Nieuws/Vrouw
1783633083
Vrouw

Lekker slapen begint al overdag

Leuk. Ik heb er zin in: deze week staat lekker slapen op het programma. En mocht je nu denken dat ik een slaapmeditatie voor je hebt ingesproken dan is dit niet het geval. Weet je namelijk waarom we veelal niet goed slapen? Omdat we last van stress, drukte en spanning hebben.

De coach in mij werkt graag aan de oorzaak en niet zozeer aan de symptomen. Het symptoom is slecht slapen maar de oorzaak is vaak drukte, zorgen, stress en spanning. Kortom: los de oorzaak op en de gevolgen passen zich vanzelf aan. Lekker slapen begint dus al overdag.

Je wordt wakker met dezelfde gedachte waarmee je in slaap bent gevallen

Misschien moet ik dat toelichten. Je wordt namelijk wakker met dezelfde gedachte waarmee je in slaap bent gevallen. Dat wil zeggen dat als je met zorgen of stress in slaap valt, je ook wakker wordt met dezelfde onrust. Dat is vaak rond drie of vier in de nacht.

Als je daarentegen als een baby in slaap valt, dan slaap je door. Over jonge kinderen gesproken… Kleuters doen iets opvallends voordat ze in slaap vallen: ze praten onzin taal. Is je dat wel eens opgevallen? Het lijkt wel alsof ze zich in slaap zingen met klanken die niets te betekenen hebben.

Of dat toeval is?

Nee, dat is het niet. Als je namelijk zonder zorgen in slaap valt dan slaap je rustig door want niets houdt je wakker.

De zin van Onzin

Laat dit nu een officiële meditatietechniek zijn. En laat deze meditatie nu wonderen doen bij slapeloosheid. Klinkt eigenlijk heel logisch: je valt in slaap met klanken die niets te betekenen hebben en daardoor slaap je door. Geen zorgen, geen stress of andere geen vervelende gedachten houden je wakker.

Hoe klinkt dat eigenijk als een kleuter in slaap valt? Heel simpel. Een jong mens begint bij een klank - bijvoorbeeld la, la, la - neuriet dat een aantal malen en pakt dan de volgende klank op - bijvoorbeeld fa, fa, fa of ma, ma, ma of doe, doe, doe, of mie, mie, mie - en valt vervolgens rustig in slaap.

Verbaasd werk ik uitgerust wakker

In de tijd dat ik slecht sliep, ben ik deze onzin meditatie gaan uitproberen. Het bovenstaande klikt misschien wat ongewoon, maar het helpt echt! Tot mijn grote verwondering werd ik in de ochtend verbaasd wakker. Het is wel raadzaam dat als je niet alleen slaapt dat je dit niet hardop doet zodat je partner niet slap van het lachen gaat. En anders geef je mij de schuld maar.

Ademen helpt heel goed tegen stress

Als je geen zin hebt in een onzin meditatie dan zou je ook de volgende yoga kunnen doen. Snuggel lekker in je bed, zorg dat je fijn en warm ligt en let op je ademhaling. Adem lang in en tel daarbij tot vier, hou je adem een seconde vast en adem dan een lange adem uit waarbij je weer tot vier telt. Dit doet wonderen bij stress.

Een oefening om op adem te komen

De oefening die ik voor je heb ingesproken helpt je om stress en drukte af te voeren. Gewoon even op adem komen. Een zegen als je veel aan je hoofd hebt en of je nu wel of niet goed slaapt, je zult merken dat je er uitgerust mee wakker wordt.

liefs,

Patty Harpenau

Heb je de vorige aflevering gemist? Je kunt de delen terugvinden in het menu onder het kopje: Ontdek de beste versie van jezelf.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.