Vrouw/Columns & Opinie
1789144381
Columns & Opinie

'Niet alleen mannen maken rare sprongen in de datingwereld'

Daphne Deckers

Daphne Deckers

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze week heeft ze het over Tinder en dating-apps versus ouderwetse lenteliefde.

Daphne Deckers

Daphne Deckers

Soms lijkt het of verliefd zijn nog nooit zo ongrijpbaar is geweest als nu.

Hé hallo - neuken?

Twintigers, dertigers, veertigers - het maakt niet uit welke leeftijdscategorie ik het vraag: bijna alle singles om me heen worstelen met de nieuwe datingregels waarvan niemand weet wat die precies zijn.

Neem nou Tinder. Kan dat nog wel? Steeds meer vrouwen keren zich teleurgesteld van de dating-app af, omdat mannen schijnen te denken dat het fungeert als een soort wip-express.

Stijve lul

Toen een vriendin binnen tien minuten van een ogenschijnlijk leuke match te horen kreeg dat ze naaktfoto’s moest sturen en zij antwoordde dat-ie wel érg hard van stapel liep, schreef hij terug: "Hoezo? Waarom zit je anders op Tinder?" Ja, waarom eigenlijk?

Mannen op datingsites gaan niet zelden van nul naar honderd ("Hé, hallo - neuken?") en veel van hen begrijpen nog steeds niet dat wanneer een vrouw om een leuke foto vraagt, zij géén foto van je stijve lul bedoelt.

Dinerbon

Het omgekeerde gebeurt trouwens ook: verrassend veel mannen gaan net zo snel van honderd naar nul. Zodra ze doorkrijgen dat hun complimentjes of gehengel naar een date niet aankomen, keren zij zich vol gas tegen je door je te beledigen langs de lijnen van het welbekende: "Hoerrr!" of iets in de richting van: "Pff, alsof ik écht met zo’n lelijk wijf als jij wilde afspreken…"

Maar niet alleen mannen maken rare sprongen in de datingwereld; volgens mijn vrienden kunnen de dames er ook wat van. Wat single mannen bijvoorbeeld heel irritant vinden, is dat ze soms het idee krijgen dat bepaalde vrouwen ieder weekend met een andere man uit eten gaan - niet omdat ze hem leuk vinden, maar om eens lekker gefêteerd te worden in een duur restaurant. Pardon, dames: een dating-app is geen wip-express, maar het hoort ook géén dinerbon te zijn.

De jacht

Maar wat is het dan wel? Je zou zeggen dat de meeste swipers op zoek zijn naar liefde. Dat hoeft niet meteen De Grote Liefde te zijn, maar een verliefdheid in deze voorjaarsdagen, wie zegt daar 'Nee' tegen?

Nou, best veel mensen. Méér dan de helft van de online matches blijkt daar bijvoorbeeld geen enkele actie op te ondernemen. Misschien ging het deze mensen vooral om de jacht, om de kik van de klik; misschien was de bevestiging alléén al voldoende.

Cool

Voor de rest is het vooruitzicht van een relatie namelijk best… vermoeiend. Want dát hoor ik dus ook veel om me heen: het opstarten, het aftasten, het piekeren wanneer je 'echt' zou mogen bellen - het is tegenwoordig zo'n gedoe.

Bij het whatsappen wordt de helft van je berichtjes verkeerd begrepen, en als je ziet dat hij wel online is maar niet op jou reageert - wat dan? En dus zie ik dat vrouwen óók langer wachten met reageren dan ze eigenlijk zouden willen, omdat iedereen cool wil lijken. Maar zouden we niet liever ouderwets 'warm' willen zijn?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.