Nieuws/Vrouw
1796032806
Vrouw

Joys zoon (10) heeft lyme: Hij zat al in het tweede stadium

Joy Sleutjes ontdekte een rode, ringvormige uitslag op de buik van haar zoon (10). Ze schakelde haar huisartsenpost in, maar de urgentie ervan werd niet onmiddellijk ingezien. Daarom wil ze andere ouders nu waarschuwen. "Wees je ervan bewust dat je niet altijd een rode kring krijgt!"

"Recent ontdekte ik bij mijn zoon een rare, ringvormige uitslag op zijn buik. Aangezien hij altijd buiten is, met school de heide op gaat, de bossen in duikt en graag tussen de struiken speelt, zijn zijn vader en ik erg alert op tekenbeten. En dit leek er echt een te zijn. Ik heb meteen foto's van de uitslag gemaakt en het afgetekend om te kijken of de kring groter zou worden. Dit was inderdaad het geval.

Assistente

Ik weet wat het is om chronisch ziek te zijn en weet van lotgenoten die ook de ziekte van Lyme hebben, dat dit een slopende ziekte is als deze chronisch wordt. Daarom ben ik extra voorzichtig als het hierop aankomt. Ik heb gisteren de huisarts gebeld om mijn zorgen door te geven.

Ik kreeg te horen dat ik bij de assistente mocht komen en dat zij wel zou beoordelen of het nodig was om er een arts bij te roepen. Want als we de teek niet hadden gezien, dan was het onwaarschijnlijk dat het om een tekenbeet zou gaan.

Besmette beet

"Als EHBO-er die veel op evenementen heeft gewerkt, die menig teek verwijderd heeft en dus ook de adviezen tot in den treure heeft uitgesproken, weet ik dat je een teek niet altijd ontdekt. Teken kunnen zo klein zijn, dat ze niet opvallen. Als je de teek per ongeluk los krabt of wanneer hij zelf loslaat nadat hij zich volgezogen heeft met jouw bloed, kun je deze heel erg makkelijk missen.

Ik stond erop dat er een arts naar mijn zoon zou kijken, omdat enige spoed dan van toepassing was. Een kring duidt namelijk op een besmette tekenbeet. Een kring kan binnen vier tot tien dagen en zelfs tot drie maanden nadien nog ontstaan. En soms zelfs nóg later.

Kringen bij zoontje van Joy Sleutjes

Kringen bij zoontje van Joy Sleutjes

Pijn in gewrichten

Zowel de vader als ik waren ervan overtuigd dat dit een tekenbeet moest zijn. En jawel, de volgende dag bevestigde de arts ons vermoeden. Omdat we al in het tweede stadium zaten, kreeg onze zoon een zware, 'volwassenen' antibioticakuur om het hopelijk de kop in te drukken.

Na deze kuur wordt hij goed in de gaten gehouden om er zeker van te zijn dat alles weg is. Er zal worden gecheckt of zijn gewrichten niet gaan opzwellen of ontsteken en of er geen neurologische verschijnselen optreden.

Neurologische verschijnselen

Achteraf gezien vallen er voor mij een hoop puzzelstukjes op zijn plek. Mijn zoon was nu en dan hangerig, kreeg koorts die ook weer redelijk snel zakte en had pijn in zijn gewrichten. Ik wil iedereen op het hart drukken dat een tekenbeet niet altijd meteen gezien wordt en dat het na weken, maanden, en zelfs jaren nog kan uitkomen.

Wees je er ook van bewust dat je niet altijd een rode kring krijgt. Let op het totaalplaatje aan symptomen, ook de symptomen die niet te verklaren zijn. Geloof me, horen dat je kind besmet is met lyme, is alles behalve leuk."

Jij op VROUW.nl

Heb jij iets dat je met ons zou willen delen?

Stuur een berichtje!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.