Vrouw/Columns & Opinie
1853342819
Columns & Opinie

Wacht eens even: Wanneer ben je dan wél een boer?

Boer zoekt vrouw houdt de gemoederen zoals elk nieuw seizoen flink bezig. Zondag keken ruim 3 miljoen mensen naar de de eerste aflevering waarin de boeren werden voorgesteld. Maar viel eerst iedereen op de knappe Marc, gisteren viel iedereen óver hem heen. Hij zou nep zijn, omdat hij geen echte boer is. En vandaag ging het over boer David. Ook hij zou 'nep' zijn. Wacht even, zijn er dan regels omtrent het boer-zijn?

Voordat ik mij op deze twee boeren stort is het misschien goed om te weten dat ik een boerendochter ben. Ik had vroeger een rode overall met bijpassende laarsjes, en zat vaak bij mijn vader of broer op een van onze trekkers. Had ik er veel verstand van? Nee. Deed ik veel op het bedrijf? Nee. Ben ik dan ook geen boerendochter? Ik vind van wel.

Dan gaan we nu een stapje verder. Gister las ik overal in koeienletters: BOER MARC IS GEEN BOER. Verder niks. Ik klikte verbaasd op het bericht. Wat was hij dan wel? Fotomodel? Acteur? Zanger? Dan zou ik die ophef namelijk begrijpen.

Na het lezen van het artikel kon ik alleen maar zuchten. Marc is geen eigenaar van het bedrijf, maar is ingehuurd door een Amsterdams bedrijf als expat. Voor de managementfunctie. "Eh? Oké, dus dan ben je geen boer?" vroeg ik mezelf hardop af.

Door een Duits bedrijf ingehuurd

Vandaag kwam hetzelfde nieuws naar buiten over boer David. In het programma was te zien dat hij in Roemenië een bedrijf wil opstarten, maar blijkt door een Duits bedrijf te zijn ingehuurd om een bedrijf op te starten. Dit seizoen van Boer zoekt vrouw zou om die redenen hartstikke nep zijn. Zucht, zucht, zucht!

Het liefst werp ik mezelf nu als een kleuter op de grond. Wil ik met mijn armen slaan. Schreeuwen en krijsen. Al die piepende mensen door elkaar schudden. Want als dit geen boeren zijn, wat is een boer in jullie ogen dan wél? Was mijn moeder geen boerin, omdat ze zich met de administratie bezighield? En mijn broer geen boer, omdat hij geen eigenaar is, maar slechts 'meehielp'?

Tegenwoordig is het ontzettend moeilijk om een goedlopend boerenbedrijf op te starten. Wat zeg ik? Haast onmogelijk, helemaal als je niet als boerenzoon of -dochter wordt geboren. Toch zit er nog altijd een enorm romantisch beeld op 'de boer'. En dat moet er toch echt een keertje vanaf.

Leunend op een hooivork

Neem nou mijn vader; In de tijd dat hij boer was heb ik hem nog nooit in een blinkend schone overall met bijpassende groene rubberlaarzen gezien. Laat staan leunend op een hooivork met een grassprietje in zijn mond. Boer zijn is keihard werken. Naast koeienverzorger, landbewerker en administratief medewerker ben je als 'traditionele boer' vooral manager.

In mijn ogen zijn Marc en David ook boeren, maar inderdaad: net even anders. Net als een traditionele boer, managen zij ook hun bedrijf. Zij moeten er net zo goed als ieder ander voor zorgen dat de dieren gezond blijven en goed verzorgd worden. Personeel moet aangestuurd worden en er moeten afspraken gemaakt worden met leveranciers en monteurs van landbouwvoertuigen.

Laten we dus gewoon ophouden met zeuren en laat ze lekker hun gang gaan. In mijn ogen zijn alle deelnemers aan het programma boeren op zoek naar de liefde. Dat is toch veel belangrijker dan ergens een labeltje opplakken?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.