Vrouw/Culinair
1816084613
Culinair

'Koekje erbij, meneer Trump?'

Havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes

Ik vind het jammer dat Hillary niet heeft gewonnen. Het was toch leuk geweest, een vrouw aan het roer van het machtigste land. Goede boodschap ook: kijk meisjes, wat je allemaal kan bereiken als je hard werkt (en een voorkeur ontwikkelt voor rode broekpakken). Maar vooral omdat ik zo benieuwd was naar de koekjes van Bill. Zou hij wel de keuken in zijn gedoken met havermout en rozijnen?

Havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes

Het was indertijd een flinke rel onder de conservatieve Amerikanen. 'Koekjesgate' heette het in de volksmond zelfs. Het speelde zich allemaal af in 1992, toen Bill Clinton als presidentskandidaat op het toneel verscheen. "Als ze maar niet denken", zei Hill als First Lady in spe, "dat ik nu koekjes ga bakken. Ik ga me inzetten voor de gezondheidszorg."

Het land was te klein. Universele haat viel haar ten deel. Een beetje presidentsvrouw hoorde in de keuken. Met een kek schort voor en een kom beslag in de hand. Zo deed mevrouw Reagan dat en mevrouw Nixon en allebei de dames Bush. En nu zou er dan een zo'n stokertje in het witte huis komen dat niet bereid was haar favoriete koekjesrecept te delen? Waar moest dat heen?

Wedstrijd

Afijn, ze bond uiteindelijk een beetje in, onze Hill, en deed zelfs mee aan de traditionele koekjesbakwedstrijd voor First Ladies die ze glansrijk won met haar recept voor chocolate chip cookies. Amerika kon weer opgelucht slapen. De vrouw van de president kende haar weg in de keuken.

First Hubby

Voor het eerst in de geschiedenis van het Witte Huis was er nu dan dus bijna een vrouwelijke president geweest. Met een 'First Lady' van mannelijke kunne (hoe noem je dat dan? First Hubby?). En ik heb niemand gehoord over zijn koekjes. Ja, die wedstrijd, die is dit jaar ook gehouden. De Clintons gingen weer met de hoofdprijs naar huis. Alleen won niet een recept van Bill, maar gewoon het aloude beproefde van de potentiële presidentskandidaat zelf.

Ik vond het jammer. Een gemiste kans voor Bill. Ik kan me zomaar voorstellen dat het zijn vrouw een aantal stemmen heeft gekost onder de echt feministische Amerikanen: "Ja zeg, als ze die vent van haar niet eens de keuken in kan krijgen, hoe wil ze dan een land leiding kunnen geven?" Jammer, jammer, jammer. Aan de andere kant zou een Bill met schort voor haar weer heel veel stemmen hebben gekost bij de ouderwetsere Amerikaan en ik denk dat er daar veel meer van in de VS wonen dan die-hard feministen.

Huishoudelijke sekspoes

Afijn, nu moeten we het dus doen met de al dan niet koekjes bakkende Melania, de huishoudelijke sekspoes van Donald. In interviews heeft ze tot nu toe vooral aangegeven vreselijk dol te zijn op de traditionele rolverdeling. En Trump zelf zei al ooit in een interview dat het grootste pluspunt van zijn vrouw is dat ze zo goed is in bed. Praktisch bij een man die ze graag bij de pussy grabt.

Of ze ook van bakken houdt, ik heb nog geen idee. Ik weet het niet. Persoonlijk zie ik geen Martha Steward in mevrouw Donald Trump. De bij de koekjesbakwedstrijd ingestuurde zandkoekjes met zure room konden de jury in ieder geval niet bekoren. Ik voorzie een boel ellende.

Troostvoer

Nou ja, dat voorzag ik toch al toen de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen bekend werd. Net als vrijwel iedereen die ik ken. Aan de andere kant, ik herinner me nog dat Ronald Reagan president werd en dat toen ook iedereen huilend in een hoekje kroop. Het einde der tijden werd voorspeld. En die acht jaar gingen uiteindelijk ook gewoon voorbij. Echtgenote Nancy was dan ook naar verluidt een prima koekjesbakker.

Omdat Bill het nu niet doet en we het bij Melania nog maar moeten afwachten, bak ik vandaag dan maar zelf Amerikaanse havermoutkoekjes. We kunnen met z’n allen wel wat troostvoer gebruiken.

Amerikaanse havermoutkoekjes

Eigen foto

Eigen foto

Nodig:

 • 175 g roomboter
 • 1 ei
 • 220 g basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 110 g bloem
 • 1 tl kaneel
 • ½ tl zout
 • 275 g havermout
 • 1 el maple syrup
 • handvol rozijnen

Maken:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden, klop de boter romig met de suiker, klop het ei erdoor.
 2. Meng bloem met kaneel en zout. Kneed daar door de boter.
 3. Voeg de havermout toe, de rozijnen en de siroop en kneed tot een mooi kruimelig deeg.
 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak koekjes van het deeg.
 5. Zet de ongeveer een kwartier in de oven.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.