening door naar de ouders."

Praat mee

Sta jij (nog) achter de stakende leraren en vind jij het goed dat ze opkomen voor een hoger salaris en een lagere werkdruk? Door bijvoorbeeld meer handen in de klas? Of heb jij je buik ervan vol van en heb jij iedere keer weer moeite om opvang te regelen? Wat doe jij vandaag met jouw kind(eren)? En wat vind je van het plan van Peter van Zadelhoff? Zou jij extra willen betalen, maar dan wel voor beter onderwijs? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.