Nieuws/Vrouw
1785537778
Vrouw

Daphne werd beroofd in het bijzijn van haar dochtertje: Ze is nog maar 4!

Daphne Roes (32, rechts op de foto) werd gisterenavond slachtoffer van een brute roofoverval. Ze gaf zich niet zomaar gewonnen. Daphne sloeg, schopte en schreeuwde erop los. Daardoor én dankzij het snelle optreden van een agent in burger, ging de overvaller er uiteindelijk vandoor zonder buit.

“Mijn werkdag als eigenaresse bij Diamant Centrum Rotterdam zat er net op. Met mijn zusje (24) naast mij en mijn slapende dochtertje (4) op mijn arm, liep ik naar de auto toen ik vanuit het niets aan mijn schouder werd getrokken.

Ik dacht eerst nog dat het misschien een grapje was, maar toen ik me omdraaide, realiseerde ik me direct wat er aan de hand was. Ik zette het op een schreeuwen om de aandacht van omstanders te trekken en probeerde tegelijkertijd te voorkomen dat hij mijn tas met daarin onze dagomzet zou afpakken.

Paniek

Door al het lawaai schrok mijn dochtertje wakker. Ze was volledig in paniek en gilde de longen uit haar lijf. Dat gaf mij alleen maar meer kracht om tegen de overvaller in te gaan. Waar haalde hij het lef vandaan om mij te pakken in het bijzijn van mijn dochtertje? Ze is verdorie nog maar 4 jaar!

Met het hengsel van mijn tas - het was er zo een van Chanel, met een ijzeren ketting als hengsel - heb ik hem keihard in zijn gezicht geslagen. Hoewel hij even leek te aarzelen, bleef hij trekken. Mijn zusje pakte de tas ook beet, maar kreeg direct een elleboog in haar gezicht.

Hulp van omstanders

Samen deden we ons uiterste best om hem tegen te houden. Ondertussen kwamen er steeds meer mensen op ons gegil af. Vanuit winkels, vanuit huizen en zelfs mensen die toevallig langsliepen, snelden toe. Toen mijn zusje en ik het niet meer volhielden en de overvaller met mijn tas wegrende, renden al die mensen achter hem aan.

Onder hen bleek een politieagent in burger te zijn, die net klaar was met zijn dienst. Die man was ontzettend snel! Hij wist de overvaller in te halen en tijdens de worsteling die daarna ontstond, verloor de overvaller zijn mobieltje en zijn jas met daarin zijn ID-kaart. Ook mijn tas liet hij vallen.

Dankbaar

Buurtbewoners en omstanders hebben mijn spullen bij elkaar geraapt en alles netjes aan mij teruggegeven. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Inmiddels waren er een stuk of tien politieagenten ter plaatse. Zij hebben - en dat mag ook weleens gezegd worden - ons ontzettend goed opgevangen.

Mijn dochtertje heeft een mooie knuffelbeer gekregen en mocht in de politieauto kijken. Daar hebben de agenten haar uitgelegd dat ze de boef wel zouden pakken en dat ze niet bang hoefde te zijn. Ze is zelfs op de foto gegaan met de agenten, om aan opa en oma te laten zien.

Angstig

Maar hoe goed de nazorg ook was, de overval heeft er bij ons alledrie flink ingehakt. Vannacht heeft mijn dochter voor het eerst sinds jaren weer in haar bedje geplast, zo bang is ze. En al zijn mijn zusje en ik diehards en staan we vandaag gewoon weer in de winkel, ook wij zijn angstig.

Vannacht heb ik niet kunnen slapen. Elke keer dat ik mijn ogen sloot, had ik het gevoel dat die jongen weer achter mij stond. Gelukkig kunnen we alle drie terecht bij slachtofferhulp. Met een winkel zoals de onze loop je een risico, maar zoiets als dit hebben wij nog nooit meegemaakt.

Eerdere dreiging

Wel heeft de politie vorig jaar een overval weten te voorkomen. In de telefoon van een gearresteerde overvaller hadden ze toen gezien dat wij het volgende doelwit waren. Sindsdien is de beveiliging enorm aangescherpt. Er hangen overal camera’s en we hebben bewakers die de winkel openen en sluiten. Diezelfde bewakers begeleiden de klanten, als die iets bij ons hebben verkocht, netjes naar hun auto.

Waarschijnlijk hield hij ons al een hele tijd in de gaten, want hij wist precies wie hij moest hebben en binnen was dit nooit gelukt. Tegenover onze zaak zit een zonnestudio en van de medewerkers van die zaak hoorde ik achteraf dat hij al bijna een uur in het portiek had gestaan.

Ook heb ik het idee dat hij al eens in de zaak is geweest om iets te laten taxeren, al denk ik nu dat hij zijn beroving toen al aan het plannen was.

Gevochten als leeuwinnen

Of de politie de jongen inmiddels heeft aangehouden, weet ik niet. Maar aangezien ze zijn ID-kaart hebben, maak ik me daar niet zo druk om. Zijn tijd komt wel. Iedereen reageert in zo’n situatie natuurlijk anders, maar ik ben er best trots op dat mijn zusje en ik hebben gevochten als leeuwinnen. We werken zó hard voor ons geld… Mooi niet dat iemand dat van ons afneemt!”

Inmiddels is bekend dat de politie gisteren later op de avond een 17-jarige verdachte heeft aangehouden.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.