Vrouw/Verhalen achter het nieuws
185514182
Verhalen achter het nieuws

Verhalen achter het nieuws

Margriet redde maar liefst 2 keer iemands leven

Margriet van Pool (44) redde in Griekenland twee keer een leven: een keer van een meisje en een keer van een bejaarde vrouw. Dit verhaal stond eerder al in 2018 op VROUW.nl.

Zestien jaar geleden gingen Margriet en haar man Patrick - beiden lid van de Wassenaarse Reddingsbrigade - naar Griekenland. Tijdens hun rondreis zagen ze dat er in de binnenzee achter Preveza een meisje (2) bijna verdronk. „Wij dachten eerst een steen in het water te zien. Maar bijna tegelijkertijd haalde de familie het meisje boven water, ze was al helemaal blauw. Mijn man herinnert zich nog heel goed hoe hij rustig het dopje op de zonnebrand draaide, een soort bezinning die nodig was om te beseffen wat er aan de hand was. Wij waren de enige toeristen op het strand en andere omstanders wisten niet wat ze moesten doen.”

Ziekenhuis

„Ze hielden haar benen vast en schudden haar heen en weer. Samen met mijn man heb ik haar gereanimeerd. Hij deed de mond-op-mondbeademing en ik de borstcompressie. Toen ze bij bewustzijn kwam, werd ze direct door haar familie naar het ziekenhuis gebracht, een ambulance was er niet. We waren vol adrenaline en tegelijkertijd stil van de gebeurtenis. Al het contact op het strand sloegen we af. Nadat we de eerste ervaring hadden verwerkt zijn we Olga gaan zoeken, zij bleek naar een ziekenhuis 200 kilometer verderop te zijn vervoerd. We verloren Olga uit het oog, maar vonden haar een jaar later terug.”

Iedere zomer

„Want op datzelfde strand ontmoetten we iemand die haar ouders kende, die regelde een ontmoeting. De volgende avond kwamen ze met Olga en hun twee zonen langs. Ze wilden ons geld geven, maar dat hoefde niet. Communiceren ging moeilijk, want Engels spraken ze toen nog niet. Maar het zien van Olga en haar ouders was voldoende.”

„Toen we een paar jaar later op hetzelfde strand een ijsje bestelden bij een strandtent, vroeg de vrouw achter de toonbank: ’Patrick en Margriet, kennen jullie mij nog?’ Het was Liberty, de moeder van Olga, die een kantina was begonnen! Ze had inmiddels ook een beetje Engels geleerd, een bijzonder weerzien. Sindsdien ontmoeten we elkaar bijna iedere zomer. Olga is inmiddels een mooie, jonge vrouw van 20. Zij noemt Patrick en mij haar tweede vader en moeder.”

Naakte vrouw

In de zomer van 2016 redde Margriet opnieuw een leven, 20 kilometer verderop aan dezelfde binnenzee bij Preveza. „Ik zwom met onze dochter (destijds 6). Wij hadden plezier om een mevrouw die bezig was met modder. Onze dochter zat te spelen op een kleed en ik zat voor onze camper, dichtbij de waterlijn. Onze Griekse buurman, Dimitri, begon te roepen en wees naar het water. Daar dreef een naakte vrouw. Het kon dat ze naar de bodem keek, maar tijd om daarover na te denken had ik niet.”

„Ik dacht: ’Ze kan beter boos worden dan dat ik straks te laat ben.’ Ik rende het water in en heb haar omgedraaid. Mijn buurman belde 112, ik duwde haar kunstgebit in zijn handen. Er was veel schuim op haar gezicht en ze was helemaal blauw. Terwijl we terugliepen heb ik haar beademd. Ze kreeg weer kleur. Aan de kant ging ze weer ademen. Dat bleef ik controleren totdat de ambulance er was. Onze dochter zat nog steeds op haar kleedje. Heel bijzonder hoe ze leek te begrijpen dat ze nu even niet om aandacht moest vragen.”

Motorpech

„Mijn man en zoon waren gaan varen maar moesten terugroeien vanwege motorpech. Vooral voor mijn man was dit een heftige ervaring; hij zag in de verte mensen bij onze camper en zag onze dochter niet. Vervolgens scheurde de dol van de peddel af… Vijf dagen daarna ontmoette Margriet de oudere vrouw, Alexandra, op hetzelfde strand. „Ik kreeg van haar een dikke knuffel. Afgelopen jaar hebben we haar niet meer gezien, maar wel Dimitri. Hij was nog steeds onder de indruk.”

„Het was een fijne ontmoeting en we houden zeker contact. Ik vind het bijzonder dat ik twee keer op de juiste tijd op de juiste plaats was. Ik kijk positief terug, zeker omdat het zulke vriendschappen heeft opgeleverd. Deze situaties hebben grote invloed op mijn dagelijks leven. Ze maken mij bewust van de tijdelijkheid van het leven. Erover praten helpt om dit een plek te geven en te blijven genieten.”

EHBO-les

Inmiddels is Margriet EHBO-instructeur en bestuurslid bij de Wassenaarse Reddingsbrigade en geeft ze onder andere EHBO-les op het ROC Mondriaan. „Ik wil laten zien hoe belangrijk het is dat je kunt handelen in geval van nood. Voor mij waren het beide keren vreemden, maar het kan ook je partner, kind of ouder betreffen. Je wilt niet hulpeloos toekijken, terwijl het zo eenvoudig is om te handelen. Volg les en bel anders 112. Zij kunnen zeggen wat je moet doen. Blijf vooral niet toekijken!”

Jij op VROUW

Heb jij ook iets bijzonders meegemaakt en wil je dat vertellen? Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.