Nieuws/Vrouw
1809776928
Vrouw

Loes had een postnatale depressie: De antidepressiva sloegen in als een bom

Taboes: dingen waarover we liever niet praten. In deze serie doorbreken vrouwen een taboe. Loes Maurits (34) kreeg zes jaar geleden, na de geboorte van haar derde kind, een postnatale depressie. "Ik dacht steeds dat als ik er niet meer zou zijn mijn man eindelijk een leuke vrouw zou kunnen vinden."

Na de geboorte van haar eerste twee kinderen was er niks aan de hand. Ook tijdens de zwangerschap van haar derde had Loes nergens last van. "Ik was misschien iets minder onbevangen bij mijn derde, maar dat vond ik niet gek."

Een woest innerlijk verlangen

"Ons tweede zoontje werd als baby ziek en overleed, dus dat deze zwangerschap anders voelde, vond ik niet meer dan logisch. Ik verlangde naar dit kindje, echt een woest innerlijk verlangen."

"Achteraf gezien, begon het een paar weken na de bevalling. Ik was zo blij met het ventje, maar tegelijkertijd kwam ook de twijfel: 'Mag ik dit kindje wel houden?', 'Blijft hij bij me?' Ik kon er ineens helemaal niet blij mee zijn en vond dat hij een leukere moeder verdiende."

In een fuik

"Ik voelde dat ik aan het afglijden was. Alsof ik een fuik in zwom; alles werd steeds nauwer en zwarter. Niks hielp. Ik probeerde uit alle macht overal grip op te krijgen: ik ging keihard werken, sliep bijna niet meer, viel heel veel af en ging nog een studie doen."

"Voor de buitenwereld leek ik een gelukkig persoon die alles op orde had, vanbinnen wilde ik er heel vaak niet meer zijn en kampte ik met schuldgevoelens naar de baby toe."

Postnatale depressie

"Ik begreep hem niet en dat bleef ik maar herhalen. Bij mijn eerste twee kinderen had ik daar nooit last van, maar Joost snapte ik gewoon niet. En dat kan niet als moeder, want als moeder begrijp je je kind, vond ik."

"Vijftien jaar geleden begon ik als verpleegkundige in de psychiatrie op de afdeling zwangerschap. Hier kwam ik veel vrouwen tegen met een postnatale depressie."

Voor een vrachtwagen

"Ik wist dus precies waar ik op moest letten en juist dat maakte de situatie voor mijn gevoel zo vreselijk. Het is mijn vak om deze vrouwen te helpen, maar bij mezelf kon ik de depressie niet herkennen."

"In die twee jaar waarin ik depressief was, dacht ik dat iedereen weleens sombere gedachtes had en serieus over de dood nadacht. Tot het moment waarop ik tegen mijn man zei: 'Misschien moet ik maar voor een vrachtwagen gaan staan…' Daar schrok hij zo erg van dat we meteen aan de bel hebben getrokken."

Zwarte deken

"De huisarts wilde niks doen. Dus nam ik een psychiater op mijn werk in vertrouwen. Zij schreef mij antidepressiva voor en die sloegen in als een bom; binnen een week stond ik op een feestje en leek het alsof er een zwarte deken in mijn hoofd optrok."

"Mijn dromen over dood en bloed verdwenen, alleen kwam alle vermoeidheid er in één keer uit. Ik sliep zes weken lang veertien uur per nacht op slaapmedicatie en voelde me na die weken eindelijk 'normaal' moe en niet meer uitgeput."

Diepe schaamte

"Langzaam pakte ik mijn leven weer op. Ik voerde veel gesprekken met mijn psycholoog en krabbelde in de maanden daarna op. Nu help ik andere vrouwen met postnatale depressie in mijn praktijk PraktijkMoeder."

"Hier merk ik dat het nog steeds een heel groot taboe is. Omdat het psychisch is, is er heel veel schaamte. Diepe schaamte. Het voelt als ultiem falen. Je bent moeder en kan niet blij zijn met je kind, dat is niet iets wat je bespreekbaar maakt."

Een ziekte

"Ook merkte ik dat mijn omgeving er niet over wil praten, terwijl ik dat juist wel heel graag wilde. Als ik er dan aan tafel over begon, viel iedereen stil. Mensen vergeten dat het een ziekte is en dat je er niks aan kunt doen."

"Zoek daarom mensen in je omgeving die je vertrouwt en praat erover. Het overkomt je gewoon, maar maak het - zodra je signalen opmerkt die wijzen op een postnatale depressie - wel kenbaar aan de mensen om je heen."

Jouw taboe op VROUW.NL

Leef jij met een taboe en wil je dat op VROUW.nl doorbreken?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.