Vrouw/Praat Mee
1827872963
Praat Mee

Praat mee

Waarom is Bridget Jones nog altijd het boegbeeld van single vrouwen?

Heeft de tijd stilgestaan als het gaat over opvattingen rondom single vrouwen?

Heeft de tijd stilgestaan als het gaat over opvattingen rondom single vrouwen?

Denk aan een stereotype single vrouw, dan denk je ongetwijfeld al snel aan Bridget Jones. Weet je nog die matchende flanellen pyjama? Of dat ze playbackte op Jamie O’Neal’s ’All By Myself’, met een lege fles wijn en een bord met sigarettenpeuken naast zich? Of misschien herinner je je nog hoe ze zich schaamde toen Daniel Cleaver haar gigantische slip ontdekte.

Heeft de tijd stilgestaan als het gaat over opvattingen rondom single vrouwen?

Heeft de tijd stilgestaan als het gaat over opvattingen rondom single vrouwen?

In 1996 verscheen het boek Bridget Jones’s Diary. Al een kwart eeuw geleden dus. Maar Bridget lijkt na al die jaren nog altijd hét boegbeeld te zijn voor de single vrouw. ’Vooral als het gaat om de manier waarop wij als samenleving naar een alleenstaande vrouw kijken’, zo schrijft de Britse krant The Independent. Want is elke single vrouw wel op zoek naar de liefde, zoals iedereen altijd maar denkt?

Tikkende tijd

Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan als het gaat over opvattingen rondom single vrouwen. Vijf jaar na het uitkomen van het boek, kwam in 2001 de verfilming in de bioscoop. Op groot scherm zagen we de clichématige opvattingen over alleenstaande vrouwen. We zagen een eenzame, verdrietige Bridget die haar calorieën telt en haar gewicht noteert. Ze moet van zichzelf meer bewegen en minder roken en drinken om zo succesvoller in de liefde te worden.

Het lijkt wel alsof ze zichzelf de schuld geeft van het feit dat ze nog altijd single is en doet alsof het een probleem is dat dient te worden opgelost. In het begin van de film maakt haar moeder haar duidelijk dat ze nooit een vriendje zal krijgen als ze er zo uit blijft zien. Ook wordt ze een ’oud meisje’ genoemd en moet ze ’opschieten omdat haar biologische klok tikt’.

Verwachtingen

Terwijl Bridget vast lijkt te zitten in patronen die niet ten goede komen aan haar gezondheid, zien we haar toch nog uit haar ’uitzichtloze situatie’ komen wanneer ze Mark Darcy tegenkomt. Het is alsof het lange wachten wordt beloond: ze heeft ein-de-lijk een man. Volgens The Independent is dit precies hoe de samenleving nog altijd denkt over single vrouwen: single zijn betekent wachten op de ware liefde. Hoe vaak wordt de single vrouw wel niet gevraagd of ze ’nog steeds’ vrijgezel is en wanneer ze nou eens een vriend krijgt? Iedereen is tenslotte op zoek naar een langdurige monogame relatie.

De krant vraagt zich af waarom we nog altijd zoveel van Bridget houden, terwijl ze inmiddels toch een verouderd rolmodel is voor de single vrouw? Het idee dat een vrouw er misschien zelf voor kiest om alleenstaand te zijn, lijkt nog niet overal te zijn doorgedrongen.

De krant concludeert dat de film met succes inspeelt op diepgewortelde sociale trends, die 25 jaar later nog altijd actueel zijn. ’Het is daarom tijd voor een nieuwe, inspirerende, alleenstaande vrouw als rolmodel, want films met vrouwelijke hoofdrolspeelsters bij wie het uiteindelijke doel niet is om de liefde van haar leven te vinden, zijn nog altijd zeldzaam,’ is de conclusie.

Praat mee

Zijn alle single vrouwen diep in hun hart op zoek naar de ware liefde en is Bridget Jones daarom inderdaad zo populair? Of heeft The Independent gelijk en kiezen alleenstaande vrouwen inderdaad er steeds vaker bewust voor om zonder vaste partner door het leven te gaan? Praat met ons mee op Facebook!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.

POPULAIRE VIDEO'S

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo