Vrouw/Mama
1870070838
Mama

'Liever een grasvlek in een broek, dan op de bank met een iPad'

kinderen spelen in de modder

kinderen spelen in de modder

Met de jaarlijkse 'Modderdag op het kinderdagverblijf' houdt VROUW-journalist Hester Zitvast een pleidooi voor vieze kleren. "Het is natuurlijk beeldschoon, zo'n klein meisje in een wit zomerjurkje of zo'n mannetje in een ecrukleurig kort broekje met een lichtblauw overhemdje erop, maar als moeders er hysterisch om heen springt omdat de kleertjes niet vies mogen worden, heb je toch écht een verkeerde keuze gemaakt. Kinderen moeten vies kunnen worden!"

kinderen spelen in de modder

kinderen spelen in de modder

Ik houd wel van een goede outfit voor de kinderen. Zeker toen de oudsten nog klein en kneedbaar waren, kon ik helemaal los gaan. Als ik foto's terugzie, vraag ik me wel eens af wat mij toen bezielde. Het ging hier om kinderen, niet om aankleedpoppen!

Grasvlekken

Maar, hoe doorgeslagen ik ook weer eens was met hun outfits, ze mochten er van mij alles mee doen. Dus kwam het regelmatig voor dat ze vol grasvlekken, modderspetters of winkelhaken thuiskwamen. Buitenspelen gaat voor mooi zijn wat mij betreft. En het bleek ook een wijze les voor mama; je laat het na een paar kapotte knieën wel uit je hoofd om weer een loeidure broek voor je zoon te kopen.

Vandaag is de jaarlijkse Modderdag op het kinderdagverblijf van mijn jongste. Modderdag ja. In de weilanden achter het pand liggen grote zeilen met bergen modder waar de kinderen doorheen mogen rollen. Ze mogen over de slootjes springen (of beter: er in) en voor de hongerige ouder wordt er volop gewerkt aan culinaire hoogstandjes van zand en water.

Achterbank

Het vraagt wel om wat creatief terugrijden, zo'n dag. Immers: dat de kleertjes en de kinderen smerig worden is natuurlijk geen probleem, maar dat je frisse achterbank onder de zwarte vlekken komt te zitten is uiteraard niet de bedoeling. Maar leve plastic zakken en o, wat hebben ze een lol gehad.

Wat mij betreft laten wij ouders allemaal de touwtjes weer eens wat vieren. Ofwel we kopen kleren voor de kinderen die vies mogen worden (of we gebruiken daar oude kleren voor) ófwel we blijven lekker doorgaan met onze stijl-je-kind-tot-de-mooiste-van-de-klas, maar dan accepteren we wel dat ze in dat peperdure jasje in een boom klimmen.

Wastips

We roepen om het hardst dat onze kids te weinig buiten spelen, maar we kunnen misschien zelf ook een klein beetje hand in eigen boezem steken. Een kind snapt ook wel dat het met die prachtige spierwitte gympen niet de bedoeling is dat hij er mee gaat voetballen. Het is natuurlijk even een kwestie van resetten van de geest, want hoe heerlijk het ook is dat je kind niet inspiratieloos (maar schoon) op de bank hangt met een iPad of telefoon, die vlekken blijven natuurlijk behoorlijk irritant.

Daarom nog wat ongebruikelijke maar effectieve wastips: moddervlekken verwijder je prima met… scheerschuim. En grasvlekken krijg je bijzonder goed uit het 'goeie goed' van je kinderen met… glassex. Hebben ze buiten iets gevonden waar roest aan zit en is ook dat in de kleren terecht gekomen? Drenk het in cola of wrijf de vlek in met vers citroensap. En zijn ze met hun billen op een bankje met vogelpoep gaan zitten? Dan is azijn je reddende engel.

Hoe doe jij dat?

Heb jij nog een fijne buitenspeel-vlek-verwijdertip? Of wil je delen hoe jij in het hele vies-worden staat?

Laat het ons dan hier weten!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.