Vrouw/Culinair
1833889288
Culinair

VROUW Magazine

Recept: zwarte minibaguettes

Recept met Bakken uit desem door Anita Sumer

Recept met Bakken uit desem door Anita Sumer

Culi-expert Marjolein: „Net meel bij de molen gekocht”, zei een vriend. „Voor m’n nieuwe coronahobby: broodbakken.” Het was dé culitrend in 2020/2021 en vooral zuurdesembrood was populair. Dan komen de bakboeken er vanzelf achteraan. Vandaag maken we zwarte minibaguettes.

Recept met Bakken uit desem door Anita Sumer

Recept met Bakken uit desem door Anita Sumer

Ingrediënten

Voor de desem:

~ 10 g actieve, luchtige starter met veel luchtbellen

~ 40 g tarwemeel

~ 30 ml water

Voor het brood:

~ 350 g tarwemeel

~50 g volkorenmeel

~ 270 ml water

~ 8 g zout

~ 4 g actieve kool (te koop bij apotheek en drogisterij)

Bereiding

Stap 1

Meng de avond voor u gaat bakken 10 g starter met 40 g tarwemeel en 30 ml water. Bewaar dit op kamertemperatuur.

Stap 2

Meng meel en actieve kool goed door elkaar. Voeg geleidelijk 250 ml water toe en meng tot een homogene massa. Laat de inhoud 1 uur rusten.

Stap 3

Los het zout op in de rest van het water en giet het mengsel bij het deeg. Voeg dan de desem toe. Kneed dit tot een soepel en zacht deeg en sluit de kom luchtdicht af. Laat staan tot de inhoud met de helft is toegenomen.

Stap 4

Verdeel het deeg in vier stukken van elk 190 g. Rek elk deel voorzichtig uit tot een vierkant en rol het dan op. Laat het 15 tot 20 minuten rusten op het werkblad.

Stap 5

Maak een theedoek goed nat en vouw hem zo dat er vier golvende vouwen ontstaan. Leg een voorgevormde baguette in elke vouw zodat de broden elkaar ondersteunen als ze rijzen. Dek zes af met een doek en daarna met vershoudfolie.

Stap 6

Bak de baguettes in een op 250 °C voorverwarmde oven, de eerste 5 minuten met stoom, daarna 15 tot 20 minuten zonder stoom.

Meer recepten

Gek op brood? Dan is dit recept voor Noten-kaasbrood met olijfolie en Provençaalse kruiden misschien ook wat voor jou.

Dit recept staat in het nieuwe VROUW Magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf). Als premiumlid kun je het ook (soms al eerder) online lezen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.