1857348
Vrouw

Petra doneerde een nier aan een onbekende man: ’Ik zou het zo weer doen’

Petra doneerde een nier

Petra doneerde een nier

Petra (59) doneerde in 2014 een nier die naar een onbekende jongeman ging. Tijdens het zien van De Grote Donorshow bij BNN plantte zich een zaadje in haar hoofd. “Ik hoorde voor het eerst dat je ook levend een nier kunt doneren. Dat bleef maar rondspoken in mijn hoofd. Op een gegeven moment veranderde de vraag van: ‘waarom zou je dat doen?’ in ‘waarom zou je het níet doen?’”

Petra doneerde een nier

Petra doneerde een nier

In 2014 stond ze haar nier af, maar daar ging heel wat aan vooraf. “Je krijgt eerst allerlei informatie toegestuurd. Als je na het lezen van die informatie het nog steeds ziet zitten om een nier te doneren, krijg je een gesprek in het ziekenhuis.

Dan krijg je weer bedenktijd en uiteindelijk worden er allerlei testen gedaan. Er staan altijd wel mensen op de wachtlijst die jouw nier kunnen ontvangen, dus je hoeft niet stand-by te staan omdat je opeens opgeroepen kunt worden voor de operatie.”

Uiteindelijk volgde operatie en vier dagen in het ziekenhuis. De pijn viel haar mee. ’’Natuurlijk heb je pijn en moet je een tijd herstellen. Het was een gevoel van algehele malaise, ik lag veel op de bank en was vermoeid. Al met al heeft het een paar maanden geduurd voordat ik weer volledig kon werken. Maar ik zou het zo weer doen.”

Donatie en transplantatie gaat anoniem, dus Petra hoorde alleen dat haar nier naar een jongeman was gegaan. Petra: “Maar je kunt wel een kaart sturen naar het ziekenhuis en dan sturen zij die weer door aan de ontvanger en andersom. Een jaar na de transplantatie heb ik dat gedaan.”

Gefeliciteerd, ons eerste jaar zit erop! Ik hoop dat het goed met je gaat, met mij gaat het prima’, stuurde Petra hem. Daarop kreeg ze een kaart terug waarin hij haar bedankte en waarin hij vertelde dat hij voor het eerst op vakantie naar het buitenland was geweest.

Het hele interview met Petra lees je op VROUW.nl.