Vrouw/Columns & Opinie
1864206608
Columns & Opinie

'Levensgevaarlijk, als een opgefokte crimineel een pitbullachtige pup aanschaft'

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat ze tegenkomt in het nieuws. Dit keer zet ze haar tanden in het nieuws dat er een landelijk registratiesysteem voor bijtincidenten komt plus het feit dat er gewerkt wordt aan een fokverbod voor 'hoog risicohonden'.

"Met die mededeling staat viervoeterminnend Nederland uiteraard op zijn achterste benen. Want 'Het ligt aan de baasjes!' en 'Een hond wordt niet vals geboren!' Ik denk dat het vooral een bloedlinke combinatie baas/hondenras is. En als we iets kunnen doen om heftige bijtincidenten te voorkomen, moeten we dat doen toch? Of maakt een ernstig verminkt kind meer of minder ons niet uit?

Crimineel

Je kunt de klok erop gelijk zetten: als er weer eens een hond een andere hond heeft doodgebeten of een kind of volwassene voor het leven heeft verminkt, barst direct de discussie los. Wat was het voor hond? 'De wereld zal wel weer aannemen dat het een pitbullachtige was.'

En als het ras erbij wordt gezet, is het hek helemaal van de dam. Liefhebbers verdedigen hun favoriete hondenras. En iedereen is opeens expert. 'Het ligt aan de baasjes!' Zeker, óók. Als je een kleuter een mes in handen geeft, ontstaat er een levensgevaarlijke situatie. Zo'n zelfde situatie ontstaat er als een opgefokte crimineel met losse handjes en een grote bek een pitbull-achtige pup aanschaft.

Dode

In het begin is alles nog superschattig. Maar als het dier niet de discipline en structuur krijgt die het nodig heeft, ontspoort het al snel. Maar het is niet alleen het baasje. Het is óók karakter. Ik kan mijn jack russell trainen wat ik wil; daar maak ik geen moordmachine van.

Mijn vriendin had vroeger een fout vriendje met twee pitbulls die in aparte vertrekken van het huis werden opgesloten. Zagen de honden elkaar, dan viel er een dode. Ik vond dat doodeng. Het foute vriendje vond die agressie prachtig.

Muilkorf

Dit weekend liep ik met de hond door ons dorp. In tegengestelde richting een jonge vrouw met een herder. Ik heb het dier nog nooit op meer dan 10 centimeter riemlengte gezien; hij wordt angstvallig bij de benen van de baasjes in de buurt gehouden.

Mijn hond en ik passeerden, de herder werd compleet gek. Ik was heel blij dat zijn baas hem goed vasthield. En ik vroeg me af of zo'n hond niet gewoon uit voorzorg gemuilkorfd moet worden. Want wat als ie toch losbreekt?

Gesteriliseerd

Vorige week is onze hond gesteriliseerd. We zaten in de wachtkamer van de dierenkliniek en kwamen tot de conclusie dat je honden heel goed kunt koppelen aan hun baasje. Ze passen bij elkaar en lijken zelfs op elkaar!

De kans dat je een gespierde gast met tattoos met een langharige teckel ziet lopen, is net zo klein als dat je een chique dame met hakjes en een klein handtasje voorbij ziet komen met een stafford. Het wordt zelden benoemd, want je mag niet generaliseren, maar we weten allemaal dat bepaalde hondenrassen in bepaalde kringen heel geliefd zijn.

Hondentraining

En die kringen staan er nou niet bepaald om bekend dat ze zich houden aan de regels en wetten van dit land, laat staan dat ze maandenlang iedere zaterdagochtend om 08.00 uur in het bos braaf een hondentraining volgen om de hond tot een leuk, goed luisterend, sociaal dier op te leiden.

Teckels bijten. Jack russells, chihuahua's en shih tzu's ook. Ieder hondenras heeft bijters, het ene ras alleen iets meer dan het andere. Sommige bijters laten alleen niet meer los of gaan door. En zijn afschuwelijk sterk. Dáár heb je het verschil.

Asiels

Ik verbaas me altijd over filmpjes en foto's waarin kleine kinderen over 'hoogrisico honden' kruipen. Als een hond het zat wordt, heeft hij maar één taal om dat duidelijk te maken: grommen, tanden bloot en bijten. Waarom zou je dat risico nemen met je kind? (Dat moet je overigens met geen één ras doen!)

Asiels zitten vol met Amerikaanse en Engelse pitbullterriërs en staffordshireterriërs. Dat is niet zomaar. Mensen hebben de hond onderschat. Er is iets gebeurd. Of er is nog niets gebeurd, maar er is wel angst. Zo'n hond is niet eenvoudig te herplaatsen.

Bijtincidenten

Om dat probleem op te lossen en toekomstige bijtincidenten drastisch te verminderen, moeten er maatregelen komen. Eerst een registratie. Laat de cijfers maar aantonen welke honden er echt gevaarlijk zijn.

En dan actie.Een fokverbod voor sommige rassen. Rassen niet doorfokken op bizarre kracht. Ik ben echt een hondenliefhebber, maar het moet allemaal wel veilig zijn. En tegen dat laatste kan toch niemand iets inbrengen. Toch?"

Jij op VROUW.nl

Zit er ook een Opinie in jouw pen?

Schrijf 'm dan hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.