Nieuws/Vrouw
1787660591
Vrouw

Petra: Ik kreeg meer aandacht van mannen toen ik minder woog

Fem en Petra

Fem en Petra

Het bekritiseren van andermans lichaam blijft een ding, zelfs anno 2018. Nu ze een aantal kilo is aangekomen en heel social media daarover leek te struikelen, probeert de Amerikaanse zangeres Selena Gomez (25) vrouwen te doen inzien dat iedere maat er mag wezen. Petra Kuipers (39) en Fem Suurhoff (52) weten hoe het voelt om te worden gebodyshamed.

Fem en Petra

Fem en Petra

Petra Kuipers (39) is nu al tien jaar samen met haar man, maar zich binden was voor haar geen makkelijk proces. Fem Suurhoff (52) kreeg ook niet altijd fijne reacties van mannen toen zij zich na haar scheiding weer in het datingcircuit begaf. Hun lichaam was voor beiden een belemmerende factor.

Jammer

Maar waar Petra te dik was volgens het mannelijke geslacht, werd Fem eerder te dun genoemd. Tijdens haar schoolperiode werd Petra al dagelijks gepest door haar klasgenoten: "Ik woog meer dan de andere meiden in mijn klas: 'Goh, kijk haar weer eens eten', zeiden ze dan. Jongens waar ik iets in zag op de middelbare school durfden geen relatie met me aan te gaan, omdat ik zwaarder was dan zij."

En op latere leeftijd kon ze beter met mannen overweg dan met pesterige vrouwen. Wel kwamen ook hun opmerkingen hard aan: "'Wat ben je toch leuk, maar wat jammer dat je zo dik bent', zeiden ze dan. Toen deed dat veel pijn en nog steeds vind ik het jammer dat mensen zo kunnen denken."

Gespierde spijker

Fem op haar beurt weet hoe het is om nare opmerkingen over een dunner figuur te krijgen: "Toen ik net gescheiden was en weer begon met daten, waren er zoveel mannen die me vertelden dat ik toch wel erg dun was, want 'anders hadden ze het wel geweten'.

Dat was ik ook, maar ik vond mezelf gewoon oké. Toen ik 35 jaar was woog ik het minst, namelijk 48 kilo met een lengte van 1,65 m. Mannen zeiden dat ze niet met me uit eten hoefden, omdat een gespierde spijker toch alleen maar sla zou eten. Of dat m'n voorkant hetzelfde eruitziet als m'n achterkant. Dan vraag ik me af waarom ze dat nou moeten zeggen."

Toen Petra volwassen werd, bleef ze onzeker. Het zwaarste dat ze is geweest is 120 kilo: "Bij het zoeken van een man speelt het wel in je hoofd wat ie van je vindt. Door mijn verleden was ik altijd bang dat een man me niet leuk zou vinden, mijn zelfbeeld was erdoor aangetast."

In tegenstelling tot Petra heeft het Fems zelfbeeld niet beïnvloed: "Ik was al wat ouder en had al wat bagage; dan raken dat soort dingen je minder. Toen ik volwassen werd en mannen mij te dun noemden, keek ik niet meer kritisch naar mezelf. Ja, ik had geen tieten en was een scharminkel, maar ik maakte er geen issue meer van als me gevraagd werd of ik alleen maar kleding kon kopen op de kinderafdeling."

Eigen beeld

Eigen beeld

Maagverkleining

Wel kan Fem zich in Petra verplaatsen: "Ik weet hoe het is om voller te zijn, bijvoorbeeld na m’n zwangerschap en toen ik een jaar ziek was en een prednisonkuur had. Ook in de brugklas had ik overgewicht en werd ik afgewezen: toen vertelde mijn beste vriendinnetje een jongen dat ik hem leuk vond. Volgens hem had ik een mooi en lief gezichtje, maar ik was wel echt te dik. Een jaar later was ik afgevallen en zag hij mij opeens wel staan."

Petra kan zich anderzijds weer voorstellen dat ook vrouwen met een maatje minder kampen met onzekerheden: "Ik worstelde altijd met mijn gewicht en heb daarom in 2012 een maagverkleining gehad. Toen woog ik op m’n lichtst 65 kilo.

Ik kreeg meer aandacht van mannen toen ik minder woog: opeens spraken ze me aan bij de bushalte, dat gebeurde nooit toen ik zwaarder was. Maar toen ik voller was, waren ook mijn borsten voller. Daar was met 65 kilo niets meer van over! Ik vond het wel erg weinig. Zo’n maagverkleining was toen ook niet wat ik ervan verwachtte."

Praat mee

Herken jij jezelf hierin of heb je ook een bijzonder verhaal?

Deel het hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.