Vrouw/Seks & Relaties
1871051826
Seks & Relaties

Mijn baas maakt steeds seksueel getinte opmerkingen

In Lieve Sabine bespreken we wekelijks de opvallendste, leukste, moeilijkste en soms ook grappige problemen.

Lieve Sabine,

Ik werk in de verzekeringen op de afdeling binnendienst en sinds een week of zes hebben wij op de afdeling een nieuwe chef. Hij is een jaar of veertig, ik tweeëndertig, en hij gedraagt zich nogal populair. Mijn collega’s lopen met hem weg, maar ik vind hem veel te joviaal en soms zelfs een beetje handtastelijk. Net even die aanraking als hij erlangs moet, je kent het wel. Hij maakt onschuldige maar altijd een beetje seksistische grapjes en gisteren zei hij zelfs dat ‘hij het wel zou weten als hij mij ’s avonds in een kroeg zou tegenkomen’.

‘Pardon!!’, dacht ik. Maar ik zei het niet. Ik trok alleen mijn wenkbrauwen op en ging koffie halen. Mijn collega’s bleven met hem zitten lachen. Ik wil dit niet. Ik wil dit gedrag niet en weet niet zo goed hoe dit te weerleggen of te omzeilen. Wat zou jij doen?

Sabine: “Duidelijk zijn in wat je toelaatbaar vindt en wat niet! En wil je de werkrelatie een beetje prettig houden dan zou ik dat op een respectvolle manier doen. Dus maakt hij weer een dergelijke toespeling laat dan weten dat dit niet aan jou besteed is. Dat je het zelfs liever niet hebt. Dat kun je natuurlijk best op een vriendelijk manier zeggen. Mocht dat niet helpen dan zou je altijd nog een gesprek met hem kunnen aanvragen. Hem één op één vertellen dat je je opgelaten voelt als hij je op deze manier benadert en liever zou hebben dat hij dat niet doet.

Je zegt dat je voor een verzekeringsmaatschappij werkt. Misschien heeft jouw bedrijf ook een vertrouwenscommissie waar je een keer mee om de tafel zou kunnen gaan. Zij kunnen je waarschijnlijk nog veel beter adviseren en als het ooit echt te ver zou gaan, dan heb je in ieder geval al melding van gemaakt. Het blijft altijd vervelend dit schemergebied tussen seksuele intimidatie en een vervelend grapje. Maar deze man lijkt niet echt beter te weten, dus vertellen wat je ervan vindt, is in ieder geval de eerste stap. Ik wens je veel succes.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.