Vrouw/Glossy
1843496217
Glossy

Veilig vrijen? Vrouwen boven de veertig doen er niet aan!

Bij ruim 21.000 mensen werd vorig jaar een soa geconstateerd. Met een stijging onder de veertigplussers! Waarom zijn die zo onveilig bezig? Journalist Lisa, 45 en single, duikt in de kwestie.

Soa-poli’s constateren een groei van het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen bij mensen boven de veertig jaar. Vooral chlamydia en genitale wratten komen steeds vaker voor. Jakkes, met die informatie voel ik me een gewaarschuwde vrouw. Het gaat me toch niet overkomen dat ik op mijn 45e nog een seksueel overdraagbare aandoening oploop?

Monogame relatie

Ik moet toegeven dat ik niet al te veel ervaring heb met het gebruik van condooms. Ik kom net uit een monogame relatie van vijftien jaar en was aan de pil om niet zwanger te raken. Condooms gebruikten we niet en na de eerste paar maanden verkering, zoveel jaar terug, hadden we al geen veilige seks meer.

Waarom ook, we hadden ons laten testen en wilden een kind. Maar nu ben ik alweer een jaar single. En ik heb zin om te daten en eigenlijk ook om weer eens het bed te delen met een leuke man. Dus heb ik online toch maar een doos condooms besteld.

Russisch roulette

Die avond spreek ik een vriend die al jaren in het datecircuit zit en begin meteen maar over zijn veilig vrijen-aanpak. “Het bizarre is dat vrouwen boven de 40 bijna nooit over condooms beginnen,” vertelt mijn ervaren casanova uit. “Ik heb regelmatig afspraakjes met vrouwen in deze leeftijdscategorie en als ik zou willen, deed ik het altijd onbeschermd. Vrouwen onder de 35 laten dit overigens nooit gebeuren.

Ik denk dat het komt omdat er pas begin jaren 90 campagnes zijn gestart waarin men werd gewaarschuwd voor seksueel overdraagbare aandoeningen. Dus al die vrouwen die toen een langere vaste relatie hadden en pas nu weer vrijgezel zijn, zijn niet volledig doordrongen van het besef dat onveilig vrijen net zo dom is als Russisch roulette. Goed, ik zal dus de uitzondering op de regel moeten worden!"

Kunnen jullie je hier iets bij voorstellen? Klinkt het bekend in de oren of doen jullie het altijd veilig?

Benieuwd hoe het Lisa tijdens haar eerste nacht vergaat? Haar hele verhaal lees je in de nieuwe VROUW glossy, die vanaf dinsdag 12 april in de winkels ligt.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.