Nieuws/Vrouw
1840262853
Vrouw

'Ik ben er klaar voor om een burn-out bespreekbaar te maken'

Vrouw doet yoga

Vrouw doet yoga

Het is nu echt heel veel later, ik ben net begonnen met stressedout.nl. De (gezamenlijke) zoektocht naar hoe op een positieve manier om te gaan met stress is in volle gang en ik krijg veel positieve reacties. Maar ook: nu pas valt me op hoe groot het taboe op burn-out soms écht is.

Vrouw doet yoga

Vrouw doet yoga

Op een dag ontvang ik een mailtje. Van iemand, die ik ken, van vroeger. Iemand die in mijn ogen de wereld aankon, die met twee vingers in haar neus in de meest geweldige droombanen terechtkwam. Zo iemand die altijd met een brede glimlach en een goed glas chardonnay op Facebookfoto’s staat. Die op vakantie ging naar droomoorden met hagelwitte stranden. Die dan in yogahouding op de foto stond. Ik heb haar een tijdje al niets zien posten trouwens… Ik open haar bericht. 'Ik heb ook een burn-out gehad…'

Vooropgezet scenario

Ik voel mijn kaak naar beneden zakken. Zíj? Maar… die foto’s met zonsondergangen! Met wijn! Met lol! Met… Ik antwoord: 'Jeetje, dat had ik niet verwacht van jou', ironisch genoeg een zin die ik zelf ook honderd keer gehoord heb en waarvan ik wéét dat-ie totaal willekeurig overkomt bij de ontvanger. Op de één of andere manier verval je bij dit soort mededelingen toch in een soort vooropgezet scenario. Maar het zegt toch vooral veel over mijn (voor)oordelen.

Lang heb ik niet, om erover na te denken, want opnieuw krijg ik een mail van haar: 'Ik heb het maar weinig mensen verteld, heb eigenlijk altijd een soort smoes verzonnen, omdat ik bang ben dat mensen me 'zwak' vinden. En ik wilde het beeld ook niet verpesten weet je, ik bedoel, het beeld wat mensen van me hebben. Maar ik probeer er opener over te zijn, ik durf het nu naar jou te zeggen, ik dacht 'Zij begrijpt het wel.' Ik zit achter mijn computer te knikken. Wat zal dit herkenbaar zijn, voor veel mensen. Je houdt de schijn op naar buiten, met je geweldige 'Facebookfilter', maar vanbinnen ben je tegen de grond gegaan.

Waarom niet gewoon

'Ik vind het fijn dat ik het gevoel heb dat ik er nu wel gewoon over kan praten', zegt ze. Ik antwoord: 'Waarom zouden we er níet normaal over doen? Dat zoveel mensen 'omvallen' zegt toch ook wat over het huidige systeem? Het is toch een teken aan de wand? Als we er dan ook nog over zwijgen, dan blijft het natuurlijk zo…' Iets meer dan een week later ontvang ik weer een mail van haar: ze deelt haar verhaal met steeds meer mensen: 'En ze reageren allemaal heel relaxed eigenlijk!' Ik antwoord dat ik dat superfijn vind voor haar.

Zij is niet de enige die me mailt. Meer vrouwen delen hun verhaal met me, geven aan dat ze er klaar voor zijn dat ook in hun omgeving te delen. Het zal met de door een bezoeker eerder genoemde 'sexappeal' te maken hebben van stressedout.nl, maar ik merk dat het onderwerp 'in de lucht hangt'. Veel mensen zijn niet langer bereid er hun mond over te houden. Dat is mooi, want dat is precies waarop ik hoop. Dat we dus gewoon, op een relaxte manier, over stress kunnen praten.

Bespreekbaar maken

Andere mensen zijn nog niet zover. Ze storten hun hart bij me uit, maar durven dat nog niet bij mensen in hun eigen omgeving. Want ja, die Facebookfilter, hè? Die willen ze niet aan gruzelementen slaan. Het bevestigt mijn gevoel. Dit is nog niet klaar. Dit is nog láng niet klaar. Maar dat geeft niet, ik ben er wél klaar voor om dit bespreekbaar te maken. Let’s make stress more relaxed.

Dit was de laatste aflevering van De burn-out files op VROUW.nl. Volg Maaike op Stressedout.nl of via haar Facebookpagina.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.