1858657
Vrouw

Monique doet aangifte tegen pro-anorexia websites: ’Mijn dochter is gehersenspoeld’

Monique bindt de strijd aan tegen Pro-ana websites

Monique bindt de strijd aan tegen Pro-ana websites

Monique deed deze week aangifte tegen zogenaamde Pro-ana websites. Haar dochter is opgenomen in een kliniek met de diagnose anorexia. ’’ Het is alsof ze is gehersenspoeld. We zijn in een hel beland.”

Monique bindt de strijd aan tegen Pro-ana websites

Monique bindt de strijd aan tegen Pro-ana websites

Afgelopen zomer begonnen de problemen van dochter Sterre (niet haar echte naam). “Ze was met een vriendin in Portugal en vroeg opeens via de app of we - als ze weer thuis was - wel gezond konden eten, omdat het eten daar erg ongezond was. Dat vond ik wel wat vreemd, want ze was nooit bezig met eten. Ze was een gezonde meid die ook gewoon wel eens wat snoepte”

Eenmaal thuis leek het mee te vallen maar toen het schooljaar weer begon kreeg Monique een telefoontje van de mentor van Sterre. Docenten en klasgenoten maakten zich zorgen om haar dochter. ’’Ik ben enorm geschrokken en ging meteen met haar praten. Wat was er toch aan de hand, wat had ik dan de afgelopen tijd gemist?”

“Gelukkig was Sterre toen wel heel open en gaf ze aan dat ze hulp nodig had. Ze vertelde waarom ze was gaan afvallen. In een korte tijd hadden vier leeftijdsgenoten los van elkaar een grapje gemaakt over haar gewicht. Terwijl ze helemaal niet dik was, ze had gewoon een gezond gewicht. Toch was dat in haar hoofd gaan zitten.’’

Sterre had tips van Pro-ana websites gelezen. ’’De site die mijn dochter veel bezocht, wordt gerund door ene ‘Noor van 15 jaar oud’, die dan bijvoorbeeld schrijft dat je beter een tandenborstel in je keel kunt steken dan je vingers, omdat dat makkelijker gaat. En dat je vooral niet moet stoppen als je gaat kokhalzen. ‘Dat is juist goed, dan moet je doorgaan. Niet bang zijn’, staat er dan, met een hartje erbij.”

Sterre zit inmiddels tien weken in een kliniek en het gaat inmiddels iets beter. Toch blijft Monique de strijd aanbinden tegen Pro-ana websites.

Het hele interview met Monique lees je op VROUW.nl.