Vrouw/Columns & Opinie
1838082254
Columns & Opinie

'Besparen op het welzijn van je kinderen doe je niet'

Vol ongeloof las VROUW-columnist Hester Zitvast het artikel op FabMama, waarin moeders pochen over hun grote hobby: consuminderen. En dat betekent droog brood voor de kinderen, als je 3 bent nog in maat 86 moeten lopen en leven in een koud huis, want: verwarming uit. "Stuitend. Je mag best zuinig zijn, maar je mag niet besparen op het leven van je kinderen."

Jessica laat de wereld in de waan dat ze geen geld hebben, zodat anderen volop de portemonnee voor ze trekken. 'Mooi meegenomen', noemt ze dat. Douchen doen ze thuis met een emmertje en een bekertje.

Warme douche

Haar twee jongens van 9 en 7 schijnen er nogal lol in te hebben. Ik betwijfel dat. Laat ieder willekeurig kind kiezen tussen aanmodderen met een minimale hoeveelheid water in een bekertje en een emmertje óf een warme douche c.q. warm bad en Jessica’s besparing delft het onderspit.

Dan Karin. Zij laat haar zoon (3) in jas maat 86 lopen. Met een dikke trui eronder, kan het best, stelt ze. Ja, vrijwel alles kan, Karin. Maar is dit echt wat je moet willen voor je kind?

Brood zonder beleg

Zo eten ze daar thuis brood zonder beleg en wordt er slechts water gedronken. Het vergelijk met de catering in de gevangenis is snel (en terecht) gemaakt.

De kinderen van Maria kregen een lege doos onder de kerstboom. Ze hebben er weken mee gespeeld, zo claimt ze. Op zich geen gek verhaal, want als er niets anders voor handen is, speelt een kind overal mee, desnoods met de lucht.

Geen boodschap aan

Als de klas een cadeautje koopt voor de meester of juf, doet Maria niet mee. Daar wordt ze dan wel op aangekeken, maar daar heeft ze geen boodschap aan. Stoere taal. Ik hoop dat haar kinderen ook zo sterk in hun schoenen staan.

Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over vrouwen, gezinnen, die doelbewust extreem bezuinigen. Dus geen gezinnen die geen geld hebben, maar mensen die een obsessie met geld hebben.

Prijskaartje

Of beter: een obsessie met het niet uitgeven van geld. Nou weet ik ook wel dat liefde het allerbelangrijkste ingrediënt is om een kind op te voeden, maar onderschat ook het belang van een goede maaltijd, warme kleren en een stukje plezier niet.

Daar hangt een prijskaartje aan. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk, maar deze vrouwen slaan door. Zoals je mensen met een koopverslaving hebt, zou ook deze way of life behandeld moeten worden.

Geen taart en limonade

Het is voor een kind namelijk heel fijn om met alle klasgenootjes een cadeautje voor de leerkracht te kunnen kopen. Hoe leg je een kind op de basisschool uit dat mama principieel niet meedoet aan die poespas?

Dat de meester of juf de klas zal bedanken, maar dat jou die dank niet toekomt. 'Jij' weigerde immers mee te doen. Of dan je verjaardag vieren: geen taart en limonade op tafel omdat je moeder je dat feestje zo gunt.

Eigen eten en drinken

Nee, de gasten moeten hun eigen eten en drinken meenemen. Dat mag je een kind toch niet aandoen? Een kind groeit alleen maar van het feit dat jij je best doet om er zo’n dag iets moois van te maken.

Ik begrijp wel waar consuminderen vandaan komt. Je hebt namelijk ook de andere volstrekt doorgeslagen kant van de medaille. Zo heb ik een keer met open mond naar een video van een bar mitswa gekeken.

Diverse artiesten

Daarin werd een kind in het Amstel Hotel getrakteerd op een feest met ’s werelds grootste dj’s en diverse artiesten, voldoende eten en drinken om een middelgroot derdewereldland mee te redden en cadeaus waar menig 'gewoon' mens een leven lang voor moet werken. Zoiets zou wat mij betreft ook niet moeten mogen, hoe rijk je ook bent.

Ik oordeel echt niet over de mate waarin jullie van je kinderen houden, maar het leven mag best een toef slagroom hebben, consumindermoeders. Hagelslag op brood is geen extreme luxe.

Kwestie van fatsoen

Een met zorg uitgezocht cadeautje onder de kerstboom of voor een verjaardag evenmin. En bijdragen aan een kleinigheidje voor de man of vrouw die jouw kind vol passie en liefde lesgeeft is gewoon een kwestie van fatsoen.

Wat heb je eraan dat je een heel leven op de spaarstand leeft, maar je kinderen wel met een afbetaald koophuis achterlaat als je er niet meer bent? Dat geeft misschien wel een goed gevoel, maar het offer is enorm.

Reactie van je kinderen

Nooit eens als gezin genieten van een mooie vakantie, van een leuke dag uit of van een hapje eten buiten de deur? Je kunt je kinderen ook op een minder extreme manier de waarde van het geld laten inzien. Echt.

En daarnaast een beetje genieten. Probeer het eens. De reactie van je kinderen zal boekdelen spreken als je een boterham met pasta voor ze smeert, ze eens meeneemt naar een pretpark of in een warm bad zet.

Jij op VROUW.nl

Wil jij je verhaal kwijt naar aanleiding van het verhaal van Jessica?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.