Nieuws/Vrouw
180214450
Vrouw

'Mijn ziekte, de transplantaties en het verlies van Cato hebben ons sterker gemaakt'

Clarissa en Gijs

Clarissa en Gijs

Nadat Clarissa de Jonge (31) haar leven een paar jaar terug aan een zijden draadje hing, besloten zij en haar man Gijs (35) zich te storten op hun droom. Maar de tegenslagen bleven komen. "Gijs en ik kennen elkaar nu door en door."

Clarissa en Gijs

Clarissa en Gijs

Gijs: "Clarissa en ik leerden elkaar kennen in de horeca. Ze had altijd al last van nierstenen en was vaak moe, maar volgens de artsen kwam dat door haar levensstijl; in de horeca maak je lange dagen en eet en drink je niet altijd even goed. Maar op een gegeven moment ging het wel erg slecht met haar; Clarissa was zo moe, dat ze de trap niet eens meer opkwam."

Transplantaties

Clarissa: "Na wat tests bleek mijn nierfunctie nog maar 12% te zijn. Die ontdekking voelde heel dubbel. Aan de ene kant was ik blij dat er een diagnose was, maar aan de andere kant maakte het me bang. Omdat de stofjes die mijn nieren ziek maakten uit mijn lever bleken te komen, moest die er ook uit. Anders zou de nieuwe nier binnen de kortste keren ook verpest zijn. Binnen drie jaar onderging ik twee orgaantransplantaties.

Gijs en ik droomden altijd al van een Volkswagenbusje om mee op vakantie te gaan én om te gebruiken als foodtruck. Voordat ik wist hoe ziek ik was, spraken we altijd over 'later', maar na de diagnose realiseerden we ons ineens dat er misschien helemaal geen 'later' was. Daarom besloten we er op dat moment gewoon voor te gaan. We schaften een busje aan en toerden Nederland rond met allerlei gerechten met biologische kippendij.

Dialyse

Werken in een foodtruck is normaal gesproken al bikkelen, maar als je ziek bent, is het nog zwaarder. Overdag stond ik me in het zweet te werken op festivals, 's nachts zat ik in het ziekenhuis aan de dialyse. Hoe ik dat volhield? Ik probeerde tussendoor zoveel mogelijk te slapen. Lange tijd was mijn ritme werken, slapen, dialyseren."

Gijs: "Haar doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig. Clarissa zei altijd dat ze het aankon en dat alles goed zou komen. Ze voelde zich goed. Wie ben ik dan om te zeggen dat dat niet zo is? Na een tijd te hebben rondgetoerd met de foodtruck en een stand te hebben gehad in de foodhallen, vonden we het tijd voor een nieuwe uitdaging: een écht eigen plekje.

Huiskamerrestaurant

Heel toevallig zagen we toen een leuk pand in onze thuisstad Enschede. We besloten het te huren en er huiskamerrestaurant Lovely Local te starten. Zoals de naam al zegt werken we met lokale - en als het even kan biologische - producten.

We willen de gasten het gevoel geven dat ze op bezoek zijn bij vrienden en daarom serveren we alleen gerechten die we zelf lekker vinden. Dat gaat hartstikke goed: we zitten soms wekenlang volgeboekt."

27 weken

Clarissa: "Als ik niet ziek was geweest, had ons leven er heel anders uitgezien. We zijn wekelijks heel bewust alleen donderdag, vrijdag en zaterdag open. Want ik heb dan wel een nieuwe nier en een nieuwe lever: ik heb niet de energie van een 'normaal' persoon.

Op de dagen dat we niet werken, vieren we het leven. We rusten uit, doen leuke dingen en geven elkaar lekker veel aandacht. Vorig jaar leek een andere droom uit te komen: ik raakte in verwachting van ons eerste kindje. Maar met 27 weken ging het om onverklaarbare reden fout en overleed onze prachtige Cato. Ontzettend verdrietig!"

Levensduur

Gijs: "Omdat we ook met onze gasten hadden gedeeld dat Clarissa zwanger was, lieten we het hen ook weten toen Cato was geboren. Heel lastig, maar voor ons de juiste beslissing. Iedereen die bij ons komt eten, brengt zoveel liefde. En daarnaast brengen we hierdoor het gesprek op gang; we spreken regelmatig koppels die hetzelfde hebben meegemaakt."

Clarissa: "Mijn ziekte, de transplantaties en het verlies van Cato hebben ons sterker gemaakt als koppel. Gijs en ik hebben nog nooit zoveel met elkaar gepraat. We kennen elkaar nu door en door.

De toekomst is onzeker - een getransplanteerd orgaan heeft geen oneindige levensduur - maar voor nu genieten we met volle teugen van ons leven. Hopelijk komt er op niet al te lange termijn een broertje of zusje voor Cato, dat zou geweldig zijn."

Jij op VROUW.nl

Heb jij een bijzonder verhaal en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.