Nieuws/Vrouw
1851029372
Vrouw

'Ragas reist rond' deel 5: 'Ik lieg dat Tooske 2 geiten kost'

Bastiaan met zijn samengestelde gezin

Bastiaan met zijn samengestelde gezin

Bastiaan Ragas (47) wilde kwaliteitstijd met zijn gezin en dus verliet hij Bloemendaal en ging met zijn vrouw Tooske, hun drie kinderen én zijn zoon uit zijn relatie met Laura Vlasblom vier maanden op reis. Vierde stop: Zuid-Afrika.

Bastiaan met zijn samengestelde gezin

Bastiaan met zijn samengestelde gezin

Waarom hij nog niet is getrouwd, vraag ik aan onze taxi-chauffeur. We zitten al een uur of twee naast elkaar en dat schept een band. "Nou, mijn vrouw kost zeven koeien en twee geiten. Ik heb daar het geld niet voor."

Lobola

Nee, dat begrijp ik ook wel, de lonen in Zuid-Afrika liggen ver onder het Nederlandse niveau. Dat hij zijn vrouw moet kopen voor een paar koeien, laat ik maar even gaan. Ik focus me eerst op de praktische kant van de zaak.

"Hoe reken je uit wat je vrouw in koeien moet kosten?" vraag ik. "Geen idee man, ik gebruik Lobola", roept Thomas vrolijk uit. "Ebola?" vraag ik. "Nee, Lobola!" zegt hij. "Dat is een app die uitrekent hoeveel koeien je vriendin of aanstaande vrouw waard is."

Appstore

Ik kijk hem vol ongeloof aan, maar zie aan de serieuze blik in zijn ogen: dit is geen grap. Ik googel en ja hoor, gewoon te koop in de App Store. Lobola is het Afrikaanse woord voor bruidsschat en met de app kun je, o zo makkelijk, berekenen hoeveel je vrouw kost.

We zijn in Zuid-Afrika onderweg van Johannesburg naar Sun City waar we een weekje in de zon gaan zitten. Tijdens onze reis peil ik met veel plezier bij de lokale taxichauffeurs wat de stand van het betreffende land is. Misschien niet per se de meest subtiele mening, maar wel vaak een die wordt gedeeld door een flink deel van de bevolking.

Zeven koeien

In elk land ga ik naast de chauffeur zitten. Naast de streng islamitische en vriendelijke Ahmed in het sharialand Brunei, de zachtmoedige hindoe Agus in Bali en nu naast de joviale Thomas in Zuid-Afrika. Hij zit er wel mee want zijn vriendin is minstens zeven koeien waard, en dat geld heeft hij niet.

De rit duurt nog wel even en ik besluit het hier maar bij te laten. Ondertussen zie ik het Afrikaanse land voorbijtrekken. De meisjes achterin het taxibusje slapen inmiddels. We rijden langs enorme platinamijnen, waar vierentwintig uur per dag wordt gewerkt om de kostbare grondstof te delven. De tegenstelling met de armoede van de townships aan de andere kant van de weg is enorm. Intussen heb ik natuurlijk wel de 'bereken jouw Lobola' app gedownload, dat begrijp je.

Seksuele partners

De app opent met een leuk plaatje van een gepimpte koe met een glimmend dollarteken op zijn buik. Hoeveel een vrouw waard is, hangt van vele factoren af, leer ik. Haar opleidingsniveau, of ze rookt, lui is, al kinderen heeft, hoeveel seksuele partners ze heeft gehad en of ze kan koken? (Handig om te weten inderdaad.)

Thomas is vooral geïnteresseerd in hoeveel mijn vrouw waard is. Ik lieg dat Tooske volgens de app maar twee geiten kost. Hij moet lachen. Dan vraagt hij opeens heel serieus hoeveel ik voor mijn vrouw heb betaald.

Ik vertel dat toen ik om haar hand ging vragen, ik voor mijn schoonvader een biertje heb gekocht. "Wow…" zegt Thomas ongelovig. Tooske, die achterin het busje zit, moet daarop hard lachen. Reizen is zo leuk!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.