Nieuws/Vrouw
1839895224
Vrouw

De beautygeheimen van Anneke (54) zijn behoorlijk controversieel

Anneke Taument denkt dat de schoonheidsspecialist gaat huilen als ze haar beautygeheim onthult

Anneke Taument denkt dat de schoonheidsspecialist gaat huilen als ze haar beautygeheim onthult

Voor onze populaire rubriek Mooi op elke leeftijd zetten we vrouwelijke dertigplussers in het zonnetje. Want wij vinden alle vrouwen - ongeacht gewicht, maat, huidskleur of 'schoonheidsfoutje(s)' - prachtig. Wat is jouw beautygeheim, waarvan ga jij stralen? Deze week Anneke Taument (54, werkt bij reclassering) die dankzij een gastric bypass 42 kilo afviel.

Anneke Taument denkt dat de schoonheidsspecialist gaat huilen als ze haar beautygeheim onthult

Anneke Taument denkt dat de schoonheidsspecialist gaat huilen als ze haar beautygeheim onthult

"Na een traject van tien maanden gevolgd te hebben, heb ik in oktober 2018 een maagverkleining gehad. De beste beslissing ooit. Ik woog 124 kilo en los van het feit dat ik er niet uitzag, voelde ik me futloos en ongelukkig. Volgens een hoop mensen straal ik ook uit dat ik beter in mijn vel zit. Ik heb inderdaad meer energie, verstop me niet meer en eet mijn onlustgevoelens niet meer weg. Ik heb nu een andere relatie met eten en ben mij veel meer bewust van wat en waarom ik in mijn mond stop.

Ik ben in de eerste zes maanden zo'n 40 kilo afgevallen en ben daar nu een tijd op blijven hangen. Sinds een paar weken ben ik begonnen met sporten - had ik al veel eerder moeten doen maar had er geen zin in - en val ik weer gestaag af. En ik bouw natuurlijk conditie op. Ik schommel nu rond de 82. 80 lijkt me mooi. Ik ben dus 42 kilo afgevallen en voel me een ander mens!"

'Voel' jij je leeftijd?

"Tot mijn 'ontzetting' behoor ik ook opeens tot de groep van Omroep Max, de vijftigplussers. En zie: mijn leven is niet gestopt, het is niet minder leuk geworden. Integendeel! Al merk ik dat ik sneller moe ben; ik ben tegenwoordig stiekem blij wanneer een vriendin een afspraak afbelt.

In mezelf zit ik dan te juichen. 'Yes!! Lekker met een dekentje op de bank mijn series kijken.' Het kan ook zijn dat ik niet meer overal bij hoef te zijn, alles hoef mee te maken. Gewoon wat bedaagder. Ik kan wel in een glitterstring aan een paal gaan hangen en gaan voor mijn tweede jeugd... Maar nee, ik voel die behoefte totaal niet."

Anneke toen ze nog zwaarder was|Eigen Beeld

Anneke toen ze nog zwaarder was|Eigen Beeld

Heb jij een beautygeheim?

"Nee, echt niet. Schoonheidsspecialisten barsten ongetwijfeld in huilen uit wanneer ze mijn 'beautyrituelen' vernemen. Want ik rook, drink alcohol en te weinig water, maak mijn gezicht niet schoon en ga gewoon met make up op slapen.

Af en toe koop ik in een bui een zooitje crèmes om 'het verval' tegen te gaan. Ik neem me dan voor om dagelijks te smeren, 'gracieus' oud te worden. Maar na drie dagen smeren, vergeet ik het alweer. Gelukkig heb ik een dikke, stevige huid. Geen rimpels enzo. Met dank aan mijn Surinaamse en Indonesische genen. Thank God!"

Schatten mensen je vaak op leeftijd?

"Meestal wat jonger."

Wat vind je het mooist aan jezelf?

"Het klinkt als een cliché maar de manier waarop ik mezelf hoe langer hoe vaker trouw blijf. Naarmate ik ouder word, relativeer ik meer en heb ik lak aan wat mensen van mij denken. 'Ze kennen beter van je lullen dan van je vreten' zeggen ze hier in Den Haag.

Ik besteed mijn tijd niet meer aan mensen die energie zuigen en voor de rest niets toevoegen. Dat heeft me al een paar vriendschappen gekost, maar wat een ballast en negativiteit was ik kwijt... Heerlijk, ik kan het iedereen aanraden! Uiterlijk is er niet specifiek één ding wat ik aan mezelf mooi vind. Maar met het totaalplaatje ben ik blij. Het kan altijd beter, maar het is goed zo."

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Waar ben je minder blij mee?

"Ik ben vrij explosief, ongeduldig, chaotisch en kan soms vrij snel een oordeel hebben over iets of iemand. Ik heb mezelf geleerd om sommige uitspraken in te slikken en lekker voor me te houden. Doe ik een hoop mensen een plezier mee. En qua uiterlijk: er is iets misgegaan toen ik zoveel gewicht verloor: ik ben mijn kont kwijt. Ik heb nu, voor mijn begrippen, een platte pannenkoeken-ass. Nou ja, er zijn ergere dingen."

Waar complimenteren mensen jou mee?

"Mensen zeggen vaak, op zo'n meelevend toontje met van die dichtgeknepen oogjes: 'Wat ben je sterk. Knap hoor, hoe je dat allemaal doet in je eentje met je kinderen'. Alsof ik niet goed wijs ben, of heel zielig. Ik sputter dan altijd dat ik een leuk leven heb, leuk werk, dierbare mensen om me heen, kinderen, kleinkinderen...

Ja, ik sta vrij optimistisch en positief in het leven. Mijn sarcasme en zelfspot helpen mij er doorheen. En dat is ook wat mensen benoemen. En qua uiterlijk is het meestal mijn haar. Ik begrijp er niets van want soms zie ik er écht uit alsof ik uit een boom gevallen ben, met krullen die alle kanten op staan. Maar goed, mijn haar dus."

Ben je nu waar je had willen zijn?

"Toen ik 16, 17 was droomde ik ervan om met Simon le Bon van Duran Duran getrouwd te zijn en nog heel lang en gelukkig te leven. Ik heb wel vier kinderen opgevoed - zwanger van de eerste mijn HBO afgerond - maar ben nooit getrouwd geweest. En sinds een aantal jaren werk ik bij de reclassering. Geen wild en meeslepend leven nu, maar been there, done that. Ik heb nu eindelijk rust en vind het heerlijk om thuis te zijn. Ik ben bijna gelukkig."

Wat houdt je jong?

"Of het me specifiek jong houdt, weet ik niet maar ik heb een ontzettend druk leven. Fulltime baan, thuiswonende kinderen (en die hebben altijd wat) plus deels de zorg voor een inwonend kleinkind, huisdieren, huishouden, sociale contacten onderhouden... Soms móet ik zoveel en dat stuit me tegen de borst. Aan de andere kant: it keeps me going. Eigenlijk vind ik het wel lekker dat schakelen tussen al mijn bezigheden en activiteiten."

Heb je een levensles?

"Alles sal reg kom."

Wil jij ook in deze rubriek? Wij zoeken altijd leuke, vrouwelijke dertigplussers. Reageer vooral ook als je vijftig, zestig of ouder bent! Mits je maar lekker in je vel zit! Stuur een mailtje met je naam, telefoonnummer, motivatie én twee actuele foto's (portret en totaal) naar redactie@vrouw.nl.​​

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.