Nieuws/Vrouw
179505946
Vrouw

Shirin (38) zat gevangen in haar huwelijk: Ik werd met de dood bedreigd!

Activiste Shirin Musa (38) vertelde afgelopen week aan krantenpagina VROUW alles over haar stichting Femmes For Freedom (FFF). Vandaag onthult ze haar persoonlijke verhaal achter de stichting. "Ik zat gevangen in mijn eigen huwelijk."

Shirin was in de bloei van haar leven toen ze haar inmiddels ex-man tegen het lijf liep. "Ik kwam hem tegen in een klein café in Nederland en hoewel de vonk in eerste instantie niet oversloeg, bleek ik, na drie weken intensief contact, toch gevoelens voor hem te hebben. Ik was verliefd!"

Ideale man

Iets wat bij hem niet onopgemerkt bleef. Nog geen drie weken na hun eerste ontmoeting vraagt hij Shirin ten huwelijk. "Ik stemde in. Hoewel mijn ouders niets in hem zagen, was het mijn ideale man. Hij was was aardig, lief, attent. Kortom: dé man waar iedere vrouw van droomt."

Helaas blijft van deze ideale man weinig over als Shirin met hem trouwt. "We waren al zeer lange tijd verloofd, maar woonden nog niet samen. Pas toen we ook voor de islamtische wet officieel man en vrouw waren, trok hij bij mij in. Vanaf dat moment veranderde alles."

Gedwongen isolement

Shirin stopt met haar studie rechten, verbreekt het contact met haar familie en vriendinnen en staat het geld dat ze verdient af. "Van dat geld werd de studie van zijn Pakistaanse broer en zus betaald, die inmiddels ook naar Nederland waren gekomen."

"Mijn moedertaal mocht ik ook niet meer spreken in zijn gezelschap en ook een stap buiten de deur zetten zonder zijn toestemming was uit den boze, zélfs voor een simpele boodschap. Hij had de macht over mij en ik moest gehoorzamen. Het voelde als een gedwongen isolement."

Tot de dood ons scheidt

De drang om te vluchten uit het huwelijk heeft Shirin in eerste instantie niet. "Ik had nog nooit eerder een relatie gehad, dus ik wist niet beter. Liefdevol vond ik ons huwelijk niet, maar ik was ervan overtuigd dat het zo hoorde. Al was ik alles behalve gelukkig."

"Weggaan bij hem kon ook helemaal niet. Ik had zelf voor deze man gekozen tegen het advies van mijn ouders in, dan kon ik toch nu niet bij hem weglopen? Ik was met hem getrouwd, dus ik dacht dat ik bij hem moest blijven tot de dood ons zou scheiden."

"Daarnaast zou het ook gevolgen hebben voor mijn familie. Het zou een schande zijn en mijn zussen zouden nooit meer aan de man komen omdat ik als oudste zus niet goed genoeg mijn best had gedaan. Dat wilde ik voorkomen... door bij hem te blijven."

Zwaar weer

Toch komt het huwelijk van Shirin in steeds zwaarder weer terecht. "Op een gegeven moment wilde hij niet alleen macht uitoefenen, maar begon hij ook te dreigen. 'Als je aan iemand vertelt wat er hier achter de voordeur gebeurt, dan ben je er geweest', drukte hij mij op het hart. Bij die ene uitspraak bleef het echter niet."

"Steeds vaker probeerde hij mij de stuipen op het lijf te jagen. Dan zei hij bijvoorbeeld 'Wat gebeurt er met je huis als jij overlijdt?' of 'Hoe werkt sectie op een lichaam eigenlijk in Nederland?' Heel eng. Je ligt elke avond bij iemand in bed waarbij je je totaal niet veilig voelt. Dat gaat zo tegen je natuur in."

Schaamte

"Ik wist ook nooit zeker of het bij dreigementen zou blijven, maar het aan iemand vertellen? Dat durfde ik niet. Ik probeerde het aan mijn huisarts te vertellen, maar hij ging steeds mee om mij te controleren. Toch zat het me niet helemaal lekker en zocht ik contact met een notaris. Ik moest iets doen."

"Elke keer als ik even alleen was, piepte ik er tussenuit. Ik heb bij hem schriftelijk laten vastleggen dat er sectie verricht wordt op mijn lichaam als ik op verdachte of onverklaarbare reden kom te overlijden. Mocht hij mij iets aandoen, dan zou dat in ieder geval nog te achterhalen zijn."

Moeilijkste periode uit mijn leven

"Het was veruit de moeilijkste periode uit mijn leven. Ik werd bedreigd, voelde me onveilig en werd voortdurend gekleineerd. 'Ik had beter met je vriendin kunnen trouwen, zij had het vast veel beter gedaan', zei hij dan bijvoorbeeld. Hij deed alsof ik helemaal niets waard was."

"Ik had op een gegeven moment geen idee meer wie ik was en wie ik was geworden. Ik wist het allemaal niet meer. Ik was zo ongelukkig en eenzaam, maar kon tegelijkertijd bij niemand mijn hart luchten. Als ik nu terugkijk, dan waren dat de moeilijkste jaren uit mijn leven."

Macht houden

Een ongelukkig leven waar haar parter uiteindelijk een einde aan maakt. "Nadat hij zijn verblijfsvergunning binnen had, pakte hij zijn koffers. Hij vertrok. Dat was enerzijds een grote opluchting, maar anderzijds een volgend probleem. We moesten namelijk niet alleen voor de Nederlandse wet, maar ook voor de islamitische wet scheiden en dát wilde hij niet. Hij wilde de macht houden over mij."

"Ik wist dat ik juridische stappen moest ondernemen anders zou hij - als ik in de toekomst een nieuwe relatie zou krijgen - aangifte kunnen doen wegens overspel, waarvoor ik dan uiteindelijk ook vervolgd zou kunnen worden in Pakistan en andere islamitische landen. Dat móest ik voorkomen, maar helaas bleek dat niet zo makkelijk als gedacht. Maanden heb ik moeten vechten om de islamitische scheiding erdoor te krijgen. Iets wat met een kort geding is gelukt."

Zonnige kant van het leven

Aangezien Shirin niet de enige vrouw is die in deze situatie belandt, heeft ze in 2011 de stichting Femmes for Freedom opgericht. Zo biedt ze vrouwen in een soortgelijke situatie de helpende hand. "Het was een hele ongelukkige tijd, maar als ik er nou tóch nog iets positiefs uit kan halen door andere vrouwen te helpen, dan is dat toch heel mooi?"

"Ik ben er goed uitgekomen, zit goed in mijn vel en ben heel gelukkig met het leven dat ik nu leid. Ik hoop dan ook - met heel mijn hart en ziel - dat ik met mijn stichting FFF ervoor kan zorgen dat ik de komende jaren nog heel veel meer vrouwen kan helpen om ook die zonnige kant van het leven weer te zien!"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.