Nieuws/Vrouw
1824581683
Vrouw

Christine: Op internet sta ik bekend als oplichter

handelen op marktplaats

handelen op marktplaats

Christine (42) kreeg te maken met ID-fraude via Marktplaats. "Een aantal weken geleden bood ik een camera te koop aan op Marktplaats. Ik had mijn mobiele nummer erbij gezet, en op vrijdagmiddag appte iemand die vroeg of de camera nog beschikbaar was. Hij wilde hem graag hebben." Had ze nou maar nooit op zijn verzoek gereageerd...

handelen op marktplaats

handelen op marktplaats

"Omdat ik die middag toch nog de stad in moest, antwoordde ik: 'Als je een screenshot stuurt van de overboeking, stuur ik de camera vanmiddag nog op. Dan heb je hem morgen.'"

Foto van bankpas

"Binnen drie seconden kreeg ik een hele lange app. Toen hadden mijn alarmbellen al moeten gaan rinkelen, maar omdat ik bij de kapper zat, was ik minder alert. In de app stond dat diegene al een aantal keren was belazerd via Marktplaats, en dat hij dat nu wilde voorkomen. Of ik hem daarom even een foto van mijn bankpas kon sturen, dan zou hij dat ook doen. Ik zag er op dat moment geen kwaad in, en appte hem een foto."

"Opnieuw kreeg ik een app, of ik de overboeking even kon bevestigen. 'Raar' dacht ik. 'Dat hoeft toch nooit?' appte ik daarom terug. 'Normaal niet, maar nu wel', antwoordde hij. Dat kwam omdat dit geld van een zakelijke rekening kwam. Weer gaf ik aan dat ik ook een zakelijke rekening heb, maar toen kwam er een verhaal over dat dat verschilt per bank."

Een code

"Ik vond het nog steeds raar, maar zei dat ik even zou kijken. Omdat ik nog steeds bij de kapper zat, keek ik online op mijn telefoon. Ik opende online bankieren en zag op dat scherm dat ik een mij onbekende Samsung telefoon moest activeren. Wanneer ik dat gedaan had zou ik een code krijgen, die de man wilde hebben."

"Ondertussen voelde ik zoveel nattigheid dat ik tijdens het appen de politie aan het bellen was. Ik belde het algemene nummer, maar degene die opnam stuurde me naar het politiebureau. Ik wimpelde de zogenaamde koper af door te zeggen dat ik nu niet online kon, en dat ik er later op terug zou komen. Bij het politiebureau deed ik mijn verhaal, maar er werd me doodleuk gemeld: 'Hier gaan we niets mee doen'."

Screenshot

"Die zaterdagavond kreeg ik ineens een appje van iemand die zei: 'Bent u nog steeds geïnteresseerd in de camera?' 'Ik denk dat je de verkeerde voor je hebt' appte ik terug. Daarop kreeg ik een screenshot toegestuurd van mijn identiteitsbewijs en mijn bankpasje. 'Dit bent u toch?' stond erbij. Ik schrok natuurlijk. Iemand gebruikte mijn gegevens! Daarna kwam het ene na het andere appje binnen."

"Weer belde ik de politie en zei dat er snel actie ondernomen moest worden. Maar het meisje dat ik aan de telefoon had zei: 'Hoor eens, over anderhalve week kunt u aangifte doen. Er is op dit moment geen tijd.' 'Maar ik krijg het ene na het andere bericht binnen!' riep ik. 'Ja hoor eens' snauwde ze terug 'U heeft het gestuurd, niet ik. U kunt over anderhalve week aangifte doen, of helemaal niet.'"

Hemeltergende verhalen

"Woest, was ik! Uiteindelijk kreeg ik voor elkaar dat ik de volgende dag in Nunspeet, drie kwartier verderop, aangifte kon doen. Ondertussen kreeg ik via Facebook enorm veel berichten van mensen die het niet vertrouwden en me hadden gegoogeld. Ik kreeg hemeltergende verhalen te horen. Een van hen had zelf de schuld gekregen van de politie, en in Middelburg had een agent gezegd dat je rustig je ID en bankpas aan iemand kunt doorsturen, omdat er niets mee kan gebeuren."

"Volgens de bank kan er gewoon een creditcard aangevraagd worden met deze gegevens! De politieagent die ik zelf trof had niet eens door wat online bankieren was, ik moest haar echt bij de hand nemen en haar het hele proces doorloodsen. Ondertussen meldden zich zelfs mensen waarvan de hele bankrekening was leeggetrokken. Drie weken lang heb ik alleen maar apps gehad, toen ebde het een beetje weg. Toch is het kwaad al geschied: Wanneer je nu mijn naam googelt, kom je terecht op een site waar ze waarschuwen voor internetoplichters."

Procedure

"Na anderhalve week kreeg ik een brief van de politie: ze gingen verder niets met mijn aangifte doen. Daarom heb ik naar iedereen die contact met me heeft opgenomen een standaardbrief gestuurd om in te vullen wat hun ervaringen zijn."

"Ik hoop dat als heel veel mensen dit daadwerkelijk doen, de politie de noodzaak gaat zien om er wel iets mee te doen. Ik heb tot nu toe geen enkele agent getroffen die weet wat de procedure is bij ID-fraude, daarom vind ik dat er snel een protocol moet komen om dit soort dingen te voorkomen. Dan komt er toch nog iets goeds voort uit deze ellende."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een verhaal vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.