Nieuws/Vrouw
1815716937
Vrouw

Gemakkelijk 10.000 stappen zetten met de mooiste hofjes en binnentuinen van Nederland

Zonder moeite je eerste 10.000 stappen zetten, doe je met deze top tien mooiste hofjes en binnentuinen van Nederland, samengesteld door de ANWB. Wandel gauw mee en laat ons hieronder weten waar jij je eerste 10.000 stappen hebt gezet!

Je moet weten waar ze zitten, anders loop je er zo aan voorbij. Stap je toch door de poort, dan sta je ineens in een mooie binnentuin, omringd door huisjes. Deze typisch Nederlandse hofjes zijn een oase van rust in de stad.

Prinsentuin, Groningen

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Hofjes - een typisch Nederlands fenomeen - of gasthuizen zijn plekken waar vroeger arme of zieke mensen mochten wonen of werden verzorgd, of waar vreemdelingen konden overnachten. Meestal gebouwd rondom een van buitenaf te bereiken tuin.

De Prinsentuin (1626) in Groningen is daar een voorbeeld van. Behalve de rozentuin en kruidentuin is hier de zonnewijzer een bezienswaardigheid. En vraag je je af waarvoor het blauwe muurtje dient? Dat moest voorkomen dat men drank de tuin ingooide, in de tijd waarin het Prinsenhof nog een militair hospitaal was.

Adres: Turfsingel 43, Groningen

Samuel de Zee’s hof, Leiden

ANWB | Kampioen

ANWB | Kampioen

Leiden telt 35 hofjes, allemaal in de binnenstad en allemaal een bezoek waard. Het grappigste verhaal komt van het Samuel de Zee’s hof (1723). Boven de ingang van dit hof staat: Geeft god alleen de eer voor goede dognie rijke neeven ende nigten deed Samuel de Zee dit bij sijn leeven stigten.

Het zat namelijk zo: Samuel had nogal een hekel aan zijn familieleden. Maar hij had, ondanks vier huwelijken, geen kinderen kunnen krijgen, dus zijn kapitaal zou na zijn dood tegen zijn wil toch naar die neven en nichten gaan.

Adres: Doezestraat 14-18, Leiden

Schat van Schoonderloo, Rotterdam

ANWB | Kampioen

ANWB | Kampioen

De moderne stad Rotterdam kent geen kloostertuinen en hofjes en toch is de Schat van Schoonderloo in Rotterdam (2003) evenzeer een bezoek waard. Grote bomen, een rosarium, vijver en fruitbomen.

Ooit was deze plek in Rotterdam-West een braakliggend kavel waar oude koelkasten werden gedumpt. Buurtbewoners maakten een plan voor de binnenplaats en deze tuin heeft nu een belangrijke functie in de buurt voor kinderen, natuurgenieters, rustzoekers en allerlei vogelsoorten.

Adres: Havenstraat 144, Rotterdam

Wildemanshofje, Alkmaar

ANWB | Kampioen

ANWB | Kampioen

Gerrit Wildeman was rijk geworden met handel in koloniale waren, maar aan het einde van zijn leven waren zijn vrouw en twee kinderen al overleden. Hij besloot dat er met zijn erfenis een nieuw armenhuis gebouwd moest worden voor oude vrouwen. Zo ontstond hofje Wildeman (1713). Saillant detail is dat er nu, na 300 jaar nog steeds geen mannen mogen wonen. De woningen rondom het hofje worden nog altijd enkel bewoond door vrouwen, ook wel de ‘hofdames’ van Alkmaar genoemd.

Adres: Oudegracht, Alkmaar

Hofje van Letmaet, Gouda

ANWB | Kampioen

ANWB | Kampioen

Het hofje van Letmaet (1616) zou ook weduwen-hofje kunnen heten. Harman Letmaet benoemde zijn moeder tot enige erfgename, op voorwaarde dat ze zijn geld zou gebruiken voor een goed doel. Na Letmaets dood liet moeder Christina daarom een hofje bouwen met huisjes voor arme weduwen zonder kinderen. Het behoort tot één van de drie overgebleven hofjes in Gouda, in de 17de eeuw waren er nog meer dan twintig. De tuin van het Hofje van Letmaet is net als bij de andere hofjes open voor publiek.

Adres: Nieuwehaven, Gouda

Hofje van Oorschot, Haarlem

ANWB | Kampioen

ANWB | Kampioen

Het oudste hofje van Nederland is te vinden in Haarlem, en is gebouwd in 1395. Het Hofje van Oorschot (1768) is dus niet het oudste maar wel het chicste uit deze stad. Tegenover de plek waar het hofje zou komen, woonden namelijk twee stadsbestuurders die een mooie en vooral chique tuin eisten, met een hek in rococostijl. Het geheel zou zo duur worden dat de nalatenschap van Wouter van Oorschot, van 20.000 gulden, niet genoeg was, het stadsbestuur moest meebetalen. Het bronzen beeld van Eva dat er nu nog staat is een replica, het origineel werd uit de tuin gestolen.

Adres: Kruisstraat 4, Haarlem

De Steile Tuin, Arnhem

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Meteen achter het station van Arnhem kun je Park Sonsbeek in, en daar vind je ook de Steile Tuin. In de 19de eeuw was dit ommuurde gedeelte van het park de moestuin van Baron Van Heeckeren, toen eigenaar van het park. In 1904 werd een bloementuin aangelegd.

Opvallend aan de Steile Tuin zijn de hoogteverschillen, gebaseerd op de rijstakkers van Nederlands-Indië. Geniet van het beekje, de watervallen en speel met de spreekbuizen die uit de grond komen, waardoor je op afstand met elkaar kunt praten.

Adres: Zijpendaalseweg 30, Arnhem

Begijnhof, Amsterdam

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Het klinkt grappig voor iets dat midden in het centrum van de grootste stad van Nederland ligt, maar het Begijnhof is een Hof van Stilte. Bezoekers worden dus verzocht zachtjes te doen. Gewoon even zitten, lopen, kijken. Het is de oudste tuin uit deze serie, hoewel onduidelijk is wanneer hij precies is gesticht maar ergens in het midden van de 14de eeuw. Het is ook een van de oudste grachtentuinen die er nog zijn, en ligt zelfs een meter lager dan de rest van de binnenstad: namelijk op het Middeleeuwse straatniveau.

Adres: Begijnhof 30, Amsterdam

Rusthof, Den Haag

ANWB | Kampioen

ANWB | Kampioen

Ook dit hofje in Den Haag was oorspronkelijk bedoeld voor alleenstaande en arme vrouwen, het werd op 15 april 1841 gesticht door Elisabeth Groen van Prinsterer. Omdat ook het echtpaar Groen van Prinsterer kinderloos bleef, kon ‘Betsy’ samen met vriendinnen veel energie steken in de verbetering van het lot van minderbedeelden. Bij het Rusthof richtten zij een naaischool op voor arme meisjes. Inmiddels zijn de woningen en de school aangepast aan deze tijd, maar het Rusthof is nog steeds een groene oase midden in de binnenstad van Den Haag.

Adres: Parkstraat 41-61, Den Haag

Pandhof van de Dom, Utrecht

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Vlak bij de Domkerk van Utrecht ligt ook een tuin. Volgens Utrechters is dit Pandhof (15de eeuw) zelfs een van de mooiste binnentuinen van Nederland. Volgens sommigen zelfs mooier dan de Dom zelf - maar dat mag je alleen zachtjes zeggen.

Hier kweekten de kloosterlingen die er vroeger omheen woonden hun sierplanten, kruiden, medicinale planten en verfstof. Nog steeds groeien er meer dan 140 soorten bloemen en kruiden. Bijvoorbeeld vingerhoedskruid, een kruid dat nog steeds wordt gebruikt tegen hartritmestoornissen.

Adres: Achter de Dom 1, Utrecht

Wil je meer wandeltips en -inspiratie opdoen? Kijk dan op ANWB.nl/wandelen!

Ben jij tijdens de Stappen Challenge naar een van deze prachtige hofjes geweest? Deel je mooiste foto met ons via de hashtag #vrouwstappenchallenge op Instagram en Twitter of in onze Stappen Challenge Facebookgroep!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.