Nieuws/Vrouw
1847629015
Vrouw

Wat is nou de ultieme huidverzorging in de herfst?

Medisch schoonheidsspecialiste Kuno Breen

Medisch schoonheidsspecialiste Kuno Breen

Nu we hebben kunnen genieten van een heerlijke nazomer, wordt het hoogtijd om je huid weer eens lekker onder de loep te nemen. Want behalve je garderobe zal in de herfst ook je huidverzorging moeten worden aangepast. Nog tot en met 8 oktober is het de Week van de huidtherapie. Daarom vroegen we medisch schoonheidsspecialiste Kuno Breen (46) en onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Dr. Jetske Ultee (44) om advies.

Medisch schoonheidsspecialiste Kuno Breen

Medisch schoonheidsspecialiste Kuno Breen

Onderzoekarts Jetske: "De zonbeschadigde doffe huid kan wel wat extra’s gebruiken. Hij moet weer die gezonde frisse huid worden, sterk genoeg om het wintergeweld aan te kunnen. De zon zorgt ervoor dat je buitenste huidlaag dikker wordt, waardoor er verstoppingen op de huid kunnen ontstaan. Daardoor kunnen acne en andere huidklachten, zoals atopische dermatitis en psoriasis, in het najaar en de winter toenemen."

Toenemend vochtgebrek

Ook beautycoach Kuno Breen, die deelneemt aan Beauty Award 2017, beaamt dat de zomer een behoorlijke aanslag op je huid is: "Helemaal wanneer de kachel in het najaar weer aangaat neemt het vochtgebrek in het najaar alleen maar toe. Het gevolg hiervan is dat de huid kan gaan schilferen, rood worden en droog en trekkerig aanvoelen."

Wat moeten we wel doen in de herfst?

Jetske: "De herfst is het moment om je huid een flinke boost te geven. In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat stoffen als vitamine C en vitamine A-zuur echt werken tegen bestaande zonschade. Als de huidbarrièrefunctie gezond en sterk is, kan je huid zich beter weren tegen koude temperaturen en lage luchtvochtigheid."

"Zorg er dus voor dat je dagelijkse crème stoffen als vitamine C, vitamine E of niacinamide bevat. Ook vochtvasthoudende stoffen als collageen en hyaluronzuur zijn in de herfst een goede keuze. Deze ingrediënten zijn goed voor alle huidtypen."

Kuno: "Behalve smeren is het ook van belang om van binnenuit aan een goede huid te werken. Genoeg water drinken is de basis, maar water heeft vooral een zuiverende werking. Om ervoor te zorgen dat de huid van binnenuit langer gehydrateerd blijft zijn veel groenten en goede vetten uit vis, olijfolie, avocado en noten ook belangrijk. Voor een goede huid moet je letterlijk goed in je vel zitten."

Waar gaan we de fout in?

Kuno: "Veel mensen gaan de fout in doordat ze slechts af en toe hun huid verzorgen. Het is belangrijk dat je je huid altijd goed verzorgt en goed blijft smeren. Elke huid heeft een vochttekort maar door de huid goed te reinigen en een dagcreme te gebruiken kun je de huid wel goed hydrateren."

Ook Jetske gelooft in een verzorgingsroutine. "Maar blijf niet vastzitten in een bepaalde routine met producten die je het gehele jaar door gebruikt. Als je huid wat droger is, heeft deze vettere producten nodig die het vocht in de huid aanvullen en vasthouden. Smeer gerust vaker per dag en wees vooral niet bang voor vaseline. Vaseline is kampioen op het gebied van vocht vasthouden en in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd: je krijgt er geen puistjes van."

Scrubben

Kuno: "In de herfst is het erg belangrijk dat je de huid weer toegankelijk maakt voor verzorgingsproducten,. Door af en toe mild te scrubben is de huid niet langer verstopt met dode huidcellen waardoor verzorgingsproducten beter hun werk kunnen doen." Jetske benadrukt dat je dan wel een hele milde variant moet gebruiken. "Het nadeel van zelf scrubben is dat je niet alleen je bovenste (dode) huidlaag verwijdert, maar ook de laag eronder kunt beschadigen."

Ook in de herfst is het verstandig om nog steeds met zonnebrandcrème te smeren, zegt Jetske. "Hoewel de UV-straling minder sterk is dan in de zomermaanden, is deze nog steeds aanwezig. Als je in de zomer een SPF 30 gebruikt, zou je in de herfst kunnen overstappen op een SPF 15. Als je na je moisturizer in de ochtend een zonnebrandcrème aanbrengt is dit voldoende."

Eczeem

Kuno: "Ook wanneer je veel last hebt van eczeem is het heel belangrijk dat je goed blijft smeren. Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat je juist door moet blijven smeren als de eczeem een stuk minder is. Daarvoor heb je speciale onderhoudscrèmes (cetomacrogolzalf) bij de apotheek. Deze zalf werkt ook heel goed als je last hebt van lokale droge plekken."

Volgens Jetske zijn zulke onderhoudscrèmes vooral fijn omdat het basiszalven zijn zonder onnodige toevoegingen zoals parfum en kleurstoffen. "Ze zijn misschien wel wat onprettig in het gebruik omdat ze erg vet en plakkerig zijn. Wat dan helpt is als je om de cetomacrogolcrème vraagt in plaats van de cetomacrogolzalf."

De kachel

Kuno: "De kachel hoog of heel erg warm douchen is in de winter heel verleidelijk, maar je huid heeft er veel onder te lijden. De warmte onttrekt veel vocht uit je lijf. Je kan daarom beter koeler en korter douchen. Het is niet zo dat je echt koud hoeft te douchen, hoewel dat wel heel goed is voor de doorbloeding van je huid."

Jetske voegt daaraan toe: "Na het douchen is het belangrijk om direct te smeren, bij voorkeur als je huid nog vochtig aanvoelt. Is je huid heel droog breng dan 's nachts een dun laagje vaseline of Lanette crème aan over je eigen verzorging." Kortom met een beetje extra aandacht en goede verzorging straalt je huid straks ook in de winter.

Jij op VROUW

Heb jij een goed idee voor een Hoe zit het nu echt met?

Laat het ons dan hier weten!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.