Nieuws/Vrouw
1830721585
Vrouw

Bijzonder: Sandra Ysbrandy (49) is tv-kok én heeft een vintage jurkenlijn

Bijzondere combinatie: Sandra Ysbrandy (49) is tv-kok en heeft een kledinglijn met vintage jurken, die ze ook draagt tijdens het koken. Al trekt ze geen petticoat meer aan. Te brandgevaarlijk...

Koken en mode, gaat dat samen? “Toen ik in 2009 begon als tv-kok, waren er vooral mannen te zien die kookten. Robert Kranenborg, Joop Braakhekke en andere stoere kerels. Ineens was ik er. Eerst bij Het Familiediner in koksbuis, later bij Carlo en Irene in Life4You in mijn eigen kleding.

Het eerste jaar zag ik er een beetje uit zoals Irene: spijkerbroek, leren jack, je kent het wel. Maar ik zocht naar iets wat beter bij mij aansloot. Ik wilde iets vrolijks en kleurrijks wat goed bij mijn kookstijl paste. Uiteindelijk werd dat de vintagelook.

Toen ik na de zomerstop terug op tv kwam, droeg ik een zwierig jurkje met petticoat en een print van cupcakes. Iedereen was enthousiast en ik heb het niet meer veranderd. Die petticoats draag ik overigens niet meer – dat is echt te gevaarlijk met al dat open vuur in de keuken, haha!”

Hoezo past vintage bij jouw kookstijl? “Ik hou enorm van basics. Toen ik de koksopleiding deed, waren de chefs van El Bulli heel populair, met hun moleculaire keuken. Ook ik kookte met stikstof en leerde gerechten bereiden in reageerbuisjes.

Heel inspirerend en spannend allemaal, maar ik kook anders; veel meer met traditionele ingrediënten zoals rode kool en knolselderij. Die haal ik zelf uit de grond, in de moestuin waar ik een oogstaandeel heb. De groenten zijn onbewerkt en puur. Te weinig mensen weten hoe ze groenten goed kunnen klaarmaken. Spruiten of bloemkool worden strontgaar gekookt – dat vindt niemand lekker.

Ergens was ik wel bezorgd dat het niet spannend genoeg zou zijn, maar het succes van mijn kookprogramma’s en kookboeken laat zien dat mijn kookstijl aanslaat. Ik noem het vintage cooking, een eerlijke en pure manier van eten bereiden, die heel goed past bij een jaren 50-kledingstijl.”

Hoe ben je uiteindelijk voor jezelf begonnen met Sandra’s Jurken? “Kijkers wilden weten waar ik mijn jurken kocht en belden of schreven naar de omroep. Eerst werd ik gesponsord door het merk Succubus. Ik ben dol op de stijl van Brigitte Bardot en Audrey Hepburn en zwijmel echt weg bij foto’s uit hun tijd.

Jurken uit die periode passen ook goed bij mijn figuur. Ik heb borsten, billen en een taille; jaren 50-jurken zijn heel flatterend bij zo’n figuur. Mensen zeggen weleens dat ik zo slank ben, maar dat valt echt reuze mee.

Het zijn de goedgemaakte jurken en hun pasvorm die mijn figuur beter laten uitkomen. Het is mode die bij een curvy lichaam past. Op mijn site verkoop ik dan ook van maat XS tot XXXL.”

Lees het volledige interview met Sandra Ysbrandy in VROUW magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.