Nieuws/Vrouw
1817239793
Vrouw

Mariecke leed aan morbide obesitas: Ik woog 108 kilo

Mariecke Fransen

Mariecke Fransen

Naar schatting lijdt 1% van alle volwassenen in Nederland aan een ­eetbuistoornis. Dit betekent dat je grote hoeveelheden voedsel ­naarbinnen propt zonder dat je honger hebt. Mariecke Fransen (36) leed hier jarenlang aan maar helpt nu anderen.

Mariecke Fransen

Mariecke Fransen

"Mijn eetprobleem begon in de puberteit. Ik heb geen makkelijke jeugd gehad - mijn ouders hadden een problematisch huwelijk - waardoor ik me als oudste van een ­tweeling verantwoordelijk voelde voor het gezin."

Vet en suikerrijk

"Ik merkte dat ik troost zocht en vond in voedsel: met name vet en suikerrijk eten. Uiteindelijk ontwikkelde ik een eetbuien­stoornis waardoor ik zo dik werd dat ik aan morbide obesitas leed. Tien jaar geleden - ik was toen 26 - woog ik 108 kilo.

"Het ­gekke was dat ik zelf als hulpverlener met mensen werkte die verslaafd waren aan drugs en alcohol en niet inzag dat ik zelf nét zo verslaafd was, maar dan aan eten. Mijn moeder had juist een heel gezond ­eetpatroon; ze at geen suikerhoudende ­producten en gaf ons nooit snoep en koek. Met als gevolg dat ik als kind gefocust was op zoetigheden. Ik kwam altijd ziek van verjaardagen thuis, omdat ik me helemaal volpropte. En toen ik in de puberteit kwam, werd het nog erger."

Grote borsten

"Ik had op mijn 13e al het lichaam van iemand van 19, met heel grote borsten, en daar werd ik mee gepest. Ik was een dankbaar object: naast die grote borsten had ik een bril en beugel. Gelukkig kon ik van school wisselen en hield het pesten op, maar ik ontwikkelde wel een fout eetpatroon en een suikerverslaving."

"Daarnaast begon ik met roken en drinken en vanaf mijn 16e dronk ik zelfs elke dag. Ik had daar zelf geen problemen mee. Ik werkte in de horeca en daar hoort een drankje bij. In het weekend sloeg ik zo twintig Red Bulls met wodka weg; heerlijk zoet."

Dol op brood

"Na de middelbare school ging ik de hbo-opleiding Social Work volgen en op mezelf wonen. Toen werd het nog erger. Ik ontbeet nooit, maar de rest van de dag at ik heel veel. Ik was dol op brood en maakte het liefst tosti’s die ik ’s avonds in bed opat. Ik vond dat ik mezelf mocht belonen: ik was de hele dag naar school geweest, had toetsen gemaakt en daarna nog gewerkt."

"Bovendien dacht ik dat brood gezond was en geen kwaad kon. Op school nam ik ook meestal een saucijzen- of kaasbroodje; ook daarvan had ik geen idee dat ik daar dik van werd. Maar dat gebeurde wel: ik werd steeds zwaarder."

Binge Eating Disorder

Wat begon als emotie-eten, ontwikkelde zich tot de eetstoornis Binge Eating Disorder (BED). Als ik me rot voelde, ging ik naar de supermarkt en kocht ik veel voedsel. Met name Chocotoffs, roze koeken, HamKa’s en croissantjes waren favoriet. Ik at dan net zoveel tot ik het gevoel had dat ik barstte. En als dat gevoel dan na twee, drie uur was gezakt, begon ik opnieuw."

"Net zolang tot alles op was. Zo’n periode met eetbuien kon wel twee tot drie dagen duren. Ik meldde me dan ziek op school en op mijn werk. Als ik iets belangrijks moest doen zoals een tentamen, of mensen gingen ­bellen om te vragen hoe het ging, raapte ik mezelf weer bij elkaar. Deze periode heeft een jaar of zes geduurd en ik had om de twee maanden zo’n vreetbui."

Sonja Bakker

"Op een gegeven moment begon ik te balen van mijn lijf. Dus sprak ik met mijn vriendinnengroep af dat we vanaf 1 januari 2008 het dieet van Sonja Bakker zouden gaan volgen. Dat was toen een enorme hype. Ik stopte ook met drinken. In eerste instantie was dat een succes en viel ik gigantisch veel af. Ik hield me dan ook nauwgezet aan het dieet."

"Maar op een ­gegeven moment kreeg ik maag- en darmklachten, zo erg dat ik nauwelijks meer voedsel binnenhield. Ik had zoveel pijn dat ik me moest ziekmelden op mijn werk. Ik kreeg zelfs een hekel aan eten. Ik liep verschillende ziekenhuizen en specialisten af, maar niemand wist wat me mankeerde. Ik kreeg antibiotica- na antibioticakuur maar ook die hielpen niet."

Menstruatie gestopt

"Achteraf gezien denk ik dat mijn lichaam een enorme opdonder heeft gekregen van het feit dat ik stopte met roken, eten en drinken. In die tijd is ook mijn menstruatie gestopt en niet meer teruggekomen."

"Uiteindelijk ben ik afgekeurd en ging mijn relatie uit. Niet zo gek, want wie wil er nou een vriendin die de hele dag lijdt en zelfs in een luier rondloopt? Toen moest ik mijn huis uit, ging in een omgebouwde garage wonen en vond dat er niets meer was om voor te leven."

Depressief

"Mijn eetverslaving kwam weer terug. Ook al had ik nog zoveel pijn; ik ging me weer volproppen met ongezond voedsel. Op dat moment greep mijn (ex-)vriend in: hij had goede ervaringen met een ­internist in Leuven en haalde me over om met die man te gaan praten. En die zei: 'Ben jij niet gewoon hartstikke depressief?' Ja dus. Ik besloot de oorzaak van mijn ­destructieve eetgedrag aan te pakken."

Wil je weten hoe het nu met Mariecke gaat? Lees dan nu het hele artikel in VROUW magazine: "Ik raad mensen met eetproblemen aan om hulp te zoeken. Ga niet - al dan niet voor de zoveelste keer - op dieet, maar ga naar de huisarts en vertel hem of haar dat je vastloopt. Destructief gedrag, zoals eetbuien, dat je jezelf hebt aangeleerd, kun je niet zomaar weer afleren."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.