Nieuws/Vrouw
1816557821
Vrouw

Jacky verknalde haar stofwisseling met maaltijdshakes

Plussize model Jacky Lispet (28) verknalde haar stofwisseling met de maaltijdshakes die nu in het nieuws zijn, omdat ze kunnen leiden tot gewichtstoename, depressie en kortere levens. "Ik viel flauw en mijn haar viel uit."

Jacky viel enorm af met maaltijdshakes. Maar liefst negen maanden leefde Jacky puur en alleen op shakes. En afvallen dat ze deed: in totaal wel 47 kilo. Toch heeft ze er spijt van als haren op haar hoofd (haar wat ze echt minder heeft dan voor het 'shaken').

Geen gram

Dat haar haar uitviel, vond Jacky het ergste: 'Dat is heilig'. Die haaruitval was een wake-upcall en reden om te stoppen. "Ik kreeg niet genoeg voedingstoffen binnen. Mijn consulente zei dat het erbij hoorde, ik ging erin mee, ik was naïef. Maar ik was ook nog maar 18 of 19. Nu ben ik 28 en ik zou het iedereen ontraden.

Net als die zangeres die er destijds zo goed mee af is gevallen, viel ik er ook lekker mee af. Maar daarna, op de lange termijn, heb ik problemen gekregen met mijn stofwisseling.

Ik kan nu lijnen wat ik wil, maar ik val geen gram meer af. Ik kwam ook helemaal weer terug op mijn oude gewicht. Ik heb een tijd bij Weight Watchers gezeten, maar die konden helemaal niks voor mij betekenen."

Maxime Models

Maxime Models

Maaltijdsalade

"Mijn consulente van de maaltijdshakes raadde aan eens in de twee weken een maaltijdsalade te eten. Maar omdat ik zo lekker hard afviel, zei ze ook dat ik dat niet per se hoefde omdat het afvallen kon stagneren. Dus eigenlijk met haar ’toestemming’ heb ik dus écht niet gegeten."

Terug op oude gewicht

Door het lange niet eten, kreeg Jacky problemen met haar lever en haar nieren. "Als je daarna ineens wel weer gaat eten, is dat heel slecht voor je metabolisme. Ik heb het natuurlijk wel opgebouwd door langzaam opnieuw te gaan eten. Toch ging het meteen hard, het was ook zo lang geleden.

Zodra ik weer ging eten, kwam ik tussen de vijf en zeven kilo per maand aan. Nu ben ik terug op mijn oude gewicht. Door de manier waarop ik nu eet, zou ik af moeten vallen. Maar dat gebeurt niet. Mijn hele systeem is ontregeld. Was ik er maar nooit aan begonnen."

Maxime Models

Maxime Models

Plussize model

Jacky Lispet is inmiddels plussize model bij Maxime Models. "In de tijd dat ik bezig was met die shakes, had ik het ideaalbeeld dat ik maatje 38 moest hebben om gelukkig te zijn. Maar het was onmogelijk permanent te streven naar het 'perfecte' lichaam. Ik werd er doodongelukkig van.

Zo’n drie jaar geleden heb ik dan ook besloten ermee te stoppen. Ik sport veel en eet gezond. Ik heb nu maat 48 en ben er tevreden mee. Ik weet nu dat je niet alleen gelukkig bent als je maat 38 hebt. Door mijn werk als plussize model en door foto's te delen waar ook een vetrolletje op te zien is, wil ik aan jonge meiden laten zien dat je ook prachtig kunt zijn met maat 40, 48 of 54."

Niet de vijand

"Blij zijn en goed voor jezelf zorgen, daar gaat het toch om? Als je alleen maar aan het lijnen bent en dun wilt zijn, mis je zoveel leuke dingen. Vetrolletjes zijn de vijand niet! Inmiddels gaat het dus supergoed met mij, maar door al dat diëten is mijn metabolisme zozeer verstoord dat ik ook niet meer tegen vet en pittig eten kan. Dat had ik daarvoor nooit."

Hallo jojo-effect!

We vroegen VROUW voedingsdeskundige Carina Noordervliet naar het effect van zo'n dieet op je lijf: "Ik ben absoluut geen fan van een shake-dieet. Vooral omdat je niets leert over je eetpatroon. Als mensen weer 'normaal' gaan eten, hebben ze niet geleerd hoe ze anders en beter kunnen omgaan met eten. Dat zorgt voor een terugval. En dan kom je dus weer aan.

Daarnaast zit het aantal kilocalorieën bij dit soort diëten rond de 500 en dat is echt veel te weinig. Je lijf gaat op dat moment in de reservestand en je verbranding wordt trager. Zodra je vervolgens weer meer gaat eten, is je verbranding nog traag en worden die extra kilocalorieën niet verbrand en opgeslagen als vet. Dit is precies het moment waarop het jojo-effect ontstaat."

Dit artikel verscheen eerder op vrouw.nl.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.