Nieuws/Vrouw
1801924309
Vrouw

Suikerhoudende koeken en drankjes? Foei, in juf Anks obesi-tas ermee!

Ank is op kruistocht tegen overgewicht

Ank is op kruistocht tegen overgewicht

Elke week blogt VROUW redacteur Daphne van Rossum over 'De Luizenmoeder'. Deze week over de obesi-tas.

Ank is op kruistocht tegen overgewicht

Ank is op kruistocht tegen overgewicht

Ik hoor van steeds meer mensen dat ze er klaar mee zijn, met De Luizenmoeder. Dat het maar goed is dat het stopt, omdat het een beetje uitgekauwd raakt. De cijfers dalen ook week na week, al kunnen Twan Huys en Albert Verlinde alleen maar dromen van die aantallen.

Bij ons thuis is het nog steeds een goede traditie om te kijken. En niet alleen omdat ik dit stukje moet tikken. Het is inmiddels ook een goede gewoonte om woorden kracht bij te zetten met de typische handbeweging die betweter Anton maakt als hij weer eens vindt dat hij een goed punt te pakken heeft.

Vlijmscherp

En op een inburgeringscursus zou het verplichte kost moeten zijn, deze vlijmscherpe analyse van de Nederlandse samenleving – ofwel Nederland op z’n smalst. Hetzelfde Nederland dat zucht onder toenemend overgewicht bij schoolgaande kinderen en in de oplossing doorschiet met een groenten- en fruitbeleid in de klas.

O wee als je als ouder een stukje ontbijtkoek in de trommel durft te doen. Dat komt je minimaal op een reprimande te staan.

Obesi-tas

In de strijd tegen overgewicht heeft juf Ank deze week de obesi-tas in haar klas gehangen. Daarin moeten alle suikerhoudende koeken en drankjes worden gestopt. Alleen water en fruit wil ze in haar klas zien.

Iets waar de moeder van Youandi maar moeite mee heeft. Ze blijft haar dochter maar lekkers toestoppen en dat pakje appelsap, wat is daar dan mis mee? Dat kind heeft toch energie nodig?

Vitaliteit

Onder het mom van het thema ‘vitaliteit’, spreekt juf Ank Kim (de moeder van Youandi) aan. Youandi is in haar optiek ‘randje obese’. Niet zo gek volgens volgens Ank, “omdat vetzucht in de familie zit”. Ze raast maar door: “Jullie zijn allemaal corpulent, straks gaat Youandi jou achterna.”

Complex

De moeder van Youandi blijft bewonderingswaardig rustig, maar slaat wel terug als haar dochter door juf Ank zo’n complex over haar uiterlijk heeft gekregen dat ze niet meer mee durft te lopen met de sponsorloop en zichzelf ineens lelijk vindt. “Ze was blij met hoe ze eruitzag,” zegt Kim verwijtend tegen Ank. “En ze was precies goed.”

Kinderstoeltje

Juf Ank “sorry” horen zeggen is ongeveer het hoogst haalbare, maar ze doet het wel. Dat ze daarna – als alle ouders weg zijn – gezeten op een kinderstoeltje peinzend de obesi-tas leegeet, is een beeld dat nog lang bijblijft. In mijn optiek is De Luizenmoeder nog lang niet uitgekauwd.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.