Vrouw/Mama
1796652841
Mama

'Waarom zou hij niet even op 2 kinderen kunnen letten?'

Man met baby

Man met baby

Eveline Bijlsma (35) woont in Frankrijk vlak buiten Parijs en verwacht - samen met haar Nederlandse vriend - een tweeling. In deze serie vertelt ze op VROUW.nl wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland.

Man met baby

Man met baby

Het was nog niet eens een ruig vrijgezellenfeest dat het hele weekend duurde. Geen twerkworkshop, geen stripper, geen slemppartijen tot in de vroege uurtjes. De Franse bruid in kwestie moest het doen met een brunch en een escape game, een paar uurtjes op de zondagmiddag. Het brave programma kwam mij wel goed uit. Ik zag mezelf met die dikke buik toch al niet ondersteboven rondzwieren tijdens een lesje paaldansen.

Geregel

Het is nooit makkelijk om een datum te vinden waarop tien vrouwen kunnen, maar de genodigden van het feest zaten met een extra probleem. Bijna alle vriendinnen van de bruid hebben een zoontje van ongeveer 1 jaar. Zij moesten dus de vaders inschakelen om op de kinderen te passen, zodat ze zelf weg konden. Dat bleek een heel geregel.

Op het allerlaatste moment moest een van de papa's die zondag toch werken. De opvang van het kereltje was een groot probleem, de vrijgezellenfeest-groepsapp explodeerde bijna van de wanhopige berichten. De vader die het dichtste bij woonde liet botweg weten dat hij geen zin had om in z'n eentje met twee jongetjes opgescheept te zitten.

Morrende vaders

Er was nog wel een andere gegadigde, maar die wilde toch wel met minimaal twee mannen zijn als er op een extra dreumes gepast moet worden. Wat een gedoe! Waarom zou zo'n kerel niet een paar uur op twee kinderen kunnen letten?

Ik stelde mijn vriendin voor dat mijn vriend naar haar toe zou komen, samen met zijn zoons van 14 en 11, die dol zijn op haar baby. Het leek mij het meest toegewijde oppastrio dat je je kunt voorstellen, maar uiteindelijk was het niet nodig omdat zich toch drie morrende vaders opwierpen.

Eigen foto| 'Mijn vriend en keukenprins Kleis met een van z'n specialiteiten, tiramisu!'

Eigen foto| 'Mijn vriend en keukenprins Kleis met een van z'n specialiteiten, tiramisu!'

Crèche

Het is niet de eerste keer dat ik me verbaas over de weinig geëmancipeerde mannen van mijn vriendinnen - al zijn er natuurlijk ook Fransen die wel koken, wassen en schoonmaken. Maar toch zijn het vaker de vrouwen die 's nachts uit bed gaan voor de baby, en bij het grut blijven als de vader naar een feestje wil. Vier dagen werken als er kinderen komen is al helemaal uit den boze, maar dat doen Franse vrouwen eigenlijk ook niet: veel kleintjes gaan vijf dagen per week naar de crèche.

Ik moet er niet aan denken het allemaal in mijn eentje te doen, al helemaal niet met een tweeling. Maar ik geloof ook niet dat ik er bang voor hoef te zijn. Mijn (Nederlandse) vriend is niet alleen een ervaren vader, hij kampt ook niet met het machocomplex waar veel Fransmannen last van hebben.

De borst

Toen de oppasbaby in kwestie laatst bij ons was, dook hij meteen de keuken in om een hapje voor 'm te maken. Even later kwam hij met een puree van zoete aardappel, spinazie en doperwtjes tevoorschijn. Het kereltje at het niet, omdat er 'stukjes' in zaten.

Mijn vriendin gaf hem de borst. "Daar moet je straks ook maar vlot weer mee stoppen", zei hij hoofdschuddend, terwijl hij het prakje met wat bouillon omtoverde tot een heerlijke soep. "We stappen snel over op de fles, zodat je er 's nachts niet alleen voorstaat."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.