Vrouw/Praat Mee
1821342552
Praat Mee

Een vrije dag wegens het overlijden van je huisdier... Terecht of overdreven?

Een huisdier betekent voor sommigen net zoveel als een familielid. Maar waar je een dag vrij krijgt voor het overlijden van een direct familielid, moet je gewoon doorwerken als jouw trouwe viervoeter het loodje legt. Onterecht, volgens veel Schotten: ze willen een dag rouwverlof bij het overlijden van huisdieren.

Emma McNulty (18) startte een petitie in Schotland nadat zij werd ontslagen omdat ze een dag thuis was gebleven na het overlijden van haar hond Millie. Al 15.000 mensen hebben de petitie ondertekend.

Taboe

Rouwen om je overleden huisdier is een onderwerp dat de laatste tijd steeds vaker wordt besproken. Zo schreef Antoinnette Scheulderman het boek Dan neem je toch gewoon een nieuwe na het overlijden van haar hond Bubbels. Ik hield net zoveel van mijn hond als een moeder van haar kind, schrijft ze in de inleiding van haar boek. Maar ze stuitte op veel onbegrip.

Eerder schreef ook VROUW-collega Hester over het verdriet na het overlijden van haar hond. Rouwen om een huisdier voelt een beetje overdreven. Voor mij althans. We hebben het hier immers om een beest, niet om een mens. Maar je moet het niet willen vergelijken. Als je zo lang zoveel deelt met iemand, dan moet je afkicken. Je moet je leven opnieuw inrichten en wennen aan de stilte en rust.

Het overlijden van een huisdier hakt er altijd in. Maar hoe de rouw verloopt en hoelang die duurt, verschilt per persoon. Net zoals de één de dag na het overlijden van zijn dier afleiding wil en de ander het liefst een dag onder de dekens blijft. Alleen kun je dit laatste wel vergeten als je een vaste baan hebt…

Praat mee

Vind jij dat Nederland een dag rouwverlof zouden moeten krijgen vanwege het overlijden van een huisdier? Mag het pas als je het huisdier een bepaald aantal jaar hebt verzorgd of ook als je kanariepietje na zes weken het loodje legt? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.