Nieuws/Vrouw
1788469989
Vrouw

Sandra is 54 en heeft op datinggebied altijd wel een projectje lopen

Dat de 50-plusvrouw niet met een borduurwerkje en een gebloemde jurk achter de geraniums zit, weten we allang. Gisteren bracht VROUW.nl al het verhaal van journalist Els Rozenbroek, die helemaal geen tijd heeft om in een roze polo op een e-bike door te duinen te fietsen, maar nog volop leeft en werkt. Ook Sandra Jacobs (54) wil niets weten van niet meer meetellen na je vijftigste. Ze date er lustig op los en staat midden in het leven. "Een van mijn minnaars was vijftien jaar jonger. Hij vond het fijn dat ik het zo goed voor elkaar had."

"Mijn veertigste verjaardag heb ik niet gevierd, dat vond ik een dingetje. Je staat dan nog op de kruising van wel/geen kinderen en wel/niet settelen."

"Toen ik vijftig werd, had ik geen problemen meer met mijn leeftijd, ik wist waar ik aan toe was. Het is maar een getal, weet ik nu. Ik raakte precies in dat jaar mijn baan kwijt, maar ben geen seconde in een hoekje gaan zitten huilen. Ik denk liever in kansen. Ik ben zelfstandig ondernemer geworden en werk onder andere als empowerment coach, trainer en spreker voor vrouwen. Veel vrouwen hebben moeite met ouder worden. Je lijf verandert en als je dan ook nog eens je baan kwijtraakt en op de bank blijft zitten, beland je zo in een negatieve spiraal. Als je zuur wordt, wordt je leven niet leuker, vind je geen leuke man meer en voor je het weet ben je oud en grijs en blijf je alleen met je hond over."

Goede kont en mooie borsten

"Ik heb het voordeel dat ik redelijk goed geconserveerd ben, maar ik doe er ook wel wat voor. Ik hang zeker niet zes keer per week in de sportschool, maar ik eet heel bewust en beweeg wel. Zo ben ik ook mijn overgang goed doorgerold. Maar natuurlijk heb ik ook rimpels. Het grote voordeel is dat ik op deze leeftijd denk: 'I don't give a fuck!' Tegenover die rimpels en dat buikje staat weer een goede kont en mooie borsten. En ik verzorg mezelf goed. Als ik een boodschap ga doen, doe ik altijd op zijn minst lippenstift op."

25 jaar jonger

"Ik ben momenteel single en ben regelmatig op Tinder te vinden. Ik heb altijd wel een projectje lopen op datinggebied. Een van mijn minnaars was vijftien jaar jonger. Hij vond het heerlijk dat ik het zo goed voor elkaar had, ik ben financieel onafhankelijk, ik heb geen kinderen en ik heb – zoals hij zei – nooit hoofdpijn. Ik hou van een goede vrijpartij. Het fijne is dat je op deze leeftijd je lijf heel goed kent. Je weet precies wat je wel en wat je niet wilt en je bent niet meer (zo) onzeker.

Aan leeftijdsverschil zit voor mij wel een grens. Iemand van in de twintig daten, hoeft voor mij niet. Als zo'n jongen naar mij toe zou komen, zou ik op z'n minst even vragen of hij een moedercomplex heeft. Nee, dan heb je het gewoon over een heel ander tijdperk. Aan de andere kant: een vriendin van mij heeft een relatie gehad met een man die vijfentwintig jaar jonger was. Het kan wel, gelijkwaardigheid hoeft natuurlijk niet in de leeftijd te zitten. Ik ken ook zat mannen van mijn leeftijd die zich als een klein kind gedragen."

Ik tel echt nog wel mee

"Ik reis graag en vind het lekker om dat in mijn eentje te doen. Dan wil ik echt een land leren kennen, ik doe dat niet om liefde te zoeken. In de Dominicaanse Republiek moest ik de jonge jongens wel van me af slaan, maar dat is nou niet bepaald representatief. Die mannen zagen mij alleen maar als een paspoort naar heaven.

Ik heb het idee dat de 50-plusvrouw in een transistiefase zit. Ze zijn nog helemaal niet klaar met werken, integendeel. Natuurlijk lees ik ook wel verhalen van gefrustreerde vrouwen die nergens meer aan de bak komen. Dat is triest. Toch geloof ik er ook in dat als je tijd en energie in jezelf blijft steken, er nog veel mogelijk is. Ik kom altijd verzorgd voor de dag en ik ben me altijd blijven bijscholen. Ik tel écht nog wel mee. Mijn levenswijsheid is juist mijn voordeel."

Genieten van elke dag

"Het is belangrijk weg te blijven bij het slachtoffergevoel. Voor een groot deel bepaal jijzelf in hoeverre je nog meedoet of niet. Zo hou ik bijvoorbeeld heel erg van dansen. Ik kwam óf op feesten waar ik alleen maar tussen de 18-jarige aangeschoten jongeren stond, óf het was een 50-plusfeest met schlagers uit de jaren 70. Ik heb toen zelf maar een feest georganiseerd. We hebben met 75 man een topavond gehad."

Ik zie er niet tegenop om zestig te worden. Vorig jaar is plotseling mijn beste vriend op 54-jarige leeftijd overleden, daardoor besef ik heel goed dat ik van elke dag moet genieten."

Botox en blonderen

"Ik baal zeker wel eens van mijn gerimpelde decolleté en als ik na een nacht stappen twee dagen moet bijkomen en mijn jongere vriendinnen wakker zie worden alsof er niets aan de hand is, dan kan ik daar soms jaloers naar kijken. Maar tien of twintig jaar terug in de tijd? Nee, zeker niet. Vijftig is goed. Het is niet het nieuwe veertig, het is gewoon vijftig. Mijn moeder is bijna tachtig en zij staat ook nog midden in het leven.

Botox doe ik niet. Het enige dat ik aan mezelf doe, is mijn haar blonderen. Dat zie ik niet als een verzet tegen het ouder worden. Ik wil gewoon dat mensen eerst mijn energie zien en niet eerst die grijze lokken. En blond past gewoon bij mij!"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.