Vrouw/Praat Mee
1868717778
Praat Mee

'Geef jongens en meisjes gescheiden les'

In Finland volgen zo'n tweeduizend kinderen onderwijs volgens het Hjalliprincipe, schrijft Trouw vandaag. Hierbij krijgen jongens en meisjes gescheiden les. In Nederland laait af en toe de discussie op: moeten we dat hier ook invoeren?

Het Hjalliprincipe is opgezet door Margrét Pála Ólafsdóttir om 'traditionele rolpatronen en stereotypen in de samenleving te doorbreken, door kinderen al op heel jonge leeftijd dezelfde kwaliteiten aan te leren.'

Dezelfde kleding

De kinderen krijgen, hoewel gescheiden, dezelfde lessen. Ook krijgen ze hetzelfde speelgoed en dragen ze dezelfde kleding. Op het schoolplein spelen ze ook gescheiden van elkaar.

De dag begint met een gezamenlijk ontbijt maar daarna splitsen de jongens en meisjes zich op. De jongens wordt vooral discipline bijgebracht, en hoe ze met hun gevoelens moeten omgaan. Meisjes wordt aangeleerd voor zichzelf op te komen, om de regels soms te overtreden of eens lekker te schreeuwen.

De gedachte achter dit principe is dat jongens en meisjes elkaar dan beter leren te begrijpen.

Praat mee

Vind jij het een goed idee als we in Nederland ook zo'n schoolsysteem krijgen? Denk je dat jongens en meisjes zo meer begrip voor elkaar krijgen? Dat rolpatronen worden doorbroken? Of vind je het onzin en juist belangrijk dat kinderen gemengd les krijgen? Laat je reactie hieronder achter.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.