Vrouw/Praat Mee
1865756727
Praat Mee

'Ik ben dat gevloek op televisie spuugzat'

Gezin voor de televisie

Gezin voor de televisie

Ben jij dat gevloek op televisie ook zo spuugzat? VROUW-collega Daphne van Rossum wel. "Ik heb al een paar keer de televisie uitgezet, midden in een programma. Tot grote ontsteltenis van mijn kinderen."

Gezin voor de televisie

Gezin voor de televisie

Mijn zoon (15) en dochter (10) kijken graag televisie. Gisteren keken we Galileo op RTL5, het lievelingsprogramma van mijn dochter gepresenteerd door Luuk Ikink.

K*t, k*t, k*t

In het programma worden altijd leuke, grappige proefjes gedaan. Gisteravond kregen twee redacteuren tennisballen op zich afgevuurd, om snelheid en pijn te testen. Het deed intens veel zeer kennelijk en het vloeken was niet van de lucht. 'K*t, k*t, k*t' hoorde ik bij elke bal.

Vloeken op televisie schijnt steeds normaler te worden: bij South Park, American Dad! en dat soort 'erge' programma’s - die mijn dochter overigens heel grappig vindt maar ik op het randje - kijk ik er niet meer van op.

Uitgezet

Maar het lijkt nu ook steeds meer door te dringen in het Hilversumse. Ik heb al een paar keer de televisie uitgezet, midden in een programma. Tot grote ontsteltenis van de kids.

Bij Holland's Next Top Model ben ik maar gestopt met turven. Alles is daar toch 'k*t': als je verliest, als je haar niet goed zit, als je vriendje eruit gaat, of als je schouders meer hangen op de foto dan gedacht.

Bootwerker

Hé, jullie hebben het wel over mijn geslachtsdeel en er zitten kijkbuiskinderen op de bank! Gelukkig is Jamie, de jongen die vloekt als een bootwerker, er nu uit. Toch is het gek als je erover nadenkt.

Ik begrijp wel dat er kinderen zijn die van hun ouders geen televisie meer mogen kijken. Ze kunnen immers gaan denken dat het heel normaal is om het woordje 'k*t' voor alles en nog wat te gebruiken. En wij maar opvoeden en zeggen dat het niet mag.

De Bond tegen vloeken bewees alweer bijna tien jaar geleden al met haar beruchte 'Vloekmonitor' - ik kijk uit naar de update! - dat een hoog aantal percentage televisiekijkers zich ergert aan vloeken op televisie.

Praat mee

Een kwart van de kijkers zapt weg als er teveel wordt gevloekt, of zet het toestel uit. Dan schiet je als programmamaker toch je doel voorbij? Is er dan niemand in de regie die roept 'Hé jongens, houd dat vloeken even voor je!'?

Of ben ik nu heel ouderwets en is het heel normaal om te vloeken en schelden op tv op een tijdstip dat er kinderen kijken? Ik kom er niet meer uit... Wat vind jij? Erger jij je ook dood of vind je het erbij horen? Zou jij liever willen dat vloeken weggepiept wordt of moeten programmamakers gewoon alerter zijn? Mag jouw kind kijken als er gevloekt wordt, of zet jij de televisie op een gegeven moment uit? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.