Vrouw/Columns & Opinie
1800656016
Columns & Opinie

Beste Zara, als dít 'curves' zijn, dan ben ik met maat 38 een walvis

Het zal vast goed bedoeld zijn hoor, Zara, een kledinglijn speciaal voor vrouwen met rondingen. Maar de logica van ultraslanke modellen gecombineerd met de tekst: ‘Love Your Curves’ ontgaat mij volledig. Beste Zara, als dát al ‘curvy’ is, wat ben ík dan met mijn maat 38?

Bree Warren, Saffi Karina, Naomi Shimada, Ashley Graham….wie online zoekt naar modellen met rondingen, of wie #curvy, #curvygirl, #curves, #curvymodel of #curvywomen intikt op Instagram, komt er al gauw achter dat deze Zara-modellen net zoveel gemeen hebben met de getoonde Insta-rubensfiguren, als de PVV met de PvdA.

4 + 6 = 21

Het rijmt niet. Deze campagne is voor mij net zo begrijpelijk als 4 + 6 = 21. Alsof je kijkt naar een reclameposter van een wondermiddel tegen acné, waarop tegelijkertijd een gezicht wordt getoond dat onder de pukkels zit. Het is als peper en zout. Kat versus hond. Carnivoor versus veganist. Zwart versus wit. En hoe zit het met grijs?

Hoe zit het met maat 38, zoals ik? Ja, misschien heel gek hoor, maar ik schaar mezelf in de categorie 'slank'. En nee, ik heb geen sixpack meer na twee zwangerschappen, zestien jaar niet meer roken, het hebben van een sportallergie en een 'pasta met roomsaus'-verslaving, maar als ik in de spiegel kijk, ben ik vooralsnog dik tevreden.

In Orde

Maar dan valt mijn oog op de Facebook-reacties over dit onderwerp (‘Die billen, die zijn toch rond?’ En: ‘Ze hebben toch een kont en borsten, of is dat niet rond genoeg?’). Dan krijg ik een onbedwingbare behoefte om ze digitaal door elkaar te rammelen. Dan wil ik op hun gebrainwashte hoofden meppen, terwijl ik toch behoorlijk 'anti-pedagogische-tik' ben.

ROND? Bolvormig. Rolrond. Bolrond. Cilindrisch, mollig, vol, gevuld…DAT zijn synoniemen voor ‘rond’. Ook een leuke: In Orde. En nee, dit is geen betoog voor ‘dik zijn’. Evenmin zeg ik dat er iets mis is met de Zara-modellen zelf. Ze zijn prachtig. Echt. Ze zijn alleen niet goed gekozen omdat het bij lange na niet matcht met de dagelijkse realiteit en al helemaal niet met de goedbedoelde slogan ‘Love your Curves’. Zo schiet Zara zijn doel voorbij (namelijk: houd van je ‘rondingen’), en dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Obesitas promoten is één ding. Maar het ruggensteunen van ontvleesde lichamen is het andere uiterste. Er zit ook nog iets tussen. Als de marketinglui van Zara deze modellen ziet als ‘curvy’, dan ben ik met míjn confectiemaat klaarblijkelijk een walvis, terwijl ik mezelf níet zo zie of voel; hooguit na die enkele keer graaien in een familiechipszak.

De weg kwijt

Wie zich 24/7 doelbewust bezighoudt met proteïnen, brandnetels, gewichtheffen, konijnenvoer, calorieën tellen en verbranden, wie afspraken afzegt om te gaan sporten en wie zich incompleet, onrustig of zelfs beroerd voelt als hij/zij maar liefst twee hele dagen geen sportschool gezien heeft, is in mijn ogen volledig de weg kwijt en wanhopig op zoek naar controle en bevestiging. En wie de contouren van deze jonge meiden associëren met ‘curved’ is in mijn ogen gewoonweg van de pot gerukt.

Laten we a.u.b. niet doen alsof deze campagne ook maar iets met rondingen van doen heeft. Want in dat geval kan ik in de Zara speuren naar een passende jeans tot ik letterlijk een ons weeg...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.