Nieuws/Vrouw
1803177592
Vrouw

Nog steeds stamceldonor gezocht voor Laura’s grote liefde

Laura en Pim

Laura en Pim

De emotionele oproep van Laura van der Weide (27) voor stamceldonoren voor haar vriend Pim werd massaal gedeeld. Pim heeft sinds 23 april acute myeloïde leukemie, de meest agressieve vorm. En hoewel de oproep van Laura al 40.000 nieuwe stamceldonoren opleverde, is dé match voor Pim nog niet gevonden. Laura: "Pim heeft zo’n uniek dna heeft dat de kans 1 op 2 miljoen is dat iemand met hem matcht."

Laura en Pim

Laura en Pim

Nadat het stel de afgelopen jaren zijn geld uitgaf aan mooie reizen, waren de twee in 2017 net begonnen met het opknappen van hun huis en in mei zouden ze aan kinderen beginnen. Maar het liep anders: Pim begon op 1 mei aan zijn eerste chemokuur. Na de tweede chemokuur werd er geen leukemie in Pims beenmerg gevonden. Al betekent dat niet dat de leukemie is verdwenen...

Navelstrengbloed

Laura: "Daarom krijgt Pim over drie weken stamcellen uit navelstrengbloed dat is opgeslagen in een speciale databank. Omdat volgens de artsen er bijna altijd een restje blijft zitten dat zich vroeg of laat vermenigvuldigt.

De stamcellen van het navelstrengbloed moeten eigenlijk als een Pac-Man de laatste restjes leukemie opruimen. Maar dat lukt niet altijd. Daarom blijft het belangrijk om een volwassen stamceldonor te vinden, want bij volwassenen kunnen later opnieuw Pac-Man-cellen worden afgenomen, als de donor hiertoe bereid is.

Infecties

Zodat de leukemie nog een keer kan worden aangevallen als het de eerste keer niet is aangeslagen. Bij navelstrengbloed kan dit niet, want daarbij moet je het doen met het zakje bloed dat er is.

En bij transplantatie met navelstrengbloed is er vooral de eerste weken na de transplantatie veel kans op infecties, die zeer ernstig kunnen zijn. Vandaar dat ze liever volwassen stamcellen nemen, maar er is geen tijd om te wachten bij Pim.

Domper

Het is wel een domper dat de kans op een match 1n op 2 miljoen blijkt bij Pim, terwijl de meesten een kans van 1 op de 50.000 hebben. Hij is helemaal Nederlands, dus we dachten dat zijn dna niet zo uniek zou zijn. Maar tegelijkertijd zijn we wel blij dat er nog wel een mogelijkheid is dankzij navelstrengbloed."

Op dit moment is Pim is net thuis na een ziekenhuisopname van twee maanden. Laura: "Zo kan hij even aansterken voor de volgende behandeling. Pim heeft op dit moment een slecht afweersysteem door de chemotherapie.

Huisdieren

We hebben onze huisdieren voor een halfjaar ergens moeten onderbrengen en we mogen een jaar niet in drukke ruimtes komen. We mogen niet uit eten en niet naar het terras, hoewel we gisteren een terrasje zagen waar maar één persoon zat.

Dus toen zijn we er wel even gaan zitten. Er is maar een kleine selectie van personen die ons thuis mag opzoeken, want we willen niet het risico lopen dat Pim ergens mee besmet raakt. Ons leven is eigenlijk een beetje stil komen te staan.

Coach

Toch vervelen we ons niet, bij mij komt er op dit moment ook heel veel vermoeidheid uit van de afgelopen maanden. Ik werk nog de helft van de week als coach op kinderdagverblijven. Dat vind ik heel prettig, zo kan ik mijn gedachtes even op iets anders richten."

“We zijn niet boos, we hebben gewoon ontzettende pech gehad. Ik voel me soms wel machteloos, maar we gaan er nog steeds vanuit dat het goed komt. We zijn ook gewoon bezig met toekomstplannen.

Trouwen

We mogen alleen nog naar landen met goede ziekenhuizen op vakantie, zodat Pim altijd snel goede hulp kan krijgen. Daarom zijn we nu aan het kijken naar een busje waarmee we Europa rond kunnen reizen."

Maar er is ook nog vrolijk nieuws: het stel gaat trouwen! Laura: "Pim heeft mij vorige week ten huwelijk gevraagd. In het ziekenhuis zei Pim dat hij graag een halfuurtje naar zee wilde.

En bij zonsondergang kwam er een ring tevoorschijn. Eigenlijk wilden we vroeger nooit trouwen, dat geld gaven we liever uit aan reizen. Maar door alles wat we nu meemaken vonden we het wel mooi om onze liefde toch te vereeuwigen."

Wil je stamceldonor worden? Je kunt je aanmelden bij Matchis.

Jij op VROUW.nl

Heb je een persoonlijk verhaal dat je wilt delen?

Dat kan dan hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.