Nieuws/Vrouw
1849831226
Vrouw

Wielrenster Marijn de Vries: Ik word boos van die fitgirls

Marijn de Vries (38) heeft 7 jaar als wielrenner topsport bedreven

Marijn de Vries (38) heeft 7 jaar als wielrenner topsport bedreven

Wielrenner Marijn de Vries (38) bedreef zeven jaar topsport tot ze daar vorig jaar mee stopte. Nog altijd sport ze 5 á 6 dagen per week 2 uur per dag. Om op gewicht te blijven eet ze daarom dagelijks 2500 calorieën. "En dus niet zoals fitgirls als Fajah Lourens propageren 1200 per dag. Dat houdt geen mens vol als je elke dag sport."

Marijn de Vries (38) heeft 7 jaar als wielrenner topsport bedreven

Marijn de Vries (38) heeft 7 jaar als wielrenner topsport bedreven

Ze kan zich er behoorlijk boos over maken, over de fitgirls die op Instagram poseren met hun blokjesbuik, die roepen dat je je jezelf uit moet hongeren om er goed uit te zien: "Iemand als Fajah heeft makkelijk praten, die heeft de juiste genetische aanleg, de goede bouw."

Geen realistische belofte

"Zelf als jij zo hard sport en zo weinig eet, ga je er nooit zo uit zien als zij. Het is geen realistische belofte die Fajah doet met het Killerbody-dieet, dat je zo kunt worden in 12 weken. Alsof dat voor iedereen haalbaar is. Het werkt bovendien eetproblemen in de hand, vooral bij jonge meiden die nog niet echt zeker zijn van zichzelf."

"Als je hard sport, moet je veel eten. Het ligt er natuurlijk aan hoe groot en zwaar je zelf bent, maar met 1200 calorieën kun je alleen in rust overleven. Je moet uitgebalanceerd eten, met de goede eiwitten, vetten en koolhydraten. Dat is een goede brandstof om te sporten."

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Niet in de spiegel kijken

Marijn sport met een andere focus dan de fitgirls: "Zij zijn continue bezig met hoe ze eruitzien, ik sport omdat het leuk is. Soms om te ontladen, maar ik krijg er energie van. Daarbij hoef ik niet de hele tijd in de spiegel te kijken en gaat het primair niet over hoe ik eruitzie."

"Fitness of bodybuilding past ook niet bij iedereen. Als je het leuk vindt is het prima natuurlijk, dan vind je de motivatie vanzelf. Maar het kan ook zijn dat het moet van jezelf. En dan houd je het niet vol om te sporten op dat niveau en raak je gedemotiveerd."

Billen wat meer blubberig

"Wielrennen is voor mij de sport; ik sport buiten, kan mijn energie kwijt... Ik ontspan dan en maak mijn hoofd leeg. Ongeveer een jaar geleden ben ik gestopt met professioneel rijden. Mijn lichaam zal waarschijnlijk nooit meer zo strak worden als toen. Ik zie ook wel dat mijn billen wat meer blubberig worden, maar ik permitteer me dan ook wat meer."

"Soms een kaasje of een wijntje. Ik wil niet dik worden, maar omdat ik nog steeds veel sport zal dat ook niet gebeuren. Ik hoef niet over elk stukje chocola na te denken, maar moet wel accepteren dat mijn lichaam verandert. Ik ben altijd heel strak geweest. Dat het nu iets anders is, is niet altijd leuk, maar het hoort erbij. Het is niet realistisch om te denken dat ik dat lichaam kan houden."

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Haren vallen uit en nagels breken

"Toen ik nog wedstrijden reed, stond alles in het teken van de sport. Nu gaat het ook om gewicht in wielrennen; als je minder weegt, ga je sneller de berg op. Toen ben ik weleens doorgeslagen daarin; wilde ik nog meer afvallen, nog minder wegen, hongerde ik mezelf uit. Toen vielen mijn haren uit en braken mijn nagels af."

"Je maakt jezelf kapot. Daar heb ik een jaar van moeten herstellen. Het is ook iets wat ik veel terugzag in mijn team. In topsport is het een groot thema. Veel meiden zijn eraan onderdoor gegaan. Dat wens ik niemand toe. Daarom word ik ook zo boos van al die Instafoto’s van die fitgirls."

Het verkeerde voorbeeld

"Ze geven met hun strakke lijven het verkeerde voorbeeld. Er is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat er een verband is tussen een eetstoornis en dit soort afbeeldingen op sociale media. Alsof je alleen succesvol kunt zijn als je er zo uit ziet. Ik vind dat als je zoveel volgers hebt je een bepaalde verantwoordelijkheid hebt."

Tot slot heeft Marijn nog een tip: "Als je wil afvallen, ga dan naar een echte voedingsdeskundige. Die kan precies voor je uitrekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt om op een gezond gewicht te komen. Neem niet klakkeloos aan wat meiden roepen die er niet voor gestudeerd hebben."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.