Vrouw/Glossy
1785733808
Glossy

VROUW Glossy

Melissa (31): Ik ben dol op verkleden

Ze halen hun inspiratie uit series en games, werken maandenlang aan kostuums en treden als een fictief personage op bij wedstrijden. Wat drijft deze zogenoemde ’cosplayers’? Melissa van den Berg (31) kruipt in de huid van Lady Eboshi. Ze is bekend als cosplayer Mirai, heeft een dansschool en geeft ook les. Ze woont samen met haar vriend.

Dat ik het als volwassen vrouw…

„... nog steeds leuk vind om me te verkleden, vinden mensen vaak apart. Maar voor mij is het een creatieve uitlaatklep. Als een kostuum is gelukt, geeft dat echt een kick. Soms ben ik er 100 euro aan kwijt, soms 700 euro. Ik sta hier op de foto als Lady Eboshi uit Princess Mononoke, een Japanse tekenfilm. Zij wil dat de mensen meester worden over het woud.”

Als twintigjarige…

„... was ik groot fan van Japanse tekenfilmseries en stripboeken. Ik wilde zelf deel uitmaken van die wereld en dacht: ’Hoe leuk zou het zijn om die kleding na te maken?’ Internet kwam net op en ik ontdekte dat er conventies in Nederland waren waar mensen verkleed samenkwamen. Dat wilde ik ook! Ik had geen naaimachine, wist niets van patronen of stoffen, maar heb gewoon iets gemaakt van grote T-shirts en een oud laken van mijn moeder. Mijn zusje heb ik ook ’aangestoken’. Soms lag de hele woonkamer of tuin bezaaid met onze knutselspullen. Mijn ouders dachten: ’Het gaat wel weer over.’ Inmiddels vinden ze het niet meer raar en zijn ze via social media helemaal op de hoogte van wat we doen. Ik vorm samen met mijn zusje en vrienden de cosplaygroep MMMC.”

In het dagelijks leven…

„... draag ik nauwelijks make-up en zeker geen pruik. Maar tijdens een wedstrijd, waarbij je een kort toneelstukje opvoert, kruip ik echt in mijn rol. Ik vind het heerlijk om op het podium te staan. Mijn cosplaynaam is Mirai, dat is het eerste Japanse woord dat ik heb geleerd en betekent ’toekomst’. Ik ben naar wedstrijden in Brazilië, Frankrijk en de wereldkampioenschappen in Japan geweest. De jury kijkt hoe goed je lijkt op je personage, hoe knap je kostuum is gemaakt en naar je uitstraling. Normaal gesproken zou ik zulke verre reizen niet maken. Stond ik daar tussen finalisten uit 36 landen… onvergetelijk!”

Mijn vriend…

„... is een paar keer mee geweest naar een conventie, maar hij heeft het altijd snel weer gezien. Het is niks voor hem. Jammer dat ik mijn hobby niet met hem kan delen, maar ook wel lekker om mijn ’eigen ding’ te hebben. Ik kan er makkelijk nog tien jaar mee doorgaan. De vraag is of dat ook gaat gebeuren. Misschien komen er kinderen, en ik weet niet of ik er dan nog tijd voor heb. Ik hoop het natuurlijk wel…”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.