Vrouw/Columns & Opinie
1855169556
Columns & Opinie

Een rake column van juf José... Houd jij het droog?

Een rake column van juf José: Houd jij het droog?

Een rake column van juf José: Houd jij het droog?

José Moree (41) - getrouwd met Wichard en moeder van twee - is docent Nederlands op een middelbare school en mentor van 4mavo. Elke week schrijft ze over haar belevenissen.

Een rake column van juf José: Houd jij het droog?

Een rake column van juf José: Houd jij het droog?

Abba zong het al: ‘Slipping through my fingers all the time!' Zo voelt het, denk ik, voor veel ouders aan het einde van het schooljaar. Alsof de tijd door je vingers heen is geglipt. Weer een jaar voorbij, zomaar ineens! Je zou het liefst alle mooie herinneringen in een doosje willen doen. Af en toe zou je dan het doosje openen om die lach, dat lieve stemmetje of die gekke grappen en grollen van je kind nog eens te beleven.

De kleuter

Schoolbag in hand, she leaves home in the early morning Waving goodbye with an absent-minded smile

Je denkt terug aan De Kleuter. Ze huppelde de school binnen met haar Hello Kitty-tas. Of je zoon liep verlegen aan je hand naar binnen. Maar meestal was De Kleuter snel gewend en werd er nog slechts halfslachtig naar je gezwaaid. Als je mazzel had. “Jahaa, doei mam, ga nu maar!” Voor je het weet, zitten ze ineens in groep 3 en kunnen ze lezen en schrijven!

Hun wereld wordt groter. Ze krijgen toegang tot prachtige verhalen. En ze schrijven grappige briefjes. ‘Mama ik fin jau liev. En pappaa is kal’. Je vindt het mooi en leuk, maar kunt het gevoel niet tegenhouden dat het allemaal wel erg snel gaat. Waar is toch ineens die mollige kleuter gebleven die per se met tuinklompen aan naar school wilde? Of met kaplaarzen als het dertig graden was?

Middelbare school

I watch her go with a surge of that well-known sadness And I have to sit down for a while

Je moet er inderdaad even bij gaan zitten. Je hebt een keer met je ogen geknipperd en hij zit ineens in groep 8. Hij wil deo en een luchtje op als 'ie naar een feestje gaat. Je kunt de aftershave proeven als je zijn kamer binnenloopt. Zij krijgt een speciaal doosje mee naar school met maandverband, voor als ‘het’ gebeurt. Je hoort jezelf erover vertellen tegen haar en kan niet geloven dat dit over jouw dochter gaat. Toch is het zo.

Je hoort haar trots, maar ook een beetje verdrietig, de liedjes van de eindmusical oefenen. Bij de uitvoering staat heel groep 8 bij het slotlied met de armen om elkaar heen. Veel moeders en sommige vaders pinken een traantje weg. De juffen krijgen een cadeau en een lied en dat was het dan. De middelbare school is een feit.

Waar zijn ze gebleven?

I try to capture every minute The feeling in it

Uit het niets is 'ie ineens langer dan jij geworden. Vroeger begon de dag om vijf uur ’s ochtends. Dan had 'ie honger en begon 'ie te brullen. Die honger is er nog steeds, want je puber vreet alles wat los en vast zit op. De boodschappen zijn niet aan te slepen. Maar vrijwillig vroeg uit bed komen is er niet meer bij. Uitslapen wordt tot kunst verheven.

Zij fietst naar school met haar vriendinnen. Eén hand aan het stuur, de andere hand op de arm van haar vriendin. Met drie of vier meiden naast elkaar. Ze klagen over docenten die stinken, humorloos zijn of ‘eng’.

Waar zijn toch die kleine meisjes gebleven, die bij juf op schoot wilden en thuis tekeningen voor haar maakten? Waar is dat jongetje gebleven dat moest huilen omdat ie overging naar een andere klas, maar het liefst bij zijn favoriete meester was gebleven? Wat gaat er toch in die hoofden van je pubers om?

Studeren

Do I really see what's in her mind Each time I think I'm close to knowing She keeps on growing

Zomaar ineens moet je de vlag van zolder halen. De tas die eraan gehangen moet worden staat al klaar. Je duimt en je hoopt dat ze hun diploma gaan halen. Je wilt hen behoeden voor teleurstellingen en verdriet. Maar dan, als ze dat felbegeerde papiertje hebben? Ben je ze dan echt kwijt?

Ze moeten naar de stad om te studeren, misschien gaan ze wel op kamers of ze maken eerst een reis. Je denkt terug aan die eerste dag in de kleuterklas. De Hello Kitty-tas. De Cars-broodtrommel. Je huilt even zachtjes. En dan gaat de telefoon. School belt.

The feeling that I'm losing her forever And without really entering her world I'm glad whenever I can share her laughter That funny little girl

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.