Vrouw/Praat Mee
1823822230
Praat Mee

"Hard werken is toch gewoon leuk? Niet zo zielig doen."

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Jonge dames mogen wel wat meer pit tonen en kiezen voor een fulltime baan, betoogt voormalig bestuurder en loopbaancoach Vreneli Stadelmaier in haar nieuwe boek Yes she’s smart.

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Stadelmaier verbaasde zich dat jonge meiden van in de twintig, net klaar met hun opleiding en nog zonder gezin, vaak kiezen voor een parttime baan. “Die jonge vrouwen sorteren nu al voor op een gezin. Maar dat is dus absoluut niet nodig. Een goede carrière, een gezin en een leuk leven gaan heel goed samen. Je moet alleen goede afspraken maken met je partner en kunnen loslaten", aldus Stadelmaier tegen RTLZ.

Nuance

Een kleine nuance is daarbij wel op z’n plek. Het grootste verschil zit bij schoolverlaters met een mbo-opleiding*. Tegenover 25 procent van de vrouwen, werkt 75 procent van de mannen meteen na hun opleiding fulltime. Bij de hoger opgeleiden is het verschil een stuk minder groot; van de vrouwen die net klaar zijn met een universitaire opleiding werkt ruim 70 procent fulltime tegenover 90 procent van de mannen.

Ver-van-mijn-bed-show

Persoonlijk herken ik mij, als 25-jarige (soms te veel) werkende journalist, en mijn sociale netwerk niet in het beeld dat Stadelmaier schetst. Sterker nog: ik zie voornamelijk jonge vrouwen die zich een slag in de rondte werken; sommigen zelfs zo hard en veel dat ze burn-out verschijnselen krijgen. Het nieuwe televisieprogramma Sophie in de mentale kreukels riep niet voor niets bij zovelen herkenning op.

Ook schreef mijn collega Marjolein Hurkmans deze week treffend: “Er moet tegenwoordig gewerkt worden om iets te bereiken. En dat doen meisjes net wat harder kennelijk. Dat hebben ze namelijk geleerd in al die jaren van opboksen tegen die wereld waarin alles om de mannen draaide.”

Toch vindt Stadelmaier dus dat jonge dames wat meer pit mogen tonen: "Hard werken is toch gewoon leuk? Niet zo zielig doen."

Praat mee

Herken jij jezelf, je omgeving of wellicht je dochter in het beeld dat Stadelmaier schetst? En vind jij dat de schrijfster gelijk heeft of mag je als (jonge) vrouw zelf uitmaken wat je doet? Wij zijn benieuwd wat jij hiervan vindt. Praat mee!

Bron*

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.